Korozyon Magduruydular, Kura Magduru Oldular

Rize’de deniz suyuna bagli korozyondan ötürü yikilmak üzere olan binalarin yerine yapilan yeni binalarin sakinleri çekilen kuranin adaletsiz oldugunu ifade ederek iptal edilmesi için mahkemeye basvurdu.

Korozyon Magduruydular, Kura Magduru Oldular
Rize merkeze bagli Tophane Mahallesi’nde bulunan Deniz Sitesi, deniz suyundan kaynakli korozyon nedeniyle oturulamaz raporu verilmesi üzerine 2021 yili Subat ayinda yikimi gerçeklesmisti. Yikilan 117 haneli 4 blok ve eski Müftülük Sitesinin yerine 3 bloktan olusan 108 haneli yeni binalar hak sahiplerine kura ile dagitilmak üzere insa edildi.

15 Subat 2024’te çekilmesi planlanan kuralar 31 Mart 2024 Mahalli ve Idari Yönetimler seçimleri nedeniyle ertelenerek 2 Mayis 2024’te gerçeklesti. Gerçeklesen kuralarin üzerine evlerini gören hak sahipleri soke oldu. Binada bulunan hanelerin metrekareleri ise yikilan daireleri kadar olmayinca hak sahipleri kuranin iptal edilmesi için mahkemeye basvurdu.

Yeni yapilan binalarda kat eksikligi ve metrekare eksikligi nedeniyle hak sahiplerinin magdur oldugunu dile getiren Avukat Sahin Kukoglu, “Daire sahiplerinin kimilerinin 110-120 metrekare daire sahibi olurken, simdi 71 metrekare içerisinde yasamaya mahkum edildiler. 70-100 metrekare daireye sahip olan insanlarin da dairelerinde 147 metrekare büyüklügünde olarak verdiler. Kura çekim sistemiyle insanlari ev yapmak yerine tamamen mevcut olan evlerini yikarak magduriyet olusturmuslardir. Insaat projesi ile sürekli oynamislardir. Daha önceki eski projede belediyenin, konut ve ticari alani olan kisminin dükkanlarin bir kattan ibaretti. Konut alanlari 7 kat iken 6 kata düsülmesi ve dükkanlarin da bir kat daha yükselterek oradaki dükkan ve daire sahiplerinin çogaltildi. Hak sahiplerinin baska bir ekonomik degeri olmayan insaat rezerv alanina tasiyarak insanlari magdur etmislerdir. Yani aslinda projeye baktiginizda eski projede dairenin 7 kat oldugu halde 6 kata düsmesiyle birlikte her insanin bulundugu ayni yerde daire vermeleri hukuken imkansizdir. Bu açikça görüldügü halde yine keyfi bir kura sistemiyle bu islemi gerçeklestirmislerdir. Yapilan islem hukuka aykiridir” dedi.



“Net 2+1’i kümes”

Sadece kendi hakki olan metrekareyi istediginin altini çizen Saynur Demircan isimli hak sahibi ise yaptigi açiklamada, “95 metrekare evimi 70 metrekareye indirdiler. Hakkimi istiyorum ben kimsenin hakkini istemiyorum, ben o evi nelerle aldim çocuklarim her seyi biliyor. Kalkmis hakkimi yiyorlar. Deniz tarafina bütün seyleri bagisladilar nedir ki? Psikologa gidecegim randevu aldim. Ne haklari var benim psikolojimi bozmaya? Kaç gecedir ben uyku uyumuyorum. Bizi kümese mi layik gördüler. Bir yatak odasi bile yok. Ne 2+1’i kümes. Ben daha iyi ev bekliyordum. Evi öyle sardilar ki kaç kere gittim oraya evi göremedim. 2 metre boyuna bez çekmisler çünkü itiraz ederiz diye. Bizi eve hiç sokmadilar. Ben hakkimi istiyorum. 95 metrekare ev istiyorum. Ben kimsenin hakkini da istemiyorum” ifadelerini kullandi.

“Bir kisi bile oturabilecegim büyüklükte degil”

Bir baska hak sahibi Meryem Durmus ise 3+1 daireler için kuraya girdigini, ilk torbadan çikmayinca devaminda 2+1 torbalarindan kura çektirildigini ve 3+1’den çektirilmedigini iddia ederek, “3+1 evi olan bir daire sakiniydim. Su an evimin yarisi yok. 3+1’den kuraya girdim. Girdim ama ilk de çikmadim ikinci de 3+1 daireler bitmeden ben neden 2+1 kurasina koyuldum. Benim evimin bana iade edilmesini haksizligin giderilmesini istiyorum. Benim 107 metre net su anda 70 metre net. Benim suan evim 2+1 bile degil, 1+ 1 su an. Hani normal bir yatak odasi ailemle oturabilecegim veyahut bir kisi bile oturabilecegim degil. Alirsam kalamayacagimi yok. Zamaninda bu daireleri aldik ufaklar, büyükler vardi. Büyük ve küçük çikanlara parasi ödedi, magduriyetleri giderildi. Herkes oturdu parasini alan bir daire aldi. Artik araba aldi neyse su gün de bana küçük çikmisken bana niye bir haksizlik oldu? Dediler ki kuraya çektiniz ama evinizi çekemediniz. Bu benim dairemi baska bir komsuma vermisken 70 metre 80 metrekare dairesi var. Su anda 120 metrekare de ama benim 107 metre 3+1 dairem vardi ama 70 metrekare net dairedeyim bunu durumun giderilmesi istiyorum” seklinde konustu.



“Adil bir sekilde herkes hakkini alsin”

Yalçin Arikan isimli bir baska hak sahibi ise kuralarin adaletsiz oldugunu savunarak, “Bizim 3+1, 125 metrekare dairemiz vardi. Fakat adil olmayan kura sisteminden dolayi bize su an 71 metrekare çok küçük mutfaga dahi olmayan bir daire sundular. Burada adil olmayan bir kura sistemi 11 tane iste torba yapildi. Çok adaletsiz bir sistem oldu. 2+1 dairesi olana 3+1, 140-150 metrekare daire verilirken bizim gibi 125-130 metrekare dairesi olana 70 metrekare daire verildi.

Neredeyse dairelerimizin yarisi gasp edilmis bir durumda. Biz bununla alakali 4 yillik süreç boyunca her yeri, belediyeyi her türlü yetkiliyi aradik ama hiçbir sekilde kendilerinden bilgi de alamadik. Biz bu süreci takip etmeye çalistik ama hiçbir sekilde bilgi vermediler. Tamamen gizli yürütüldü. En son kura sisteminde ‘size su daire verildi’ diye bize dairemizi gösterdiler. Fakat ortada gerçekten bir daire yok. Inanin kimse oralarda oturmaz. Tabi ki küçük dairesi olanlar küçük daireye geçecek, normal hakki olan herkes hakkini alacak ama bizim kesinlikle hakkimiz yenildi. Zaten proje bastan sona hatali. 70 metrekare ve 150 metrekare arasinda yapilmis olan daireler var. 70 metrekare 80 metrekare olana 130-140 metrekare daire düserken bizim gibi 125-130 metrekare dairesi olana 70 metrekare daire geldi. Kimisi disarida kaldi, hiç olmadik dagin tepesinde daireler kendilerine sunuldu. Kesinlikle burada inanilmaz bir adaletsizlik var biz bu kuranin tekrarini istiyoruz. En azindan adil bir sekilde herkes hakkini alsin. Hiç kimsenin magdur olmasini istemiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA