BTSO Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener Açiklamasi 'Kuzey Makedonya Ile Ticarette Önemli Firsatlara Sahibiz'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO), Kuzey Makedonya Is Forumu’na ev sahipligi yapti. BTSO Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener, Türkiye ile Kuzey Makedonya arasindaki köklü ve güçlü baglarin ticarette de önemli firsatlar olusturdugunu söyledi. Kuzey Makedonya Türkiye Büyükelçisi Jovan Manasijevski de 1 milyar dolara ulasan karsilikli ticareti artirmak istediklerini dile getirdi.

BTSO Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener Açiklamasi 'Kuzey Makedonya Ile Ticarette Önemli Firsatlara Sahibiz'
BTSO Ana Hizmet Binasi’nda gerçeklestirilen Kuzey Makedonya Is Forumu’nun açilis konusmasini BTSO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener gerçeklestirdi. Baskan Yardimcisi Sener, Türkiye’nin Balkan ülkelerinin tamami ile ortak tarihi, kültürel ve toplumsal geçmisi olduguna dikkati çekerek, “Türkiye ile Kuzey Makedonya, yüzyillardan günümüze ulasan ortak tarih, kültür ve medeniyet baglarina sahip. Ancak bu iliskilerimizi yalnizca kültürel ve tarihi bir yaklasimla ele alamayiz. Kuzey Makedonya’nin da içinde yer aldigi Balkan cografyasi, ticaret hacmi ve barindirdigi firsatlar itibariyle ülkemiz için stratejik bir bölge. Türkiye için Avrupa’ya ve dünyaya açilan bir kapi niteliginde olan Balkan cografyasi, uluslararasi rekabette söz sahibi olmak isteyen firmalarimiz için adeta bir siçrama tahtasidir” dedi.

“Kuzey Makedonya önemli bir çekim merkezi”

Türkiye ekonomisinin lokomotif sehirleri arasinda bulunan Bursa’nin bugünkü güçlü konumuna ulasmasinda Balkan kökenli is insanlarinin büyük payi oldugunu ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi olarak bizler de Balkan ülkeleriyle ticaret potansiyelini gelistirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada Kuzey Makedonya, Avrupa ortalamasinin üzerinde bir büyüme orani ve gelismeye açik ekonomik yapisiyla, firmalarimiz için önemli bir çekim merkezi olarak öne çikiyor. Bursa’dan Kuzey Makedonya’ya ihracat yapan 169 firmamiz bulunuyor. Geçen yil Bursa’dan Kuzey Makedonya’ya gerçeklestirdigimiz ihracat 50 milyon dolara ulasti. Ülkelerimiz arasinda yatirim ve ticari potansiyel çok yüksek. Biz bu potansiyeli en iyi sekilde degerlendirmek istiyoruz. Bugünkü toplantimizin da Bursa ve Kuzey Makedonya arasindaki iliskileri canlandirmak ve daha da ileriye tasimak için önemli bir firsat olusturduguna inaniyorum” diye konustu.

“Bursa ile Ticaret hacmi 55 milyon dolar”

Kuzey Makedonya Türkiye Büyükelçisi Jovan Manasijevski de karsilikli üst düzey ziyaretler ile Türk sirketlerinin Makedonya’da stratejik altyapi ve sermaye projeleri alaninda önemli projeleri üstlendiklerini söyledi.

Manasijevski, “Iki ülke arasindaki yakin iliskiler, ikili isbirliginin genel olarak sürdürülmesine ve gelistirilmesine katki saglamaktadir. Türkiye, Makedonya’nin 7. büyük ticaret ortagi. Türk firmalari, Makedonyali üretici firmalarin ana tedarikçileri arasinda. Ülkelerimiz arasindaki toplam ticaret hacmi ise 1 milyar dolara ulasti. Kuzey Makedonya’da kayitli 2 bine yakin Türk sirketi farkli sektörlerde faaliyet göstermekte. Ülkemizdeki toplam kayitli yabanci sirketler arasinda yüzde 25 oranla Türkiye birinci siraya yerlesti. Bursa ile Makedonya arasindaki toplam ticaret hacmi ise 2023 yilinda önemli bir artis ile 55 milyon dolar oldu. Bizler bu rakamlari çok daha yüksek bir düzeye çikaracagimiza inaniyoruz” dedi.

Açilis konusmalarinin ardindan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Teknolojik Endüstriyel Gelistirme Bölgeleri Müdürlügü Direktörü Jovan Despotovski, katilimcilara Kuzey Makedonya’daki is firsatlari sunumu gerçeklestirdi. Is forumu, Sahterm CEO’su Faruk Sahin ve Pürplast Genel Müdürü Mehmet Sismanoglu’nun Kuzey Makedonya’daki basarili is hikâyelerine iliskin sunumlariyla sona erdi.
Kaynak: İHA