Ordu'da Mavi Yemis Kazandiriyor

Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler’in tarimsal ekonomik gelir kaynaklarinin çesitlendirilmesi amaciyla ilk döneminde baslattigi çalismalar yeni döneminde de büyümeye ve gelismeye devam ediyor. Ordu Büyüksehir Belediyesinin destekleri ile geçmis yillarda fidanlari dagitilan ve bu günlerde hasadi yapilarak kilogrami 300-350 TL arasinda alici bulan mavi yemis üreticilerin de yüzünü güldürüyor.

Ordu'da Mavi Yemis Kazandiriyor
Baskan Güler’in 2019 yilinda göreve gelmesi ile kirsal kalkinma hedefleri dogrultusunda sürdürülen çalismalarda gerek taze tüketim gerekse islenmis meyve sanayisi açisindan güçlü bir ticari ürün olan ve kilosu 300-350 liradan alici bulan mavi yemis, çiftçilerin üretim kültürüne girdi.

Ekonomik getirisi ile üreticileri mutlu etti

Büyüksehir Belediyesi 2020 yilindan itibaren Altinordu, Gülyali, Gölköy, Gürgentepe, Kabadüz, Kumru, Mesudiye, Persembe, Ulubey ve Ünye ilçeleri bulunan 42 üreticiye 15 bin 300 adet fidan destegi sagladi. Yapilan bu desteklerle mavi yemis üretim alani Ordu genelinde 51 dekara ulasti. Bu çalismalarla birlikte mavi yemis findigin yaninda ilave gelir getirici ürün olarak üretim kültüründeki yerini aldi. Ordu topraklarini seven ve verimin oldukça iyi oldugu mavi yemis ekonomik getirisi ile üreticileri de mutlu etti. Findik veriminin düsük oldugu bahçelerde mavi yemise geçen üreticilerin birim alanda elde ettikleri gelir yaklasik 10 kat artmis oldu.

Mavi yemis üreticisi sürgit: “Mavi yemisin pazardaki karsiligi çok iyi”

Ordu Büyüksehir Belediyesinin destekleriyle Ünye ilçesinde mavi yemis bahçesi kuran üretici Volkan Sürgit, mavi yemisin önemli bir getirisi oldugunu ve bahçesini her geçen gün büyüttügünü söyledi.



Büyüksehir Belediyesine destekleri için tesekkür eden Sürgit, “Findiga alternatif ürün ariyorduk, pazar degeri daha fazla oldugu için mavi yemise karar verdik. Arkadaslarim ile birlikte ortak mavi yemis üretmeye karar verdik. Ilk olarak 5 dönümlük bir alanda basladi.

Daha sonrasinda ise Ordu Büyüksehir Belediyesinin fidan desteginden yararlanarak üretim alanlarimizi genislettik. O günden itibaren alanlarimizi genisleterek üretime devam ediyoruz. Ürünümüzün pazarda çok önemli bir karsiligi var. Tam anlamiyla üretim sagladiginda dekardan 1-1.5 ton ürün elde edilebiliyor. Bizleri bu iste gelismemize vesile olan ve güven saglayan Ordu Büyüksehir Belediye Baskanimiz Dr. Mehmet Hilmi Güler’e ve ekibine çok tesekkür ediyoruz” diye konustu.



Soguk hava deposu ve pazarlama destegi büyüksehirden

Öte yandan Büyüksehir Belediyesi mavi yemis yetistiriciliginin daha da yayginlastirilmasi amaciyla fidan, egitim ve her türlü teknik destegini sürdürürken hasat edilen ürünler içinde üreticiye soguk hava deposu ve pazarlama destegi veriliyor.
Kaynak: İHA