Tarim Ilaçlari Deredeki Baliklari Telef Etti

Tarim sezonunun açilmasi ile yapilan bilinçsiz ilaçlamalar, çevreye rastgele atilan tarim ilaçlarinin ambalajlari Düzce’de derelerdeki baliklarin ölümüne sebep oldu.

Tarim Ilaçlari Deredeki Baliklari Telef Etti
Tarim sezonunun açilmasi ile birlikte yapilan bilinçsiz tarim uygulamalari dogaya zarar veriyor. Özellikle ilaçlama döneminin basladigi Düzce’de kullanilan ilaçlama makinelerinin derelerde yikanmasi, bos ilaç kutularinin çevreye atilmasi derelerdeki popülasyonu olumsuz etkiliyor.

Düzce’nin Ozanlar Mahallesi’nden geçen dere içinde yikanan ilaçlama makineleri ve bos ilaç kutularinin dereye atilmasi sebebiyle binlerce balik telef oldu. Ozanlar Mahallesi Muhtari Bülent Keser ise deredeki balik ölümlerinden dolayi sasirdiklarini ve üzgün olduklarini dile getirerek, “Ölümlerin görüldügü günden beri hayretler içinde ve üzgünüz. Yüzlerce, binlerce baligin telef oldugunu gördük. Çok uzun süredir böyle bir sikinti yasamamistik. Dünden beri derenin üzeri ve dibi oldugu gibi balik ölüleriyle doluydu. Uzun bir mesafede balik ölüleri görülüyor. Çok üzgünüz. Mahallemizin gençleri, çocuklari bu derenin kenarinda balik tutarak zaman geçiriyor. Çünkü bu dere balik olan bir dere. Balik ölümlerini haber alir almaz Düzce Belediyesi, Tarim Il Müdürlügü yetkilileri ile irtibata geçtik. Tarim Il Müdürlügü yetkilileri sagolsunlar hemen harekete geçtiler. Dere kenarlarindaki ve derenin içindeki baliklari topladilar. Numuneler aldilar. Bu derenin yaninda herhangi bir fabrika olmadigi tespit edildi ancak tarimin yeni yeni basladigi ekim, dikim ile findik ilaçlamasinin yeni basladigi tarla ilaçlamalari, agaç ilaçlamalari basladi.

Yetkililerin ilk kanaati de tarim ilaçlari sebebiyle ölümlerin gerçeklestigi yönünde. Bu sikinti sadece Düzce’nin degil bütün ülkenin sorunu. Ben vatandaslarimizdan ve çiftçilerimizden duyarli olmalarini, yapilan ilaçlamalarin dere kenarlarindan uzak tutulmasini çok rica ediyorum. Çünkü çok ciddi ölümlerle karsi karsiyayiz ve çok üzgünüz” dedi.



“Ilaçlama makinelerinin derede yikanmasi ölümleri artirdi”

Baliklarin tarim ilaçlarini ile nasil zehirlendigini de anlatan Bülent Keser; “Bu ilaçlama isini yapan firmalar ve ilaçlamanin yapildigi büyük motorlar var. Bazi vatandaslar dereye girerek motorlarini yikamis olabilirler. Bazi çiftçiler ise ilaçlarin konuldugu plastik kutulari var. Nasil olsa isim bitti diyerek o kutulari dereye atiyorlar. Ya da bu ilaçlarin çuval gibi olanlari da var. Bu kutulari, ambalajlari en kolay imha yöntemi ise dereye atma. Bunlari dereye atan insan olamaz. Çevreci, çiftçi arkadaslarimizi daha duyarli olmalarini rica ediyorum. Zaten bu yapan fotograflardan nasil bir çevre faciasina neden oldugunu görecektir” diye konustu
Kaynak: İHA