Ilçenin Son Degirmencisi Teknolojiyle Yarisiyor

Ardahanli degirmenci babasindan kalan ekmek teknesinde geleneksel yöntemle un ögütüyor.

Ilçenin Son Degirmencisi Teknolojiyle Yarisiyor
Degirmenler, Posof’un geleneksel kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir. Yakin tarihlere kadar Posof’un hemen hemen her köyünde su degirmenleri bulunurken, bugün çalisir vaziyette sadece bir su degirmeni mevcut. Su degirmenlerinin yok olmaya basladigi günümüzde, onlarin yerini kismen de elektrikli ögütme makineleri (elektrikli degirmenler) almistir. 2018 yili itibariyla dede-baba zanaati degirmenciligi, aktif olarak Posof ilçe merkezinde devam ettiren Güven Tekin de zamanimizin vazgeçilmezi makinelesme yoluyla bu meslegi yasatmaya çalisiyor. Sadece misir ve arpa ögüten Tekin, Posof’un tüm köylerine hizmet vermeye devam ediyor.

Tekin, müsterilerin hasat sonrasi temizleyip getirdigi misir ve arpadan katkisiz dogal un ürettiklerini söyledi.

Dede meslegi olan degirmeni 1970 yilinda dedesinin yaptigini ve simdi ise kendisinin çalistigini söyleyerek, burada misir ve arpa degirmene atiliyor, katkisiz un aliniyor dedi.

Su anda bu meslegi yapanlarin sayisinin çok az oldugunu söyleyen Tekin, ‘’’Bu meslek ölmek üzere, ben de babamin vasiyeti üzerine bu meslegi yürütüyorum. Burada Posof halkina hizmet ediyorum. Tesisi büyütmek istiyorum ama yer sorunu var. Insallah yetkililer bana bu konuda yardimci olurlar’’ dedi.

Kaynak: İHA