Yitik Türk Lalesi Olarak Kayitlara Geçmisti, Amasya'da Sadece 10 Gün Çiçek Açiyor

Türkiye’ye özgü bir tür olup 1896 yilindan bu yana dogada kayboldugu rapor edilen ‘yitik lale’ o yillarda götürüldügü Avrupa’dan 5 yil önce soganinin getirildigi anavatani Amasya’nin Merzifon ilçesinde çogaltilmaya çalisiliyor. 3 yildir senede bir defa sadece 10 gün süreyle çiçegi açan lale meraklilari tarafindan ilgiyle gözlemlenip fotograflaniyor. Fotografi ’Türkiye Bitkileri Listesi Kitabi’na kapak olan bu özel tür, halen bilim insanlari ve gezginler tarafindan dogada araniyor.

Yitik Türk Lalesi Olarak Kayitlara Geçmisti, Amasya'da Sadece 10 Gün Çiçek Açiyor


Fotografi ’Türkiye Bitkileri Listesi Kitabi’na kapak olmustu

Ilk kez 1892’de Alman bahçivan Mühlendorff tarafindan toplanarak Avrupa’ya gönderilip "tulipa sprengeri" adiyla bilim dünyasina tanitildiktan sonra en son 1896’da dogada görülen bitkinin Anadolu’da varliginin sona erdigi kayitlara geçmisti. Avrupa’da az sayidaki özel bahçede süs bitkisi olarak varligini devam ettirebilen gizemli bitkinin çekilmis fotografi Türkiye Bitkileri Listesi kitabina kapak olmustu.

Nezahat Gökyigit Botanik Bahçesi’nin lalenin Türkiye’ye geri getirilmesi için 2016’da baslattigi "Yitik Lale Gurbetten Silaya Dönüyor" adli proje olumlu sonuçlar verdi. Ingiltere’den önce Istanbul’daki Nezahat Gökyigit Botanik Bahçesi’ne, sonrasin da ana vatani Amasya’ya getirilen yitik lale sogan ve tohumlari TEMA Vakfi’nin Merzifon’daki bahçesine dikilmisti. Sogan 3 yil önce 2 çiçek açti. Geçen yil açan çiçek sayisi 9’a ulasti. Bu yil yeniden açan çiçekler sadece 10 gün süreyle izlenebildikten sonra soluyor.

“Gelecekte daha fazla çiçegimiz olacak”

TEMA Vakfi Merzifon Temsilcisi Kadir Acar, “Lalemiz senede 10 gün açiyor. Diger lale türlerinden farkli olarak onlardan bir ay sonra çiçek açiyor” dedi.

Bin kadar lale tohumunu alip bahçeye ektiklerine deginen Acar, “Gelecekte daha fazla çiçegimiz olacak. O çiçekleri Amasya, Merzifon, Suluova, Gümüshaciköy dogasina yayacagiz” diye konustu.

Bu yil açan lale çiçeklerini Merzifon Kaymakami Ali Güldogan ve Belediye Baskani Alp Kargi da gözlemleyerek bilgi aldilar. Merzifon Çevre Platformu Baskani Lale Comba Kilit ise, ana vataninda toprakla bulusan lalenin güzelligiyle göz kamastirdigini söyledi.

Kaynak: İHA