Alaca'da Artan Aniz Yanginlari Vatandaslari Tedirgin Ediyor
Çorum’un hububat üretiminde önemli merkezi olan Alaca ilçesinde, son günlerde artan aniz yanginlari vatandaslari ve itfaiye ekiplerini tedirgin ediyor.

Aniz yanginlari çevredeki birçok faydali canliyi da yok ederken yakinlarindaki ormanlik alanlar için de tehlike arz ediyor, risk olusturuyor. Ormanlik alanlara yakin alanlarda atese verilen anizlar itfaiye personelini de diken üstünde birakiyor. Yanginlarda yanarak devrilen telefon direkleri ile kopan havai hatlar sebebiyle yerlesim birimleri ile telefon ve elektrik hizmetleri aksiyor. Yakilan anizlar, yakinlarindaki yerlesim birimlerini de tehdit ederken, vatandaslar da olusturdugu çevre kirliliginden sikayet ediyor.
Yasaklanmasina ragmen bölgede bir türlü önüne geçilemeyen aniz yanginlarinda, kolluk kuvvetleri tarafindan yakalanan kisilere hem idari hem de çevreyi de tahrip etmekten yüksek oranli cezalar uygulaniyor. Ancak güvenlik güçleri anizlari atese verilen kisileri tespit etmekte güçlük çekiyor. Kimligi belirsiz kisi ya da kisiler kendi tarlalarindan ziyade farkli kisilerin tarlalarini atese vererek yangini baslatiyor. Yangin kisa sürede çevredeki tüm alani kapliyor. Aniz yanginlarinin aksamlari karanlik olan saatlerde çikarilmasi da itfaiye ekiplerinin isini zorlastiriyor. Bu çerçevede ilçe genelinde 1 hafta içerisinde on farkli bölgeden baslayan aniz yangini itfaiye ekipleri tarafindan söndürülürken gün içerisinde ise dört ayri bölge Eskiyapar, Kicili, Çelebibag ve Sarisuleyman köylerinde yanginlara müdahale edildi.