Tuz Gölünde Yavru Flamingolar Kanat Çirpmaya Basladi

Aksaray’in Eskil ilçesi sinirlarinda bulunan Tuz Gölü’nde binlerce flamingo yavrusu kuluçkadan çikarken yeteri kadar yetiskinlige erisen yavrular ise kanat çirpmaya basladi.

Tuz Gölünde Yavru Flamingolar Kanat Çirpmaya Basladi
Dünyada flamingolarin kuluçkaya yattigi en önemli sulak alanlar arasinda bulunan Tuz Gölü’nde binlerce flamingo yavrusu kuluçkadan çikti. Su çikisi olmadigi için kapali göl olma özelligini tasiyan Tuz Gölü ayni zamanda ülkenin tuz ihtiyacini da büyük oranda karsiliyor. Kuslarin göç yolu üzerinde olmasindan dolayi da birçok tür de kus gelerek hem konaklayarak besleniyor hem de kuluçkaya yatiyor. Üreme alaninda flamingolar özellikle Aksaray’in Eskil ilçesi sinirlarinda yer alan Tuz Gölü’nün güneyini tercih ediyor. Bu bölge kuslarin rahatsiz edilmeden yavrularini kuluçkadan çikarttiklari en sakin bölge olma özelligini tasiyor. Kuluçkadan çikan binlerce flamingo yavrusu da Tuz Gölü’nde renkli görüntüler olusturuyor. Yumurtadan çiktiktan sonra siyah ve füme renklerdeki tüylere sahip yavru flamingolar, anne babalari tarafindan tuz karidesi olarak da bilinen bir tür eklem bacakli "artemia salina" ile besleniyor. Yavrular bu besinle beslenerek yaklasik 2 yil sonra pembe-beyaz rengi aliyor.

Eskil Ilçe Belediye Baskani Mustafa Zavlak, Türkiye’nin gelinligi olan Tuz Gölü’nde bu sene de binlerce flamingo yavrusunun kuluçkadan çiktigini söyledi.



Kuluçkadan çikan yavrularin saglikli bir sekilde büyümesi için rahatsiz etmeden takip ettiklerini belirten Zavlak, “Tuz Gölü’nün ortasinda bir tarafimizda gün batiminin kizilligi diger tarafimizda kuluçkadan çikan binlerce flamingo yavrularin sesleri. 2021 yilinda kurakliga bagli olarak sularin çekilmesinden dolayi kuluçkadan çikan flamingo yavrularinda ölümler meydana gelmisti. Ayni durumun tekrar yasanilmamasi için Tuz Gölü’nü ve flamingolari rahatsiz etmeden uzaktan takip ettik. Yavrular saglikli bir sekilde kuluçkadan çikarak doga harikasi Tuz Gölü’nde besleniyor. Tuz Gölü’nün güzelligine ayri bir renk katan bu yavrular Subat gibi göle gelirler Mart ayinda kuluçkaya yatarlar ve Nisan ayinda da kuluçkadan çikmaya baslarlar. Haziran, Temmuz ve Agustos aylarinda beslenip egzersiz uçuslari yaparak, Eylül, Ekim aylarina kadar burada misafir olurlar. Tuz Gölü’nde beslenerek egzersiz uçuslarini tamamlayan ve uçmaya hazir olan flamingolar kis gelmeden sicak ülkelere göç ediyor. Bu doga harikasi Tuz Gölü’ne Türkiye’den ve Dünya’dan herkesi bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA