Sahipsiz Sokak Hayvanlari Düzenlemesinde Çorum Bir Adim Önde Basliyor

TBMM’de yasalasan basibos sokak köpekleri düzenlemesinde Çorum’da uygulanacak çalismaya benzeyen hükümler yer aldi. Sahipsiz sokak hayvanlari meselesini önceden görüp çözümler üreten Çorum, bu anlamda diger illerin bir adim önünde yer almis oldu.

Sahipsiz Sokak Hayvanlari Düzenlemesinde Çorum Bir Adim Önde Basliyor
Basibos sokak köpekleri düzenlemesi tüm maddeleriyle TBMM’de kabul edilerek yasalasti. Düzenlemeye göre, Çorum Ili Sahipsiz Hayvanlari Koruma Birligi’nin tüzügünde yer aldigi gibi basibos sokak köpekleri toplanacak, bakimevlerine alinacak, kisirlastirilarak tedavileri yapilacak, tekrar sokaga salinmadan burada bakilacak ve sahiplendirilecek.

Sokaktan toplanan her köpegin uyutulmasi veya ötenazi uygulanmasi gibi bir hüküm de iddia edildigi gibi yeni yasal düzenlemede yer almiyor. Bu hüküm sadece bulasici hastalik tasiyan ve insanlarin ve diger hayvanlarin sagligini tehdit eden sokak hayvanlari için uygulanacak.

Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, kanun teklifi hazirlik aslamasindayken yaygin basin ve yayin kuruluslari araciligiyla Çorum’da uygulanan modeli anlatmisti. Çorum Ili Sahipsiz Hayvanlari Koruma Birligi’nin tüzügünde yer alan çözüm modeli TBMM’de kabul edilen yasal düzenlemelere birebir benziyor.

Yasal düzenlemeye göre; Yerel yönetimler, gönüllü kuruluslarla is birligi içerisinde, sahipsiz hayvanlarin sahiplendirilinceye kadar bakilmalari için hayvan bakimevleri kurarak onlarin bakimlarini ve tedavilerini saglayacak, egitim çalismalari yapacak. Hayvan bakimevlerine alinan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barindirilacak. Ancak, hayvanlara aci ve istirap çektiren veya iyilesme durumu bulunmayan hastalik durumlarinda, akut bulasici bir hayvan hastaliginin önlenmesi ya da eradikasyonu amaciyla veya insan sagligi için risk olusturan durumlarda, davranislari insan ve hayvanlarin hayati ve sagligi için tehlike teskil eden ve olumsuz davranislari kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafindan ötenazi yapilmasina karar verilebilecek.

Düzenlemeyle basta yerel yönetimler olmak üzere diger ilgili kurum ve kuruluslara yapilacak destegin kapsami genisletilecek. Buna göre de insan, hayvan ve çevre sagliginin korunmasi amaciyla bakimevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara iliskin ilaç, alet ve ekipmanlari temin etmek ile bakimevlerinde bakim, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için basta yerel yönetimler olmak üzere diger ilgili kurum ve kuruluslara tesvik veya Bakanlikça uygun görülen miktarlarda mali destek saglanacak.

Mali konuyla ilgili bölüm de yine Çorum Ili Sahipsiz Hayvanlari Koruma Birligi’nin ile ayni düzenlemeyi içeriyor. Buna göre belediyeler, 31 Aralik 2028’e kadar hayvan bakimevleri kurmak, rehabilitasyon islemlerini gerçeklestirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinlesmis en son bütçe gelirlerinin binde 5’i oraninda kaynak ayiracak.

TBMM’de kabul edilen yasanin ülkemiz için hayirli olmasini temenni eden Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, “Çorum Ili Sahipsiz Hayvanlari Koruma Birligi’ni kurarak bu konuda önceden hazirlik yapmis olmamiz, meselenin çözümünde sehrimize önemli bir avantaj saglamistir. Biz, sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunu önceden görerek çalismalarimizi baslatmistik. Bu konudaki çalismalarimiz ülke geneli için de bir örnek teskil etmis oldu. Bu asamadan sonra, kanuna uygun bir sekilde çalismalarimizi hizlandiracagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA