65 Yildir Teknolojiye Direnerek Terzilik Meslegini Yasatiyor
Gaziantep’te, kiyafetlere olan merakindan dolayi 8 yasinda terzilige baslayan 75 yasindaki Ibrahim Yakar, 65 yildir teknolojiye direnerek terzilik meslegini yasatiyor. Meslegin son demlerini yasadigini söyleyen terzi Yakar, sektörde artik adam yetismedigini vurguladi.

Yakar, terzi kendi sökügünü dikemez atasözünü akillara getirerek, “Biz kendi sökügümüzü geçtik, vatandaslarin sökügünü de dikemez hale geldik” dedi.
“Meslekte eski günleri arar olduk”
65 yildir terzilik yapan Ibrahim Yakar, konfeksiyonun ve tekstil firmalarinin artmasiyla meslegin düsüse geçtigini belirterek, “8 yasinda basladigim terzilik meslegini ilk günden bu yana 65 yildir sürdürüyorum. Önceden yanimda 6-7 tane kalfa vardi. yillar geçtikçe teknolojinin gelismesiyle birlikte konfeksiyon çikti. Böylelikle bizim meslek düsmeye basladi.
Yanimizda kalfa bir yana çirak dahi kalmadi. Meslekte eski günleri arar olduk. Ben 3 tane kiz çocugu ve 1 tane erkek çocugu büyüttüm. Terziligin sonunun geldigini görünce çocuklarima terzilik meslegini ögretip çalistirmak istemedim. Çocuklarimi okutmaya gayret ettim” dedi.
“Teknoloji geldi, terzilere eski ilgi kalmadi”
Konfeksiyon ürünlerden dolayi vatandaslarin terziye olan ilgisinin azaldigini söyleyen Yakar, teknolojiye ayak uyduramadigini ifade etti.
Yakar, “Teknoloji gelisince konfeksiyona ayak uyduramadim. Vatandaslar da hazir giyimin ucuz oldugunu bildigi için konfeksiyona yöneldi. Böylelikle yanimizda meslegi ögrenmek isteyen çiraklar da kalmadi. Ben eleman yetismemesini islerin azalmasina, vatandaslarin gerekli ilgiyi terzilere göstermemesine bagliyorum. Hazir giyim sektörü arttikça terzilerin sonu yaklasti. Konfeksiyon, ucuz oldugu için hem de pratik oldugu için tüm vatandaslar oraya yöneldi. Biz terziler önce prova yapariz. Elbiseyi üzerine giyer ve ölçüler aliriz. Artik vatandaslar zaman kaybetmemek için hazir giyim aliyor. Dolayisiyla terzilere eski ilgi kalmadi” ifadelerini kullandi.
“Vatandaslarin sökügünü de dikemez hale geldik”
’Terzi kendi sökügünü dikemez’ atasözünü hatirlatan ve artik vatandaslarin da sökügünü dikemez hale geldiklerini aktaran Yakar, “Terziler kendi sökügünü dikemez derdik. Günümüzde de teknolojiyle ve çiraklarin yetisememesiyle birlikte vatandaslar elbiselerini terzilere getirmiyor. Terzi kendi sökügünü dikemez deyimi gerçek oldugu gibi vatandaslarin da sökügünü de dikemez olduk” diye konustu.
