Sorgun ISGEM, Bölgeye Milyon Avroluk Katma Deger Sagliyor, Girisimcilerin Lokomotifi Oluyor

Yozgat’in Sorgun ilçesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Avrupa Birligi tarafindan saglanan 4 milyon 258 bin avro destekle 2018 yilinda faaliyete geçen Sorgun Is Gelistirme Merkezi (ISGEM), son 5 yilda 7 milyon avro katma degere ulasirken bu rakamin 1 milyon 100 bin avroluk kismini ihracat rakamlari olusturdu.

Sorgun ISGEM, Bölgeye Milyon Avroluk Katma Deger Sagliyor, Girisimcilerin Lokomotifi Oluyor


Yeni girisimcileri desteklemek, girisimcilik kültürünü yayginlastirmak ve KOBI’lere destek olarak bulundugu bölgeye ekonomik bir deger katmak için kurulan Sorgun Is Gelistirme Merkezi (ISGEM), kuruldugu 2018 yilindan itibaren bölgeye milyon avroluk katma deger sagliyor. Yüzde yüz hissesi Sorgun Belediyesi’ne ait olan ve Eski Bugday Pazari arkasinda 5 bin 700 metrekare kapali alana kurulan ISGEM 34 is yeri ile girisimcileri ve yeni kurulan is yerlerini destekliyor. Tekstil ve giyim, mobilya, gida sanayileri ile kimyasal ve metal sektörleri gibi farki sektörlerde faaliyet gösteren 21 firmanin bulundugu Sorgun ISGEM’de su ana kadar 20 mezun verilirken binin üzerinde firmaya ise danismanlik destegi verildi.

Sorgun ISGEM’in, resmi olarak faaliyete basladigi 2018 yilindan bu yana olusturmus oldugu katma deger 2023 yili sonu itibariyle 7 milyon avroya ulasirken 1 milyon 100 bin avroluk kismini da ihracat rakamlari olusturdu.

“Firmalar 3 yil da mezun oluyor”

ISGEM Sirket Müdürü ve Sirket Yasal Temsilcisi Yusuf Yilgin yaptigi açiklamada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve Avrupa Birligi tarafindan saglanan 4 milyon 258 bin avro destekle 2018 yilinda Sorgun ISGEM’in faaliyetine basladigini söyleyerek, “Sirketimiz yüzde yüz hibe destegiyle kurulan bir projedir. Yüzde yüz hissesi de Sorgun Belediyemize aittir. Bizim burada amacimiz ISGEM’i organize sanayi bölgelerinin alt yapisi olarak düsündük. OSB’lere geçmede burayi siçrama tahtasi olarak kullaniyoruz. Burada gelisen firmalar 3 yil içerisinde mezun oluyor eger mezun olamazsa 2 yil uzatma veriyoruz ve 5 yil içerisinde firmalarimiz büyüyerek OSB’lere geçme imkani buluyor. ISGEM, ortak kullanim alanlarinin olmasi ve girdilerin az maliyetle olmasi dolayisiyla rekabette emsallerinden bir adim daha önde yer aliyor” dedi.



“34 is yeri bulunuyor, 200 kisiye istihdam saglaniyor”

ISGEM’de suan da 26 ana bina disinda, 8’de ana bina içinde olmak üzere toplam 34 tane is yerinin bulundugunu da belirten Yilgin, “Burada 200’ün üzerinde istihdam saglamaktayiz. 2018 yilindan itibaren faaliyet gösteren firmamizdan 20’ye yakin mezun verdik. Mezun verdigimiz firmalar büyüme ihtiyaci hasil oldugundan dolayi daha büyük mekanlara tasindi. 4 milyon 258 bin avroluk bir yatirimin Sorgun’a gelmesi çok güzel. 2018 yilindan 2023 yilina kadar Sorgun ISGEM’de 7 milyon avroluk bir katma deger saglandi. Bu yillar arasinda firmalarimiz 1 milyon 100 bin avro civarinda da dis ticaret gerçeklestirdi” seklinde konustu.



“Yurt disina da sevkiyat düsünüyoruz”

Sorgun ISGEM’de dusakabin imalati üzerine faaliyet gösterdiklerini söyleyen Emin Esmek, “Ürettigimiz dus akabinleri esnaflara yönelik de monte olarak teslimat yapiyoruz. Bir sene önce kurulmus bir firmayiz. Bundan önce Yozgat’ta dus akabin imalati noktasinda kurulan bir firma yoktu. Su an çevre illere oldugu gibi gibi yurt disina da sevkiyatla ilgili planlarimiz bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

“2 ton kuruyemis üretiyorum”

Kuruyemis imalati yapan Adem Kaya ise Iç Anadolu Bölgesinde yetisen nohutlar ile beyaz ve çitir leblebi yaptiklarini söyleyerek, “Günlük çitir ve beyaz leblebi olmak üzere 2 ton üretim yapiyorum. Ankara, Kayseri ve Çorum gibi çevre illere bunu gönderiyorum” diye konustu.



“Türkiye’nin dört bir yanina gönderiyoruz”

3 D yazicilarla ev dekorasyonu ve oyuncak yaptiklarini belirten Feyyaz Bugra Çelik, “3 D yazicilarla üretim yapip online platformlarda satisini yapiyoruz. Burada oyuncak ev dekarosyonu ürünleri yapiyoruz. Türkiye’nin dört bir yanina gönderiyoruz. Henüz yeni bir olusum olmamiza ragmen böyle bir firsat geldi elimize, biz de bunu çok iyi degerlendirildigimizi düsünüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA