Atatürk Üniversitesi, Dijital Gelecege Emin Adimlarla Yürüyor

Özgün bir yeni nesil üniversite olarak konumunun tanimlanmasi, sistemlerinin tasarlanmasi ve uygulama adimlarinin atilmasi amaciyla 2018 yilinda baslanan Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projesi ile topluma dogrudan katki yapan, egitim ve arastirmayi bütünlestiren Atatürk Üniversitesi, bu dogrultuda gelisen ve degisen sartlara uyum saglamaya da devam ediyor.

Atatürk Üniversitesi, Dijital Gelecege Emin Adimlarla Yürüyor
Ülke yüksekögretiminde yeni hikayeler yazmak ve öncü konumunu yeniden harekete geçirmek hedefiyle çalismalarina baslayan Atatürk Üniversitesi, Yeni Nesil Üniversite projesi kapsaminda baslattigi “Arama Konferanslari”nin 10’uncusu olarak gerçeklestirdigi “Dijital Dönüsüm” baslikli programda alinan tüm kararlari zaman içerisinde uygulamayi sürdürüyor.

Subat 2019’da, üniversitenin dijital teknolojilerdeki geleceginin tartisildigi “Dijital Dönüsüm Arama Konferansi” ile çizilen yol haritasi neticesinde Atatürk Üniversitesinin önemli bir dönüsüm gerçeklestirdigini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli: “Göreve gelir gelmez baslatmis oldugumuz ve üniversitemizin vizyonunu yeniden belirleyen Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projemiz neticesinde gerçeklestirdigimiz ve çok sayida alaninda uzman bilim insanlari ile sektör temsilcilerinin katildigi Arama Konferansi neticesinde üniversitemizde dijital dönüsümün temellerini attik ve Dijital Dönüsüm ve Yazilim Ofisini kurduk. Çalismalarina baslayan bu birimimiz üniversitemizin tüm teknik altyapisini modernize ederek dijital çaga ayak uyduracak ve hatta bir adim öne geçirecek hamleleri yaparak dönüsümün startini verdi” ifadelerini kullandi.

Rektör Çomakli: “Dijital Dönüsüm, Bizim Pandemiye Karsi Hazirlikli Olmamizi Sagladi”

Yapilan konferans ile dijital egitmen, dijital ögrenci, dijital asistan, dijital ögrenim, dijital arastirma ve açik bilim ortamlarinin öneminin konusulmasi ve bu yönde adimlarin atilmasi gerektiginin vurgulanmasiyla birlikte kurulan Dijital Dönüsüm ve Yazilim Ofisinin özellikle açik erisim uygulamalarinin ve dijital ögrenim ortamlarinin gelistirilmesine iliskin çalismalarin baslatildigi belirten Rektör Çomakli, bunun neticesinde üniversitenin 2020 yilinda yasanan ve küresel ölçekte etkili olan Kovid-19 pandemisine hazirlikli olarak yakalandiklarini, alinan uzaktan egitim karari ile de örnek gösterilebilecek bir egitim modelini uygulamaya koyduklarini dile getirdi.

“Dijital Altyapimiz ile Asrin Felaketinde de Egitimlerimize Devam Ettik”

Hiçbir ögrencinin magduriyet yasamadigini aktaran Rektör Çomakli, basariyla geçirdikleri bu sürecin ardindan yine ülkemizi derinden etkileyen asrin felaketinde Kahramanmaras basta olmak üzere depremden etkilenen sehirlerde ikamet eden ögrencilere de uzaktan egitim imkâni sunduklarini ve bu dogrultuda YÖK’ün takdirleri ile Adiyaman Üniversitesi ile esleserek orada egitimlerine devam eden ögrencilere uzaktan egitim vererek üniversite derslerinden uzak kalmamalarina yardimci olduklarini belirtti.



“Baslattigimiz Dijital Dönüsüm Hamlesi, YÖK Üstün Basari Ödülüne Layik Görüldü”

Atatürk Üniversitesinin dijital dönüsüm yaklasiminin, gerçeklestirilen örnek uygulamalarla birlikte bilimsel bir bakis açisiyla kapsamli bir sekilde ortaya konuldugunu belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, bu çalismanin ayni zamanda Yüksekögretim Kurulu Üstün Basari Ödülleri kapsaminda Dijital Dönüsüm ve Büyük Veri Çalismalari kategorisinde YÖK 2022 Yili Üstün Basari Ödülüne layik görüldügünü hatirlatti.

Teknolojinin gücünü kullanarak egitim, arastirma ve yönetim süreçlerini optimize etmeyi amaçlayan birimlerin basinda gelen Dijital Dönüsüm ve Yazilim Ofisi Koordinatörlügü ile üniversitenin dijital altyapisini güçlendirdiklerini aktaran Çomakli, interaktif ögrenme platformlari ve sanal sinif ortamlari gibi yenilikçi egitim araçlarini, ögretim programlarina entegre ederek ögrencilerin etkilesimini artirmayi ve ögrenme deneyimini zenginlestirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Üniversitenin arastirma kapasitesini artirmak amaciyla arastirmacilara yönelik veri analizi araçlari, arastirma yönetim sistemleri ve dijital kütüphane hizmetleri gibi araçlar sunduklarini belirten Prof. Dr. Çomakli, bu sayede bilimsel kesiflerin ve yayinlarin daha etkin bir sekilde yönetilmesinin ve paylasilmasinin sagladigini aktardi.

“Yapilan Atilimlar, 2 Yeni Bölümü de Beraberinde Getirdi”

Tüm bu gelismeler isiginda, sadece bugünün degil gelecegin dünyasinda da var olmak için çalismalarini sürdürdüklerine dikkat çeken Rektör Çomakli, son olarak yeni dünya düzenine kapi aralayacak 2 lisans bölümünün Yüksekögretim Kurulu tarafindan Atatürk Üniversitesi bünyesinde açilmasina karar verdigini animsatan Rektör Çomakli sunlari aktardi: “Üniversitemiz bünyesinde, bu yil ÖSYM kilavuzuna dahil edilecek Yapay Zekâ ve Makine Ögrenmesi ile Veri Bilimi ve Analitigi Programlarinin açilmasina karar verildi.

Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projemizin çiktilari arasinda yer alan bir diger birimimiz olan Büyük Veri Yönetim Ofisi de veriye dayali karar verme mekanizmasi ile ilgili dijital sistemin tasarimi çalismalarina devam ediyor. Ayrica yapay zekâ alanina yönelik de hemen her bölümümüz entegre sekilde çalismalar yürütüyor. Üniversitemizin bilimsel altyapisi ve alaninda uzman insan kaynagi ile dijital dönüsüm alaninda ses getirecek çalismalari hayata geçirmeye, büyük veri ile bilgiye yönetmeye ve yapay zekâ ile bir adim öne geçecek adimlari atmaya devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA