Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Bayraktar Açiklamasi 'Rize Açiklarinda Petrol Arama Programimizda Var'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, "Rize açiklarinda arama programimizda var" dedi.

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Bayraktar Açiklamasi 'Rize Açiklarinda Petrol Arama Programimizda Var'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, bir dizi ziyaret ve program için Rize’ye geldi. Rize Valiligini ziyaret eden Bakan Bayraktar, ile protokolle bir araya geldi ardindan Rize Ticaret Borsasi’ndaki enerji Koordinasyon toplantisina katildi.

Rize’de yapilan dogalgaz ve elektrik yatirimlari ile ilgili bilgi alan Bakan Bayraktar, yaptigi açiklamada Rize açiklarinda sondaj çalismalarina baslanacagini duyurdu.

"Rize açiklarinda petrol arama programimizda var"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, Rize açiklarinda petrol aramalari yapilacagini vurgulayarak, "Bizim en önemli 2 noktamiz var. Bu iki konu da petrol ve dogalgaz. En önemli degisikliklerden bir tanesi kendi denizlerimiz de, kendi gemilerimiz ile, kendi mühendislerimiz ile bu aramalari yapmayi hedefliyoruz. Biz bu sayede Fatih, Yavuz, Kanuni ve en son Abdulhamit’i filomuza kattik. Iki tane sismik gemimiz 4 tane derin sondaj gemimiz ile çok yogun arama gerçeklestirecegiz. Bir taraftan baska kesiflere, özellikle Karadeniz’de kesiflere ihtiyacimiz var. Bu anlamda Rize açiklarinda petrol arama programimizda var. Petrol rafinesi oldugunu düsündügümüz alanda sondaja baslamayi hedefliyoruz” seklinde konustu.



“Destek tutari da neredeyse 88 milyar TL’leri buldu”

Bakan Bayraktar, vatandaslara verilen desteklerin yaklasik 88 milyar TL’yi buldugunu ifade ederek, “Özellikle pandemi süreciyle baslayan dönemde bir çok ciddi devlet destekleriyle bu alanda vatandaslarimizi destekliyoruz. Biz malumunuz bu Sakarya gaz istasyonunda ki kesiften sonra özellikle Cumhurbaskanimizin müjdesi o ayki 2023’te bedava olmasiydi. Ondan sonraki süreçte de 12 ay boyunca 25 metreküpü yani genelde insanlarin evlerinde isitma amaçli degil de mutfaklarinda kullandigi gaza yetecek kadar miktari 12 ay boyunca toplam 300 metreküp gazi yine bedava olarak vatandaslarimiza sunmus olduk. Bunun toplam destek tutari da neredeyse 88 milyar TL’leri buldu. Onun ötesinde bugün halen 2024 yili için söyleyeyim. Dogal gaz ve elektrikte yaklasik toplam 584 milyar TL’lik bir destegimiz var. Yani vatandasimiz su anda en son temmuzda yaptigimiz fiyat artisiyla beraber dahi bin liralik faturanin 400 lirasini ödüyor. Elektrikte 600 lirasini hala devlet olarak biz karsiliyoruz. Dogal gazda bin liralik faturanin yaklasik 300 TL’sini vatandasimiz karsiliyor. 700 lirasini yani yüzde 70’ini biz devlet olarak karsiliyoruz. Elbette ki bütçe imkanlari nispetinde bu desteklerimizi devam ettirmeye çalisacagiz. Yapmayi planladigimiz degisikliklerden bir tanesi özellikle gerçekten ihtiyaç sahibi olan dar gelirli vatandaslarimizi bu destek gruplari içerisinde tutabilmek ama yerinde olan, aylik elektrik tüketimi 400-500 kilovat olan, evinde elektrikli araci kullanan, evinde tüketimi çok olan vatandaslarimizin da mutlaka bu bedelleri ödemesi gerekiyor. Yani gelir grubuna göre de biraz daha farklilastirmak istiyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA