Kizilay'dan 8 Mayis Dünya Kizilay Ve Kizilhaç Günü'nde Anlamli Sergi

8 Mayis Dünya Kizilay ve Kizilhaç Günü, Kizilay tarafindan anlamli bir sergi ile kutlandi. Karaköy Paket Postanesi’nde açilan “Yüzyillik Emanet, Esir Mektuplari” adli sergide, Türk Kizilay arsivinden derlenen 1. Dünya Savasi dönemine ait yerli ve yabanci esir mektuplari, kartlar, listeler, defterler, döneme ait pul ve zarflar ile fotograflara yer verildi.

Kizilay'dan 8 Mayis Dünya Kizilay Ve Kizilhaç Günü'nde Anlamli Sergi
Kizilay, 8 Mayis Dünya Kizilay ve Kizilhaç Günü dolayisiyla “Yüzyillik Emanet, Esir Mektuplari” adli sergi düzenledi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi ve TRT’nin katkilariyla açilan sergide, Türk Kizilay arsivinden derlenen 1. Dünya Savasi dönemine ait yerli ve yabanci esir mektuplari, kartlar, listeler, defterler, döneme ait pul ve zarflar ile fotograflara yer verildi.

Mektuplar Karaköy Paket Postanesi’nde geçtigimiz günlerde ziyarete açilirken, ‘8 Mayis Dünya Kizilay ve Kizilhaç Günü’ nedeniyle Türk Kizilay tarafindan sergi alaninda etkinlik düzenlendi.

Etkinlige Kizilay Genel Sekreter Yardimcisi Murat Ellialti, Uluslararasi Kizilhaç ve Kizilay Dernekleri Federasyonu (IFRC) yetkilileri, diplomatik misyon temsilcileri ile davetliler katildi.

Etkinlikte konusan Kizilay Genel Sekreter Yardimcisi Murat Ellialti, “Dünya Kizilay ve Kizilhaç hareketi modern zamanlarin ilk organize küresel hareketedir. Bu ilk iyilik hareketidir modern zamanlarda. Insanligin asirlardir biriktirdigi bu savasçi ruhuna inat birçok ülkeden iyi insanlar bir araya gelerek, 1.5 asir önce bu gönüllülük hareketini kurdular. Bu hareketin bir diger özeligi de gönüllülük temeli üzerinde yükselmesidir. Dünyanin farkli cografyalarindan farkli renklerde, farkli seylere inanan, farkli dinlere mensup, farkli renklerden birçok ülkeden iyi insanlar bir araya gelmislerdir bu hareket vesilesiyle. Hareketin kurulmasina, savas alaninda terk edilmis insanlara ayrim yapmaksizin yardim etme duygusu vesile olmustur. Sonra bu hareket nerede bir insani kriz varsa, onun dogurdugu acilari dindirmeyi amaçlayarak bugüne kadar gelmis, bundan sonra da gidecektir. Bu harekete mensup 191 ülkede birçok iyi insan var. Dünya haritasini önümüze koyup, elimizi nereye dokundurursak biliriz ki orada bu hareketin mensubu gönüllüler, çalisanlar ve onlara destek veren iyi insanlar var. Ülkemiz bu hareketin saygin üyelerinden biridir. Çünkü milletimiz bu harekete güç verir. Bagisçilarimiz ve gönüllülerimiz nerede bir insani kriz olsa orada olmamiz için bize desteklerini esirgemiyorlar" dedi.

Ellialti, "Bugünün bir baska anlami da bu mekanda yüzyillik emanet esir mektuplarini sergiliyor olmamizdir. 1. Dünya Savasi esnasinda düsman ülkelerin eline esir düsüp, ailelerinden haber alamayan, ailelerine haber gönderemeyenler o zamanki Kizilay yani Hilal-i Ahmer Esirler Komisyonuna mektup yazmis, kendi halleri, durumlari hakkinda bilgi vermis, ailelerinden bilgi alip, kendilerine ulasmalarini istemislerdir Kizilay’dan. Burada, o günle günümüz arasinda iliski kurmayi sagliyor bu mektuplar. Çok güzel hikayeler var çok nezih Türkçeyle yazilmis. Bir annenin mektubu var mesela. Oglunun surada, surada esir oldugunu bildigini ama haber alamadigini ve haber almak istedigini, kendisinden de ona haber ulastirilmasini istedigini söylüyor. Yine askerlerin mektuplari var, nefis bir Türkçeyle yazilmis. O günün ruhunu bugünlere tasiyor adeta. Onlar da yine ailelerinden haber almak, ailelerine haber ulastirmak adina müracaat etmisler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA