Biden'a Yönelik 'Gizli Belge' Sorusturmasinin Savcisi Temsilciler Meclisi'nde Ifade Verdi

ABD Baskani Joe Biden’a yönelik “gizli belgeleri saklama” sorusturmasinda hazirladigi raporda Biden’in yasi ve bilissel yeteneklerini sorgulayan Özel Yetkili Savci Robert Hur ABD Temsilciler Meclisi’nde ifade verdi. Bagimsiz bir sorusturma yürüttügünü belirten ve hazirladigi raporu savunan Hur, Biden’i “aklama” iddialarina “Bu benim raporumda kullanilan bir kelime degil ve bir savci olarak görevimin parçasi da degil” sözleriyle yanit verdi.

ABD Baskan Joe Biden’in evinde ve ofisinde bulunan gizli belgeleri sorusturan Özel Yetkili Savci Robert Hur, ABD Temsilciler Meclisi Yargi Komitesi’nde ifade verdi. Açilis konusmasinda Biden hakkindaki sorusturmayi profesyonelce ve diger sorusturmalarda basvurdugu hukuki standartlar çerçevesinde yürüttügünü kaydeden Hur, “Ekibimle birlikte kapsamli ve bagimsiz bir sorusturma yürüttük. Ve Biden’in baskan yardimciligi görevi sona erdikten sonra, siradan bir vatandas oldugu dönemde, gizli materyalleri kasitli olarak sakladigina dair kanitlar tespit ettik” dedi.

“Ancak, makul süphenin ötesinde kanit seviyesine ulasan bir delil tespit edemedik. Kanitlar bu standardin altinda kaldigi için, Bay Biden’a karsi cezai suçlamada bulunmadim” diyen Hur, “Adalet Bakanligi yönetmelikleri, bassavciya kararimin nedenlerini açiklayan gizli bir rapor yazmami gerektiriyordu. Bu davayla ilgili açiklamamin titiz, ayrintili ve kapsamli bir analiz içermesi gerektigini anlamistim. Baska bir deyisle, çalismami detaylandirmam gerekiyordu. Tipki herhangi bir savcinin dava açma ya da açmama kararini açiklarken kendi çalismasini detaylandirmasini bekledigim gibi” seklinde konustu.

Hazirladigi raporda Biden’in hafizasi ve bilissel becerileriyle ilgili yaptigi degerlendirmeleri savunan Hur, “Raporda Baskan’in hafizasinin uygunluguna iliskin degerlendirmem gerekli, dogru ve adildi” dedi.

Biden’i suçlamama kararina elestiri

Temsilciler Meclisi Yargi Komitesi’nin hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Partili üyeleri açilis konusmalarinda Hur’un Biden’a yönelik sorusturmada vardigi sonuçlari degerlendirdi. Cumhuriyetçi Parti Temsilcisi Jim Jordan, Hur’un Obama yönetimi sona erdikten sonra Biden’in “yasalari çignedigini” ve gizli materyalleri “yasadisi bir sekilde” elinde tuttugunu tespit ettigini söyledi.

“Ele almasi gereken temel bir soru vardi. Joe Biden gizli bilgileri hukuka aykiri bir sekilde elinde tuttu mu? Cevap, evet, tuttu” diyen Jordan, “Joe Biden yasalari çignedi ama unutkan ve jüriye sempatik görünecek yasli bir adam oldugu için Bay Hur suçlamada bulunmamayi tercih etti” elestirisinde bulundu.

“Hur’un raporu Biden’in aklandigini gösterdi”

Demokrat Parti Temsilci Jerry Nadler ise, Hur’un sorusturmasinin Biden’i tamamen temize çikardigini iddia etti. “Baskan Biden sorumlu bir sekilde hareket ederek tamamen isbirligi yapti ve cezai suçlama yöneltilmedi” diye Nadler, “Savci Hur’un raporu Baskan Biden’in tam ve eksiksiz bir sekilde aklandigini göstermektedir” ifadelerini kullandi. Demokrat Parti Temsilcisi Jamie Raskin de, Cumhuriyetçilerin Beyaz Saray’in Hur’un raporunun yayinlanmasini istemedigi iddiasina karsi çikarak Biden’in eylemlerini eski Baskan Donald Trump’inkilerle karsilastirdi. “Baskan Biden yürütme ayricaligini ileri sürmedi ya da baskanlik suçlarindan mutlak dokunulmazlik talep etmedi” diyen Raskin, “Biden kutu kutu belgeleri yataginin altina ya da küvete saklamadi. Müfettislerle kavga etmedi, ya da Bay Hur’un raporunun tek bir kelimesini düzeltmeye çalismadi” diye konustu.

Cumhuriyetçi Parti Temsilci James Comer ise tutanaklari incelemek için “çok az zamanlari” oldugunu belirterek, Beyaz Saray’in Hur’un raporunun yayinlanmasini istemediginin “açik” oldugunu iddia etti.

Biden’in hafizasi ile ilgili yaptigi degerlendirmeleri savundu

Demokrat Parti Temsilci Adam Schiff ise, Hur’u gizli belge sorusturmasi kapsaminda hazirladigi raporda Baskan Joe Biden’i nitelemek için kullandigi dil nedeniyle elestirdi.

Hur’un, raporunun kamuoyuna açiklandiginda yaratacagi siyasi etkiyi düsünmesi gerektigini belirten Schiff, raporun daha objektif bir sekilde yazilabilecegini vurguladi.

Hur’un Biden’i asagiladigini kaydeden Schiff,

“Baskan’in bir belge ya da bir dizi belge karsisindaki hatiralari hakkinda yorum yapmakla yetinebilirdiniz. Ama daha ileri gidip hafizasi hakkinda genel bir yorum yapmaya karar verdiniz, degil mi?” diye sordu. Hur ise, Biden’in hafizasiyla ilgili yorumlari çikarabilecegini, ancak bunun raporu “eksik” hale getirecegini söyleyerek raporun yaziminda siyasetin bir rol oynamadigini yineledi.

“Partizan siyasetin çalismalarimda yeri yok”

Demokrat Parti Temsilcisi Hank Johnson da,

Hur’u, Joe Biden hakkindaki gizli belgeler sorusturmasi ile ilgili rapor yayinlayarak Donald Trump’in baskanlik kampanyasina yardim etmekle suçladi. Hur’un böylece olasi bir Trump baskanligindan profesyonel olarak faydalanabilecegini savunan Johnson, Hur’a “Sen bir Cumhuriyetçisin, degil mi?” diye sordu. Hur’un “Evet” yaniti vermesinin ardindan Johnson, “Baskan Trump’in yeniden seçilmesi için elinizden geleni yapiyorsunuz ki federal yargiç olarak ya da Adalet Bakanligi’nda baska bir pozisyona atanabilesiniz, öyle degil mi?” ifadelerini kullandi. Bunun dogru olmadigini söyleyen Hur ise, “Sayin kongre üyesi, sizi temin ederim ki benim böyle bir niyetim yok. Ve size sunu söyleyebilirim ki, partizan siyasetin benim çalismalarimda hiçbir sekilde yeri yoktur” dedi.

Biden’a ‘bunak’ deyip demedigi soruldu

Cumhuriyetçi Parti Temsilci Scott Fitzgerald, Hur’un raporunda Biden’in hafizasi hakkinda kullandigi ifadelere degindi. “Webster’s sözlügü ’bunak’ kelimesini yaslilikla baglantili olarak hafiza gibi bilissel yeteneklerin azalmasi olarak tanimliyor” diyen Fitzgerald, Hur’a “Raporunuzda Biden’in bunamis oldugunu mu tespit ettiniz?” diye sordu. Hur ise, “Bu tespit raporumda yer almiyor” yanitini verdi. Demokrat Parti Temsilci Pramila Jayapal’in Biden’i “akladigi” yönündeki ifadesine de itiraz eden Hur, “Bu benim raporumda kullanilan bir kelime degil ve bir savci olarak görevimin bir parçasi da degil” diye konustu.

Rapordaki ifadeler tartismalara neden olmustu

ABD Baskani Joe Biden’in evinde ve ofisinde bulunan gizli belgelerle ilgili yürütülen sorusturmada Özel Yetkili Savci Robert Hur’un hazirladigi 345 sayfalik rapor, Beyaz Saray’in herhangi bir redaksiyon talebinde bulunmayacagini duyurmasinin ardindan kamuoyuna açiklanmisti. Biden’in sorusturmaya konu belgeleri kasitli olarak sakladiginin tespit edildigi belirtilen raporda, buna ragmen Biden’a suçlama yöneltilmeyecegi ifade edilmisti. Biden’i gizli belgeleri uygunsuz sekilde kullanmaktan mahkum etmenin zor olacagi ifade edilen raporda, “Çünkü Bay Biden kendisiyle yaptigimiz görüsmelerde oldugu gibi, kendisini jüriye sempatik, iyi niyetli, hafizasi zayif yasli bir adam olarak sunacaktir” denilmisti. Görevde olmasi sebebiyle Biden’a yönelik cezai bir kovusturma yapilamayacagi hatirlatilan raporda, Biden’in daha sonra yargilanma ihtimaline atifla “Jüriyi, 80’li yaslarina merdiven dayamis eski bir baskani kasitli bir zihinsel durum gerektiren ciddi bir suçtan mahkum etmeleri gerektigine ikna etmek zor olacaktir” ifadelerine yer verilmisti. Biden’in hafizasinda “önemli zayiflamalar” oldugu ve sorusturmaya konu belgelere dair detaylari tam olarak hatirlamadigi kaydedilen rapor, ABD baskaninin bilissel yeteneklerini tartismaya açtigi gerekçesiyle elestirilerin hedefi olmustu.

Biden açiklama yapmisti

Raporun yayinlanmasinin ardindan Beyaz Saray aracigiyla yazili bir açiklama yapan Biden ise, karari memnuniyetle karsiladigini belirtmisti.

“Basindan beri ulasacaklarina inandigim sonuca ulastiklarini görmekten memnuniyet duydum. Bu konuda herhangi bir suçlama yapilmayacak ve konu artik kapanmistir” diyen Biden, sorusturmanin 40 yili askin bir süre öncesine, hatta genç bir Senatör oldugu 1970’li yillara kadar uzanan kapsamli bir sorusturma oldugunu vurgulamisti. Sorusturma sürecinde yetkililerle tam isbirligi yaptigini kaydeden Biden, “Israil 7 Ekim’de saldiriya ugramis olmasina ve uluslararasi bir krizle ugrasiyor olmama ragmen, geçen yil 8 ve 9 Ekim tarihlerinde iki gün boyunca bes saat süren yüz yüze görüsmeler yaptim. Amerikan halkina bunu borçlu olduguma inandim. Böylece hiçbir suçlama yapilmayacagini ve konunun kapanacagini bileceklerdi” ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA