Havalarin Isinmasiyla Koyun Kirkma Mesaisi Basladi

Yagmur yagisinin ardindan sicak yaz aylarinin kendini iyice hissettirdigi Bayburt’ta, sürü sahipleri küçükbas hayvanlarin kirkimina basladi.

Havalarin Isinmasiyla Koyun Kirkma Mesaisi Basladi
Bayburt’ta koyunlarin temizlenmesi, serinlemesi ve besicilikten elde edilen gelirin artirilmasi için yünlerin kirkilmasi sezonu baslandi. Her yilin temmuz ayinda küçükbas hayvanlarin daha saglikli gelisebilmeleri için kirkma dönemine baslayan hayvan yetistiricileri verimi de bu sayede artirdiklarini söylüyorlar. Yaz mevsiminin kendini iyice hissettirip sicaklarin artmaya baslamasiyla koyunlarin rahatlamasi, et ve süt veriminin çogalmasi için yapilan kirkma islemi köylerde genelde imece usulü ile yapiliyor. Kirkilan yünlerin ise yalnizca hayvan sahiplerinin yorgan yastik yapiminda kullanildigini belirten yetistiriciler, yünün ticari anlamda bir katkisinin olmadigini ve genelde çöpe atmak durumunda kaldiklarini söylüyor.

"Sicak yaz günlerinde koyunlari ferahlatiyoruz"

Küçükbas hayvancilik yaparak geçimini saglayan Mahmut Demirol, koyunlarin kirkildiginda hem ferahladigini hem de gelisimine katki sagladigini belirterek, “Yillardir hayvancilik meslegi ile ugrasiyorum. Suan da kirkim islemi yapiyoruz. Genelde yaz aylarinda havanin sicakligindan dolayi yapiliyor. Bunlar tabi yaylaya çikan koyunlar için geçerli. Suan da bizim kirktiklarimiz ise kuzu. Kuzular yaz mevsiminde iki defa kirkiliyor. Bunun sebebi de, asiri sicaklardan dolayi yününü erken uzatiyor ve terleme yapiyor. Hayvanlar ferahlasin diye de yilda iki defa yaz mevsiminde kirkiyoruz. Terleme çok oluyor hayvanlarda, mecbur rahatlamasi için kirkiyoruz. Kirktigimiz koyunlar daha fazla gelisim gösteriyor” dedi.

Kaynak: İHA