Asirlik Hatim Gelenegi Selçuklu Mirasi Camide Yasatiliyor

Ramazan ayinin manevi huzurunun hissedildigi Bayburt’ta, asirlik camilerde hatim gelenegi Bayburtlu vatandaslarin yogun katilimiyla devam ettiriliyor. Gecesi namazla, gündüzü Kur’an’la geçen Ramazan günlerinde vatandaslar mukabele gelenegini yasatma gayreti içerisinde olduklarini söylediler.

Asirlik Hatim Gelenegi Selçuklu Mirasi Camide Yasatiliyor
Asirlardir zamana meydan okuyan, Selçuklu mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan Tarihi Ulu Cami’de sabah, ögle ve ikindi vakitlerinde Kur’an-i Kerim okunuyor, hatim gelenegi Bayburtlu vatandaslar tarafindan özenle yasatiliyor.

Anadolu Selçuklu Sultani 2. Giyaseddin Mesud tarafindan yaptirilan ve günümüze ulasan asirlik Ulu Cami, vatandaslarin en çok tercih ettigi camilerden biri olarak göze çarpiyor. Cuma camisi ve selatin cami olarak hizmet veren Selçuklu yadigari Tarihi Ulu Cami basta olmak üzere sehirdeki cami ve Kur’an kurslarinda hatim gelenegi Bayburtlu vatandaslarin yogun ilgisiyle yasatilmaya çalisiliyor.

Sabah, öglen ve ikindi vakitlerinde okunan hatimlere ise Bayburtlular yogun ilgi göstererek, asirlik camiyi bos birakmiyorlar. Ikindi namazi için camiye kosan vatandaslar, kilinan namazin ardindan caminin imam hatipleri tarafindan okunan Kur’an ile Ramazan ayinda hatimlerini tamamliyorlar.

Asirlik camide kadim gelenegi yasatma gayreti içerisinde olduklarini söyleyen, Kadir Iscan isimli vatandas, "Atadan, dededen, babadan bugüne kadar gelen asirlik gelenegimizi, hatmi serifimizi Ulu Cami’de dinliyoruz. Çalistigim günlerde sosyal medya üzerinden Zülküf hocami dinliyorum. Namazdaki cemaat gibi, muhtesem bir kalabalik var. Bayburt’un tarihi camisine, bu uhrevi ortama bütün dostlarimizi, hemsehrilerimizi sabah, öglen, ikindi vakitlerinde cüz dinlemeye davet ediyorum" dedi.

"Atalarimizdan, dedelerimizden görevi devraldik"

Ebediyete intikal eden atalarindan görevi devralarak camileri bos birakmadiklarini belirten Hüseyin Özdener, "Genellikle vakit namazlari için geliyoruz, Ulu Cami’nin manevi bir iklimi var. Burada bayagi bir eski insanlar namaz kildilar, simdi sira bizde. Ulu Cami’yi seviyoruz, güzel bir iklimi var" diyerek konustu.

Camileri bir an olsun bos birakmiyorlar

Günlerin namaz, Kur’an ve mukabeleyle geçtigini, Ramazan’in Bayburt’ta bir baska yasandigini ve camileri bir an olsun bos birakmadiklarini vurgulayan cami cemaatinden bir vatandas, "Her gün camimize sabah namazi muhakkak gelirim. Yatsi, ögle, aksam namazlarimi kilar giderim. Cüzümü dinlerim, aksama da iftar eder, geri namaz kilmaya gelirim. Vakit böyle geçiyor" ifadelerini kullandi.

Asirlik gelenek Bayburtlulara emanet

33 yildir Ulu Cami’nin Imam Hatibi olan Zülküf Kocabey, Bayburtlularin asirlik gelenege sahip çiktiklarini bildirerek, "33 yildir bu caminin imam hatipligini yapiyorum. Camimiz bin 227 yilinda Selçuklu sultanlarindan 2. Giyaseddin Mesud döneminde yapilmistir. Tarihi Ulu Camii ayni zamanda bir Cuma camisidir, Selatin camidir. Özellikle Ramazan ayinda yogun bir cemaatimiz olur. Hatim gelenegi öteden beri devam ettigi için sabah, ögle ve ikindi hatim okunur. Bu sekilde bizler de hatim gelenegimizi devam ettiriyoruz. Camimize hatim dinlemeye gelen çokça kardeslerimiz var. Tüm kardeslerimizin Ramazan-i Serifini tebrik ederim, bu vesileyle günahlarimizdan arinmis bir sekilde bayrama kavusmayi Cenab-i Allah’tan niyaz ediyorum" seklinde konustu.

"Dogu Türkistan’a, Gazze’ye dualarimizda yer vermeyi unutmayalim"

Çin zulmüne ugrayan Dogu Türkistan ve isgalci Israil’in aylardir bombaladigi Gazze’ye hatimden sonra dua ettiklerini, herkesin de bu mübarek ayda dua etmesi gerektigini hatirlatan Kocabey, "Özelikle dünyanin dört bir yanindaki masumlara, mazlumlara Cenab-i hak yardim etsin. Dogu Türkistan ve Gazze’yi unutmayalim, kardeslerimize dua edelim, dualarimizda yer verelim. Ramazan ayinda iyiyi, güzeli düsünerek orucumuzu tutmak bizi daha da olgunlastirir, ahlaki bakimdan olgunlastirir diye düsünüyorum. Herkesin Ramazan-i Serifini tebrik ediyor, bayramin hayirlara vesile olmasini yüce Allah’tan temenni ediyorum" sözlerini kullandi.
Kaynak: İHA