Ordulu Ögrencinin ISARC'ta Uluslararasi Basarisi

Uluslararasi Bilim ve Sanat Arastirma Merkezi (ISARC) tarafindan 2024 yili Uluslararasi Karadeniz Bölgesi Kongre organizasyonlarinin 2’ncisine Ordu’dan katilan Kagan Altunbas, 26 sayfalik Ingilizce makalesiyle, güç elektronigi uzmanlik alani içerisinde "Izolesiz DA/DA konvertör" projesini kongrede katilimcilara sunumunu yaptiktan sonra hazirlanan uluslararasi kitapçiginda yerini aldi.

Ordulu Ögrencinin ISARC'ta Uluslararasi Basarisi
28 farkli ülkeden 253 akademisyen ve arastirmaci katilimi ile gerçeklestirilen kongrede Ordulu yüksek lisans ögrencisi ve mühendis Kagan Altunbas yer aldi. Altunbas’in kongreye sundugu makalesi bilim çevrelerince ilgiyle karsilandi. Ankara Yildirim Beyazit Üniversitesi’nde Elektrik-Elektronik Mühendisligi dalinda yüksek lisans yapan Kagan Altunbas, 26 sayfalik Ingilizce makalesiyle, güç elektronigi uzmanlik alani içerisinde gerçeklesmis "Izolesiz DA/DA konvertör" projesini kongrede katilimcilara sunumunu yaptiktan sonra hazirlanan uluslararasi kitapçiginda yerini aldi.

Prof. Dr. Ahmet Karaarslan’in danismanligin da yaptigi proje çalismasinin mevcut elektronik biliminde kullanilan projeye yenilikçi ilaveler katarak, daha da yüksek verimli hale getirdigini ifade eden Kagan Altunbas, projesinin amacini ve bilimde kullanilirligi hakkinda, “Izolesiz DA/DA Konvertörlerin, izoleli sistemlere göre devre boyutu daha küçük ve güvenilirligi açisindan daha düsük güçlü uygulamalarda tercih ediliyor. Teknolojinin yükledigi sorumluluklar geregi yüksek güçlü uygulamalarin daha sik rastlandigi günümüz sartlarinda, yüksek güçlü bir uygulama gerçeklestirmeyi hedefledik. Implemente edilen kontrol algoritmalariyla sistemin çikisini verimli hale getirdik” diye konustu.

Birçok endüstriyel uygulamalarda kullanilabilirligini ortaya koyduklarini dile getiren Elektronik Mühendisi Kagan Altunbas hazirladigi projesinin günümüz teknoloji dünyasinda genis bir yelpazede kullanim alani oldugunu söyledi.

Altunbas, “Hocam Prof. Dr. Ahmet Karaarslan ile birlikte yürüttügüm çalismami 3 ayda tamamladim. Genis bir yelpazede kullanim alani mevcuttur. Baslica savunma sanayinde tüm harp araçlarinda, yenilenebilir enerji kaynaklarinda, elektrikli araç sarj istasyonlarinda, sualti güç dagitim uygulamalarinda kullaniliyor. Elektronik sanayisinin her alaninda ihtiyaç duyulan bir cihaz” ifadelerine yer verdi.

Kongre ve kongreye sunduklari projeyi degerlendiren Yildirim Beyazit Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karaarslan, kongrelerin gelecegin genç bilim insanlarinin kesfedilmesinde önemli rol görevini yerine getirdigini ifade etti.

Karaarslan, “Kongreler, genç mühendislerimizin ilmin isiginda, kendi bilgi ve birikimlerini sergileyebildikleri önemli organizasyonlardir. Ileride yapacaklari akademik çalismalarda kendilerine tecrübe kazandirma noktasinda fayda saglamaktadir. Bu yil sundugumuz güç elektronigi alanindaki projelerimizde, enerji verimliligini öne çikarttik. Yenilikçi çözümler sunduk. Halen kullanilmakta olan endüstriyel uygulamalarda daha pratik, daha kullanisli projeler tasarladik” dedi.

ISARC 2. Uluslararasi Karadeniz Bilimsel Arastirmalar ve Inovasyon Kongresi’ne 28 katilimci yabanci Ülkeden, 129 bilim ve arastirmaci yurtdisindan katilirken, Türkiye’deki çesitli üniversitelerinden 124 akademisyen ve arastirmacinin makalesi yayinlandi. Türkiye’nin ev sahipliginde yapilan kongreye katilan yabanci ülkeler ise su sekilde:

“Azerbaycan, Cezayir, Avustralya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Hindistan (Chennai), Kibris, Misir, Fransa, Gürcistan, Almanya, Umman, Endonezya, Kosova, Malezya, Meksika, Fas, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Sudan, Ukrayna, Polonya, Romanya, Rusya, Amerika Birlesik Devletleri ve Sirbistan.

Yildirim Beyazit Üniversitesi’nde yüksek lisans döneminde önceden de önemli bir basariya imza atan Kagan Altunbas ISARC 8. Uluslararasi Erzurum Palandöken Bilimsel Çalismalar Kongresi’nde güç elektronigi alaninda hazirladigi bir baska projede kabul görerek yerli ve yabanci 103 makalenin arasinda yer almisti.
Kaynak: İHA