Van Gölü'nden Yaklasik 20 Ton Çöp Çikarildi

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün Bitlis’in Tatvan ilçe sahilinde yaklasik 3 aydir devam eden temizlik çalismasi kapsaminda gölden yaklasik 20 ton çöp çikarildi.

Van Gölü'nden Yaklasik 20 Ton Çöp Çikarildi
Son yillarda su seviyesindeki çekilme ile gündemde olan Van Gölü, simdilerde ise yasanan kirlilikle gündemde. Gölde yasanan kirliligin önüne geçem amaciyla Tatvan Belediyesi, çevre gönüllüleri ve sivil toplum kuruluslari is birligiyle Van Gölü sahilinde çevre temizligi çalismasi baslatildi. Yaklasik 3 aydir hafta sonlari devam eden temizlik kampanyasi çerçevesinde gölden yaklasik 20 ton çöp çikarildi. Göl sahilinde yapilan detayli incelemeler ve düzenli olarak gerçeklestirilen temizlik faaliyetleri sonucunda, plastik atiklar, cam siseler, metal ve organik çöpler gibi çesitli atiklar gölden çikarildi. Simdiye kadar ilçe sahilinin yariya yakin kismi temizlenirken kalan kisminin temizligi ise hafta sonlari devam ediyor. Van Gölü’nün ekolojik denge açisindan kritik bir öneme sahip oldugunu vurgulayan yetkililer, bu tür temizlik operasyonlarinin göl ekosisteminin korunmasi ve göl çevresinde yasayan canlilarin sagligi açisindan hayati önem tasidigi belirtildi.

Devam eden temizlik çalismalarina gönüllü olarak katilim saglayan Tatvan Belediye Baskani Mümin Erol, temizlik çalismalarinin sürekliligi ve çevre bilincinin artirilmasi gerekliligi üzerinde durarak, vatandaslarin çevre temizligine verdigi destekten duydugu memnuniyeti dile getirdi. Çevre bilincinin toplum genelinde daha da yayginlastirilmasi ve dogal kaynaklarin sürdürülebilir sekilde kullanilmasi için gereken adimlarin atilmasi gerektigine dikkat çeken Erol, “Her hafta Cumartesi halkimizla yaklasik üç aydir yapmis oldugumuz temizlikte maalesef 200’ü askin araç lastigi, binlerce cam ve pet sise atiklarinin sikça oldugunu gördük. Tonlarca çöp temizligi yapmis olduk. Buradaki amacimiz toplumsal duyarliligi olusturarak Van Gölü’nün kirlenmesinin önüne geçmek. Çalismalarimiz Van Gölü’nü kiyisini temizleyinceye kadar devam edecek. Göl’e sehrin hemen hemen her tarafindan kirli su akitilmakta ve bu da burada yasayan canli türünün azalmasina sebep olmakta, inci kefali gibi bir balik türünün kiyi seridinde görünmemesine yol açmakta bununla ilgili de gereken çalismayi bir an önce baslatacagiz. Neredeyse bir metreye yakin balçik kiyilarimizda birikmis buna iliskin temizlik çalismalarimiz devam ediyor. Vatandaslarimizdan ricamiz Van Gölü gibi bir mirasi duyarsiz bir sekilde kirletmeyelim, koruyalim istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA