Saglik Bakanligi 'Maymun Çiçegi Rehberi' Yayimladi

Saglik Bakanligi, dünyada hizla yayilim gösteren maymun çiçegi virüsü ile ilgili rehber yayimlandi.

Saglik Bakanligi tarafindan Afrika kitasindan çikan ve hizla dünyanin birçok yerine yayilim gösteren ‘Maymun Çiçegi’ virüsüne iliskin rehber yayimlandi.

Hastaligin temasla bulastigi vurgulandigi rehberde, "Insandan insana bulasmada uzun süreli yakin ten tene temas önemlidir. Enfekte kisinin sekresyonlari ile direkt temas cilt lezyonlari ile bütünlügü bozulmus deri veya mukozalarla dogrudan temas veya yakin zamanda cilt lezyonlarindan kontamine olmus nesnelerle yakin temas diger bulas yollaridir. Bu tür temas genel olarak ayni evi paylasan kisilerde, kapali ortamlarda çok uzun süre yakin mesafede bulunanlarda ve enfekte kisiyle kisisel koruyucu ekipman kullanmadan temas eden saglik çalisanlarinda risk olusturur” ifadeleri yer verildi.

Maymun Çiçegi belirtileri

Virüsün PCR testi ile kesin olarak tespit edildigi belirtilirken rehberde, hastaligin belirtileri de yer aldi. Maymun çiçegi belirtileri ise, “M-Çiçeginin kuluçka süresi, riskli temastan semptomlarin baslangicina kadar olan süre, genellikle 6-14 gün olmakla birlikte 1-21 gün arasinda degisebilir. Bir hayvan isirigi veya tirmalamasi öyküsü olan kisiler, dokunsal-temasla maruziyete sahip olanlardan daha kisa bir kuluçka süresine sahip olabilir” bilgileri yer aldi.
Kaynak: İHA