Vali Özkan'dan Su Tasarrufu Ve Orman Yangini Uyarisi

KONYA – Konya Valisi Vahdettin Özkan, son zamanlarda artan orman yanginlarina karsi vatandaslarin duyarli davranmasini gerektigini söyledi. Uluslararasi göstergelere göre Türkiye’nin ‘su stresi’ altinda oldugunu da kaydeden Vali Özkan, kurakliga karsi tedbirler aldiklarini, herkesin buna göre davranmasi gerektigini vurguladi.

Vali Özkan'dan Su Tasarrufu Ve Orman Yangini Uyarisi
Vali Vahdettin Özkan, Içisleri Bakanligi’nin “Türkiye’nin Huzuru Projesi” kapsaminda düzenlenen Konya’nin Huzuru Güvenlik ve Asayis Bilgilendirme Toplantisinda, Haziran ve Temmuz aylari içerisindeki güncel güvenlik ve asayis olaylarina iliskin açiklamalarda bulundu. Polisevinde gerçeklesen toplantida Vali Vahdettin Özkan’a, Il Jandarma Komutani Tümgeneral Cemil Lütfi Özkul ve Il Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut eslik etti.

“Sehrimizde orman yanginlarinin önlenmesine yönelik risk haritasi olusturduk”

Son zamanlarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden sicakliklardan veya insanlarin ihmali davranislarindan kaynakli, ülkenin çesitli bölgelerinde yanginlar meydana geldigini belirten Vali Özkan, “Sehrimizde orman yanginlarinin önlenmesine yönelik risk haritasi olusturduk. Bu çerçevede tedbirlere yönelik sinirlama karari aldik. Ülkemiz ve milletimiz için paha biçilmez degere haiz olan ormanlarimizi yangina karsi korumak amaciyla, 5 Temmuz 2024 – 30 Eylül 2024 tarihleri arasinda vatandaslarimizin sehrimizdeki belirlenen ormanlik alanlara girislere sinirlama tedbirleri kamuoyu ile paylasildi. Vatandaslarimizdan aniz yakmamalarini, piknik alanlarinda gerekli önlemleri almalarini ve yangin riski olan bölgelerde dogaya karsi sorumluluklarini bilerek duyarli davranmalarini rica ediyorum” dedi.



“Uluslararasi göstergelere göre Türkiye ‘su stresi’ altinda, kurakliga karsi tedbirler aliyoruz”

Degisen iklim kosullarinin etkilerinin yogun olarak hissedildigini belirten Vali Özkan, uluslararasi göstergelere göre Türkiye’nin “su stresi” altinda oldugunu ifade etti.

Vali Özkan, “Tarim ve Orman Bakanligi koordinasyonunda yürütülen su verimliligi seferberligi kapsaminda Su Verimliligi Strateji Belgesi ve Eylem Plani ile belirlenen stratejiler dogrultusunda çalismalarimiz paydaslarla is birligi halinde devam etmektedir. Yaz döneminde sicaklarin ve buharlasmanin daha da artacagi, yagislarin azalacagi ve sulama sezonu olmasi nedeniyle su talebinin yogunlasacagini dikkate almamiz gerekir. Kentsel, tarimsal, endüstriyel ve bireysel su verimliligini saglayan yöntemlere iliskin duyarlilik gerekliligi malumdur. Bu nedenle, ilimizde park, bahçe, refüj gibi kamusal yesil alanlarda ve turizm tesislerinin yesil alanlarinda kurakliga dayanikli peyzaj bitkilerinin tercih edilmesi, endüstriyel isletmelerde, nispeten temiz sularin altyapi degisikligi gerektirmeyen alanlarda yeniden kullanilmasi, tarim kenti sehrimizde gece sulamaya agirlik verilmesi, sulama zaman araliklarina ve basinçli sulama sistemlerinin tercih edilmesine dikkat edilmesi kurakliga karsi aldigimiz tedbirlerimizden sayilabilir” seklinde konustu.



“Yabanci karsitligi üzerinden degisik suçlara karismis 91 sahis gözaltina alindi, 11’i tutuklandi”

Göçmenlerle ilgili yapilan çalismalar hakkinda da bilgiler veren Vali Özkan, hiçbir sekilde kayit disi göçmen olmamasi yönünde kararlilikla çalistiklarini vurgulayarak, “Ilimizdeki düzensiz göçmenlerin gönüllü, güvenli ve onurlu bir sekilde geri dönüs çalismalari desteklenmelidir. Bu kapsamda son zamanlarda ilimiz genelinde yabanci karsitligi üzerinden degisik suçlara karismis sahislara yönelik yapilan çalismalarda tespit edilen 91 sahis yakalanarak gözaltina alinmis, 11’i tutuklanarak cezaevine gönderilmistir. Bu ülkenin her ferdi vatanini sevmeyi ibadet kabul eder. Bu, bizim milletimizin en ayrit edici ve en güzel vasfidir. Yabanci karsitligi üzerinden kamu düzenini tahrip etmeyi amaçlayanlarin karsisinda duracak olan güç de milletimizin bu vatan sevgisidir. Bu süreçte Konya’mizin gösterdigi duyarlilik ve sagduyu için tesekkür ederiz” dedi.



“Huzur Sehri Konya’ hedefi için çalismalar devam ediyor”

Huzur Sehri Konya hedeflerini tahakkuk ettirmek için güvenlik birimleri ile birlikte özverili bir sekilde çalismalarinin da devam ettigini ifade eden Vali Vahdettin Özkan, “Haziran ve Temmuz aylarinda ilimizde suç aydinlatma orani yüzde 91 olarak kaydedildi. Son 2 ayda malvarligina karsi islenen suç sayisi 2 bin 210 olup, bu suçlarin yüzde 70’i aydinlatilmistir. Topluma karsi islenen suçlar yüzde 96 oraninda, kasten öldürme ve yagma (gasp) gibi suçlar ise yüzde 100 oraninda aydinlatilmistir” ifadelerini kullandi.

Haziran ve Temmuz aylarinda uyusturucu saticilarina yönelik 974 operasyon gerçeklestirildigini ve bu operasyonlar sonucunda 138 kisinin tutuklandigini belirten Vali Özkan, güvenlik güçlerinin üstün gayreti sayesinde huzur sehri Konya’da uyusturucu tacirlerine göz açtirmadiklarini ifade etti.

Kaçakçilik ve organize suç örgütlerine yönelik son 2 aydaki operasyonlarda 15 kisinin gözaltina alindigini, 8 kisinin tutuklandigini belirten Vali Özkan, ülkemizin birlik ve beraberligine kasteden terör unsurlarina karsi yine son 2 ayda Konya’da 12 operasyon gerçeklestirildigini, bu operasyonlarda gözaltina alinan 35 kisiden 9’unun tutuklandigini söyledi.



Göçmen kaçakçiligi organizatörlerine ve düzensiz göçmenlere yönelik son 2 ayda gerçeklestirilen 18 operasyon sonucunda 22 göçmen kaçakçisinin yakalandigini ve 7’sinin tutuklandigini belirten Özkan, ülkemizi düzensiz göçün hedefi haline getirmeye çalisan organizatörlerle mücadelenin kararlilikla devam edecegini ifade etti.

Aranan sahislara yönelik güvenlik birimleri tarafindan yapilan operasyonlara da deginen Vali Özkan, “Emniyet ve jandarmamiz tarafindan Haziran ve Temmuz aylarinda aranan sahislara yönelik 228 operasyon gerçeklestirilmistir. Haklarinda toplam 1565 yil hapis cezasi infaz süresi olan 540 kisi tutuklanarak cezaevine gönderilmistir. Vatandaslarimizin huzurlu ve güvenli bir ortamda yasamalari için tehdit unsuru olan sahislara yönelik çalismalarimiz titizlikle devam edecek” dedi.

Kaynak: İHA