Kaçak Elektrigin Önüne Geçildikçe Sebekeler Güçleniyor

Dicle Elektrik, yatirimlarla desteklenerek kaçak elektrik kullaniminin azaldigi bölgelerde, sebekelerin daha verimli çalistigini duyurdu.

Kaçak Elektrigin Önüne Geçildikçe Sebekeler Güçleniyor
Dicle Elektrik’ten yapilan açiklamada, bölgesinde 2013 yilinda yüzde 76 olan kayit disi elektrik tüketimi, yatirimlar ve mücadeleler sayesinde yüzde 42’ye düsürüldü. Bu oran, dirençle karsilasilmadigi için yatirimlarin önemli ölçüde tamamlandigi sehir merkezlerinde yüzde 17’lere kadar düsünce elektrik sebekeleri de daha verimli çalismaya basladi.

Bunun en bariz örnegi sebekelerde ilk yila göre yüzde 68 azalan ariza sayisi ve abone basina düsen bildirimsiz kesinti süresinin Siirt ve Batman gibi illerde ülke ortalamasinin altina inmesiyle görüldü.



Kesinti süresi Türkiye ortalamasinin altina düstü

Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yasar Arvas, "Yapilan son ölçümlere göre Türkiye’de abone basina bildirimsiz kesinti süresi bin 170 dakika civarindayken bu süre, kayip kaçak orani il merkezinde yüzde 9.2, il genelinde ise yüzde 14.7 olan Siirt’te 610 dakikayla neredeyse ülke ortalamasinin yarisina indirildi. Kayip kaçak orani yüzde 33.2’ye indirilen Batman il merkezinde ise bu süre bin 116 dakika ile yine Türkiye ortalamasinin altina çekildi" dedi.

"Özellikle sehir merkezlerinde yaptigimiz iyilestirmelerle, sebeke verimliligini artirarak kesinti sürelerini azalttik" diyen Arvas, söyle konustu:

"Dagitim bölgemizde gerçek anlamda bir degisim ve dönüsümü gerçeklestirmekte oldugumuzu artik görebiliyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ile EPDK’nin yol haritalarinda da belirtildigi gibi kayip kaçak oranini düsürmeyi, bunu yaparken de yatirim ve ilave bakimlarla diger dagitim bölgeleri gibi normallesmeyi arzuluyoruz. Bunun yaninda da bölge insanimizin kayip kaçak ile anilmadigi, ülkemizin diger tüm bölgelerinde yasayan insanlar gibi kaliteli ve kesintisiz enerjiyi hak ettigini düsünüyoruz."

Sehir merkezlerinde yasanan bu olumlu gelismelerin kirsal ve tarimsal bölgelerde de gerçeklesmesini hedeflediklerini kaydeden Arvas, "Dicle Elektrik olarak, bölge insanimizin kaliteli ve kesintisiz enerjiye erisim hakkini savunuyoruz. Bu dogrultuda, tarimsal sulama abonelerimizin ödeme konusunda yasadigi zorluklari da anliyoruz. Yaptigimiz çalismalarla, borçlu abonelerimize destek olmaya ve onlarin elektrik ihtiyaçlarini karsilamalarina yardimci olmaya çalisiyoruz. Önümüzdeki dönemde, kirsal ve tarimsal alanlarda da sebekelerimizi güçlendirerek, bölge genelinde elektrik kalitesini artirarak kesinti sürelerini minimum seviyeye indirmeyi hedefliyoruz. Böylece, abonelerimize daha güvenilir bir enerji hizmeti sunmayi amaçliyoruz" diye konustu.

Öte yandan, Dicle Elektrik dagitim bölgesinde büyük çogunlugu Sanliurfa ve Mardin’de bulunan yaklasik 25 bin tarimsal sulama abonesinden sadece 6 bin 148’inin hasat döneminin ardindan o yila ait elektrik borcunu ödedigi, 18 bin 655’inin ise borcunu ödemedigi belirlendi. Bu abonelerin geçmis yillara ait toplam 30 milyar TL’nin üzerinde borcu bulunuyor. Borç stokunda ilk sirayi 17 milyar TL’ye yaklasan miktar ile Sanliurfa alirken, burayi 8.5 milyar TL’yi asan borçla Mardin takip ediyor. Diyarbakir’daki tarimsal sulama abonelerinin geçmis dönem elektrik borcu ise 3 milyar TL’nin üzerinde bulunuyor.
Kaynak: İHA