Yasar Ne Yasar Ne Yasamaz Filmi Gerçek Oldu

Türk sinemasinin usta isimlerinin rol aldigi “Yasar ne yasar ne yasamaz” filmi Çorum’da gerçek oldu.

Yasar Ne Yasar Ne Yasamaz Filmi Gerçek Oldu
Çorum Bogazkale ilçesine bagli Yekbas mahallesinde yasayan 10 çocuk annesi 74 yasindaki Serife Bas’in bir taraftan yasadigini, diger taraftan da 39 yil önce hayatini kaybeden kiz kardesi Meryem Gencer’in (Yigit) nüfustan düsürülmesi için hukuk mücadelesi veriyor.

Filmlere konu olacak hikaye 2023 yilinda yapilan Cumhurbaskanligi ve Genel Seçimlerde ortaya çikti. Edinilen bilgilere göre, Serife Bas’in, 1985 yilinda hayatini kaybeden kiz kardesi Meryem Gencer’e seçmen kâgidi geldi. 39 yil önce ölen ablasina seçmen kâgidinin geldigini gören Bas, Ilçe Nüfus Müdürlügü’ne giderek görevlilere kardesinin 39 yil önce hayatini kaybettigini, öldügü halde her seçim döneminde adina seçmen kâgidi geldigini belirterek, durumun düzeltilmesini istedi.

Bas’in talebini inceleyen görevliler kendisinin nüfus kaydinin olmadigini ve Gencer’in akrabasi oldugunu nerden bileceklerini belirtince Serife Bas hayatinin sokunu yasadi. Babasinin nüfusuna aldirmadigi ortaya çikan Bas, simdi hem yasadigimi hem de 1985 yilinda ölen 6 çocuk annesi ama hala kayitlarda bekar gözüken kiz kardesinin hayatta olmadiginin mücadelesini veriyor.

Mahkeme DNA örnegi alinmasina karar verdi

Yasanan olaylarin ardindan Bas, avukati Riza Babacanoglu ile birlikte yasanan magduriyetin ortadan kaldirilmasi, kendisi ve kiz kardesinin nüfus kayit örneklerinin düzeltilmesi için adalet arayisina basladi.

Konuyla ilgili hukuki süreç devam ederken, adli makamlar Seref Bas’in babasinin mezarinin açilarak DNA örnegi alinmasini kararlastirdi.

“Serife hanimin babasi ile ilgili ilisigini bulunmasi, hem de Meryem hanimin öldügünü nüfusa islenmesi için hukuk süreci baslattik”

Konuyla ilgili açiklama yapan Avukat Riza Babacanoglu, Serife Bas ve kardesi Meryem Gencer’in nüfus kayitlarinin düzeltilmesi için hukuk mücadelesi baslattiklarini söyledi.



Serife Bas’in gittigi bir kamu kurumunda 39 yil önce ölen kardesinin nüfus kayitlarinda hayatta oldugunu gözüktügünü fark ettigini dile getiren Babacanoglu, “O süreçte, nüfus ile ilgili islemleri yaptigimizda Serife haniminda da babasinin üzerine hiç kayitli olmadigini tespit ettik. Nüfusta sanki Serife Hanim babasinin çocugu degildi. Bu durumu nüfusta arastirdigimizda, bundan 50 yil önce Nüfus Müdürlügü binasinda çikan yangin sonrasin da kiz çocuklarinin kendi babalarinin üzerine degil, eslerinin üzerine kaydettiklerini, babalari ile ilisigi kurulmadigi tespit ettik. Kardesi Meryem hanim ise 1985 yilinda vefat etmis, o günden sonra hiçbir sekilde ölü kaydi islenmemis. Hala yasiyor gözüküyor. Hala oy pusulasi çikiyor. Biz hem Serife hanimin babasi ile ilgili ilisigini bulunmasi, hem de Meryem hanimin öldügünü nüfusa islenmesi için hukuk süreci baslattik. DNA tespiti için mezarlar açilacak” dedi.

Davanin sadece Serife Bas ve Meryem Gencer ile alakali olmadigini anlatan Babacanoglu, “Nüfus yanginindan sonra bu çevredeki köylerde buna benzer birçok vaka oldugunu düsünüyoruz. Bu gibi olaylar tesadüfen ögrenilen seyler. Ögrenen kisiler de yavas yavas düzeltmeye çalisiyor. Devlet eliyle düzeltilmesi daha uygun olur ama tespit eden kisiler de kendi çabalariyla, hukuki süreçlerle bu isi baslatiyorlar. Masraflardan dolayi baslatamayan insanlar da var. Bu isin artik manevi boyutlari da var. Suan için biz epey bir yol kat ettik. DNA tespit çalismalarindan sonra islemler hizli bir sekilde devam edecek” seklinde konustu.



“Hersey oy kagidiyla ortaya çikti”

Nüfus kayitlarinda yasadigini ispat etmek için hukuk mücadelesi veren Serife Bas da, “Babam iki evliydi. Bizi analigimizin üzerine almislar sanirim. Biz bunu 2 yil önce ölen kardesimin adina oy kagidi çiktiginda fark ettik. Bu isin çözülmesi için babamin mezarinin açilmasi gerekiyor. Bir yönden istiyorum, manevi olarak ta açilmasini istemiyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA