Depremzede Çocuklar Akdeniz'in Dalgalarinda Sörf Yapmayi Ögreniyor

Hatay’in Samandag ilçesinde çocuklar, ücretsiz verilen kursta sörf yapmayi ögreniyor.

Depremzede Çocuklar Akdeniz'in Dalgalarinda Sörf Yapmayi Ögreniyor
Kahramanmaras merkezli depremlerin yaralarinin sarildigi Hatay’in Samandag ilçesinde geçtigimiz yil sörf merkezi kurulmustu. Egitmen Deniz Toprak tarafindan çocuklara Akdeniz’in dalgalarinda verilen egitim çocuklardan yogun ilgi gördü. Eglenerek ögrenen çocuklar, isinma hareketlerinden denge egitimlerine kadar çesitli aktiviteler yapiyorlar.

“Samandag’da her gün sörf yapilabilir”

Sörf Egitmeni Deniz Toprak, Akdeniz’e kiyisi olan Samandag’da yilin her döneminde sörf yapilabildigine dikkat çekerek çocuklarin kisa sürede ögrendikleri sörf sporunda basarilar elde etmeye basladiklarini söyleyerek, “Samandag’ina geldim, ve inanilmaz dalgalar oldugunu gördüm. Sonra düsündüm acaba bu ne siklikta Metrolojinden tarihi dataya, baktim çok sik, rüzgar oluyor ve bu rüzgarlardan dalga olusuyor. Demek ki sene boyunca sörf yapilabilir dedim. Buranin gençleri böyle bir sey ister mi acaba diye düsüldükten sonra duyuruya çiktik. 2023 yili Mayis ayinda Hizir Türbesi’nin önündeyim sörf yapmak isteyen beni bulun diye bir paylasim yaptim ve birkaç tane genç arkadasimiz bu duyuruya cevap verdi. Hizir Türbesi’nin önünde bulustuk. Ilk sörf egitimlerini aldilar sudan çikmak istemediler çok sevdiler sörfü ve daha sonra velileri ile konustuk o zamanlar okullar kapaliydi biz bu çocuklara götürmek istiyoruz. Ordudaki sörf merkezimize çocuklari götürdük, çok siki bir egitimi aldilar. Bir anda bu çocuklar hem sörf ögretmeye, hem de sörf sporunda çok güzel basarilara elde etmeye basladilar. Türkiye sampiyonasinda derece yaptilar. Bizde dedik o zaman bu iki çocugumuz gibi biz, yüzlere, binlere ögrenci çikartabiliriz çünkü burada dalga var. Samandag’da her gün sörf yapilabilir” dedi.

Kendisini sörf sporunda kisa süre gelistiren 17 yasindaki Akil Köse, ‘’Geçen sene deniz hocanin Hatay’a gelmesi ile sörf ile tanistim ardindan bizi Ordu’ya aldi. Hem sörf egitmenligi gelistirmek için hem de kendi sörfümüzü gelistirmek için orada bir yaz kampina katildik ve bu üç ay sonunda benim denemem Türkiye yarislarinda derece yaptim ve iki ay sonra da Karadeniz’de düzenlenmis olan yarismada birinci oldum oradan kazandigim ödül ile Sri Lanka’ya gitmeye hak kazandim benim için ilk okyanus deneyimim oldu simdi çocuklara egitim veriyorum ve benim yasadiklarimi onlarinda yasamisini istiyorum ‘’dedi

Türkiye Sampiyonlugu yasadigini ifade eden 18 yasindaki Haydar Esmer, Yaklasik bir yil önce sörf ile tanistim ve kendi sörfümü gelistirerek egitim vermeye basladim geçen sene 18 yas alti sörf sampiyonasinda Türkiye birincisi oldum ve bu yilda aldigim egitimleri 16 yas alti çocuklara ögretmeye basladim’’ dedi.

Sörf egitim merkezinde depremzede çocuklarin süreci atlatmalarina destek olmaya çalistiklarini söyleyen Derya Gümüs Türkoglu ise ‘’Burada sörf merkezini açarak özellikle depremden olumsuz etkilen 16 yas altindaki çocuklari o travmadan siyirilmalarinim ve kendilerine hayata tutunacak yeni bir alan saglamak istiyoruz. Çünkü o çocuklarin yasayabilecekleri alanlar çok sinirlandirildi onlara böyle bir yasam alani sunarak hayata tutunacak yeni bir alan saglamak istiyoruz burada egitim gören çocuklari evlerinden aliyoruz egitimi veriyoruz ve buradaki atistirmaliklari sagliyoruz ve bunlarin hepsi ücretsiz sekilde yapiliyor. 16 yas alti bütün çocuklari buraya bekliyoruz‘’ dedi.

Kaynak: İHA