Kavurucu Sicaga Çözüm 259 Yillik Dogal Klima

Osmaniye’de 259 yillik oldugu tahmin edilen ve mahallenin sembolü haline gelen anit çinar agaci, bunaltici yaz günlerinde dogal klima etkisi olusturuyor.

Kavurucu Sicaga Çözüm 259 Yillik Dogal Klima


Osmaniye’nin en eski mahallelerinden olan Gebeli Mahallesinde bulunan çinar agaci mahallenin sembolü konumunda. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Tabiat Varliklarini Koruma Genel Müdürlügünce 2020 yilinda tescillenerek anit agaç olarak koruma altina alinan 259 yasindaki çinar agaci, mahalle sakinlerinin oturup çay içip sohbet ettigi 259 yillik çinar agaci bunaltici yaz günlerinde dogal klima etkisi görüyor. Hava sicakliginin 40 derecenin üzerine çiktigi bu günlerde vatandaslar, asirlik çinar agacinin gölgesinde serinliyor.



Çinara agacini zamaninda dedelerinin diktigini söyleyen Hasan Kaytan(59), “Mahallemiz Osmaniye’nin en eski mahallesinden biri, çinari dedemin babasi dikmis. Burasi köy meydani oldugu için hayvan baglamak için 2 tane kazip dikiyorlar, bir tanesi iskinlaniyor, çinar oluyor. Kök kismi 500 metre ileride 2 tane çinar agaci çikti, dar geliyor, taslari kiriyor. Simdi Osmaniye 50 derece, buraya çikiyorsun 25 derece serin o yüzden sansliyiz mahalleli olarak’’ diye konustu.



Sicak yaz aylarinda agacin altinda rahat rahat oturduklarini söyleyen Hasan Dincel,“ Mahallenin, köyün kurucularindan dedelerimizin diktigi çinarin altinda her gün serinliyoruz. Sehir merkezine göre bulundugumuz nokta hava sicakligi yüzde 50 farklidir. Bu konuda rahatiz, ben 68 yasindayim. Asagi yukari 53 yildir bu çinarin altinda rahatça serinliyoruz’’ dedi.

Kaynak: İHA