Kirgizistan'a Geziye Gitti, Hayalini Gerçeklestiriyor

Kirgizistan’a geziye giden Ilker Timur Demir, oradaki atmosferden çok etkilenerek hayalindeki projeyi memleketi Trabzon’da gerçeklestirmeye çalisiyor. Avrupa’da Macaristan’da, Türkiye’de ise Trabzon’da hayata geçecek olan proje, yemeginden giysisine kadar Kirgizistan kültürünü yansitacak.

Kirgizistan'a Geziye Gitti, Hayalini Gerçeklestiriyor
Kirgizistan’dan getirdigi orijinal malzemeleri Düzköy’e bagli Çal Mahallesi’ndeki is yerine monte eden Demir, Kirgizistan’a gidemeyenleri ayaklarina kadar getirdiklerini belirterek, "Türkiye’de tek bir proje. Bizzat Kirgizistan’dan alinip gelinen oradaki ismiyle ’boz üy’, bizim tabirimizle ’otag’, bizzat orijinallerini alip gelip burada montajini yaptik. Vatandaslarimiza bu güzelligi göstermek ve bu atmosferi yasamalarini saglayacagiz" dedi.



Gezi için gitti hayalindeki projeyi gerçeklestirecek

Gezi amaçli gittigi Kirgizistan’in atmosferinden çok etkilendigini kaydeden Demir, "Hayalimizle basladi Kirgizistan’a gezi düzenledik. Oraya gittikten sonra oradaki atmosferden çok etkilendik. Turizmci oldugumuz için bu isi orada yapmak istedik. Bir süre sonra dedik ki; biz bunu öncelikle Trabzon’da yapalim, bu güzelligi Trabzon’a tasiyalim kendi insanimizla bulusturalim. Böyle basladi hikâyemiz. Su anda çalismalarimizin yüzde 80’nini tamamladik, çok az mesafe kaldi ondan sonra hizmete açarak misafirlerimizi kabul edecegiz" diye konustu.



Türkiye’de tek

Projenin Türkiye’de tek oldugunu dile getiren Demir, "Türkiye’de tek bir proje. Bizzat Kirgizistan’dan alinip gelinen oradaki ismiyle ’boz üy’, bizim tabirimizle ’otag’. Bizzat orijinallerini alip gelip burada montajini yaptik. Vatandaslarimiza bu güzelligi göstermek ve bu atmosferi yasamalarini saglayacagiz. Çadirlarimiz yaklasik alti metre çapinda 28 metrekarelik bir alanimiz var. Toplamda 8 tane konaklama bir tane de görsel otagimiz var. Görsel otagimizda yöresel kiyafetler, kalpaklarimiz, tamamiyla o yöreden gelen malzemelerle dösedik. Misafirlerimiz burada fotograf çektirebilecek, güzel anilar yasayacak. Oraya da gitseler bunlari görecekler ama gidemeyenler, imkâni olmayanlar için bizzat ayaklarina kadar getirdik" dedi.



"Trabzon’da küçük bir Kirgizistan olusturduk"

Trabzon’da küçük bir Kirgizistan olusturduklarini ifade eden Demir, "Çal magarasi zaten Trabzon’un sayili turizm merkezlerinden birisi. Konum olarak oraya yakin olusumuzdan dolayi bize faydasi olacaktir diye düsünüyorum. Yemek konseptini ilerleyen sürede tamamiyla Kirgiz yemeklerine yönelik bir seyler yapmayi düsünüyoruz. Trabzon’da küçük bir Kirgizistan olusturduk. Dolayisiyla buraya gelenler Kirgizistan’a özgü her seyi merak edecek, yemeginden kiyafetine kadar her seyine kadar. Biz de bütün bu eksiklikleri tamamlamaya çalisiyoruz. Kirgizistan’a gittiklerinde de bu konseptin birebir aynisini görecekler. Çünkü bizim orada da islerimiz oldugu için orayi da iyi biliyoruz oradaki konseptin birebirini burada yapacagiz. Konaklamanin yaninda eglencemiz de olacak, atlarimiz olacak. Atlarimiza binip orman turu yapabilecekler, belli rotalar olusturacagiz bu rotalardan hangisini seçmek isterseler kendi baslarina rehber esliginde gidebilecekler" ifadelerini kullandi.

Avrupa’da Macaristan’da var

Bu tarz çadirin Macaristan’da oldugunu belirten Demir çok olumlu tepkiler aldiklarini kaydederek, "Bu isi yaparken ’acaba’ demedik. Olumlu tepkiler aldiktan sonra hevesimiz biraz daha artti. Tesvik almadik, basvuru da yapmadik tamamen kendi kaynaklarimizla yapiyoruz. Avrupa’da bu sekilde Macaristan’da var. Macaristan’da her yil kurultaylar yapiliyor orada var" dedi.

Kirgizistan’la ilgili bilgileri ders kitaplarinda okuduklarini belirten Ecrin Betül Demir de "Çok güzel çok begendim. Bu çadirlar Kirgizistan’a özgü, kiyafetler de onlarin yerel kiyafetleri. Okulda derslerde görüyoruz, böyle çadirlari var. Göçebe olduklari için çadirlarda kaliyorlar. Onlarin kültürünün buraya yansimasi çok güzel. Kirgizistan’a gidemeyenler buraya gelebilir" diye konustu.

Kaynak: İHA