Sülük Tedavisi Egitimine Yurt Disindan Yogun Ilgi

Isparta Uygulamali Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) çerçevesinde yapilan Uygulamali Tibbi Sülük Yetistiriciligi" egitimine yurt disindan yogun ilgi gösterildi. Egitime Özbekistan’dan katilan Farukh Umarov “Sülükler ile ilgili çalisan bilimsel insanlar Türkiye’de. Türkiye’de bu konuda yapilan çalismalar çok güçlü ve biz bu sebeple buraya geldik” dedi.

Sülük Tedavisi Egitimine Yurt Disindan Yogun Ilgi
Isparta’da ISUBÜ bünyesinde faaliyet gösteren Sürekli Egitim Uygulama ve Arastirma Merkezinde gerçeklestirilen "Uygulamali Tibbi Sülük Yetistiriciligi" egitimi verildi.

Türkiye’nin 32 ilinden 120 kursiyerin katilim sagladigi egitime uluslararasi ülkelerden yogun ilgi gösterildi.

Isparta Uygulamali Bilimler Üniversitesi Egirdir Su ürünleri fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ceylan 2022 yilinda baslatmis olduklari “Uygulamalari Tibbi Sülük Yetistiriciligi Egitiminin” sekizinci kez düzenlediklerini belirterek “Bu egitimler neticesinde toplamda 35 farkli sehirden su ana kadar toplam 120 tane kursiyerimiz tibbi bir sülük yetistiriciligi kursuna katilip sertifikalandirildi. Bunlardan bazilari ruhsatli sülük çiftliklerini kurdular bazilari ise kurma asamasinda ve bu egitime has olarak artik egitimler uluslararasi camiada ilgi görmeye basladi.

Bu egitim süresince Özbekistan Andijan Devlet Üniversitesi ve Semerkant Devlet Üniversitesi ögretim üyelerinden bes tane akademisyen kurslarimiza katilmak suretiyle Özbekistan’da sülük yetistiriciligi bilimsel temellerini atip burada bir ticari sinerjinin olusturulmasi noktasinda ziyarette bulundular” dedi.



“Egitimler uluslararasi camiada ilgi görmeye basladi”

Egitim çerçevesi içerisinde ele alinan konulara deginen Doç. Dr. Ceylan “Tibbi sülük yetistiriciliginde karsilasilan sorunlarin tamamini uygulamali bir sekilde kursiyerlerimize gösteriyoruz. Mezbahaneden kan aliyoruz kani sülüklere servis ediyoruz. Sülükleri beslendikten sonra boylarina göre ayirip bunlari ait olduklari yerlerine iade ediyoruz. Sülükler çesit hastaliklardan muzdarip olabiliyorlar. Bu hastaliklarin tedavi edilmesi noktasina dikkat etmemiz gereken noktalardan bahsediyoruz. Üretimde kullanilan anaç sülüklerin çiftlesmesi ve bunlardan yumurta kesesi dedigimiz kokonlardan yavru çikisi gibi üretimde karsilasilacak tüm asamalari uygulamali bir sekilde yerine getiriyoruz” seklinde konustu.



“Sülük tedavisine karsi inanilmaz derecede bir ilgi var”

Sülük tedavisinin 2014 yilinda Saglik Bakanligi’nin çikartmis oldugu geleneksel ve tamamlayici tip uygulamalari yönetmelik kapsaminda yasal bir çerçeve kazandigini söyleyen Ceylan 2014 yilinda 2 tane ruhsatli sülük çiftliginin 2024 yilinda 14’e yükseldigini belirtti.

Sülük tedavisine yogun ilginin oldugunu söyleyen Ceylan “Sülük tedavisine karsi inanilmaz derecede bir ilgi var. Bu da ister istemez yönetmeligin de dogadan olmayan ve sadece tibbi sülük çiftlikten üretilen sülüklerin kullanmaya ruhsat vermesinden dolayi yetistiricilige artan bir vergi var. Bu ilginin dogru bir sekilde karsilanmasi ve olumlu bir sonuç alinmasi noktasinda üniversitemiz 2022 yilinda genel talepler dogrultusunda egitim programini baslatti. Yilda iki ya da üç defa talebe göre egitim açiyoruz. Egitim neticesinde kursiyerlerimiz nitelikli ve bir tibbi sülük yetistiriciligi almak suretiyle bu alandaki talebi steril sülük üretmek kaydiyla karsilamis oluyor. Sülüklerin Saglik Bakanliginin ruhsat verdigi hastane ve kliniklerde pazarlanmak suretiyle ekonomik bir saglamis oluyoruz” seklinde konustu.



“Türkiye’de bu konuda yapilan çalismalar çok güçlü”

Uygulamali Tibbi Sülük Yetistiriciligi egitimine Özbekistan’dan gelen Semerkant Devlet Üniversitesi Ögretim Üyesi Farukh Umarov ise Özbekistan Andijan Devlet Üniversitesi ve Semerkant Devlet Üniversitesi isbirligi içerisinde sülükler hakkinda proje gelistirdiklerini söyleyerek egitim almak için Isparta’ya geldigini belirtti.

Umarov konusmasinin devaminda “Projenin amaci sülük yetistiriciligi ama uygulama konusunda bizim bilgimiz az. Sülük yetistiriciligiyle ilgili yeni metotlara ihtiyaç vardi ve biz bu metotlari buradan aldik. Burada çok yeni bilgiler edindik. Bu bilgilerle projeyi güçlendirmek istiyoruz. Sülükler ile ilgili çalisan bilimsel insanlar Türkiye’de. Türkiye’de bu konuda yapilan çalismalar çok güçlü ve biz bu sebeple buraya geldik” açiklamalarinda bulundu.

Gerçeklestirilen egitim kursiyerlerin sertifika almasinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA