40 Yildir Yaptigi Meslek Meslegi Teknolojiye Yeniliyor

MERSIN – İçel’in Mut ilçesinde 40 yildir yaptigi semercilik meslegi teknolojiye yenilince artik semer satamayan Üstün Topaktas, “5 ayda bir semer satamaz hale geldim” dedi.

40 Yildir Yaptigi Meslek Meslegi Teknolojiye Yeniliyor
İçel’in Mut ilçesinde daha önceleri 10 tane olan semerci sayisi, son yillarda patpat motorlarinin çogalmasiyla 1’e düstü. Patpat, motorlarinin islerini bitirdigini belirten ilçenin son semerci ustasi 51 yasindaki Üstün Topaktas, 40 yillik meslegiyle ayakta kalma mücadelesi verdigini söyledi.

Topaktas, baba meslegi olan semercilige 10 yasinda basladigini ve meslek hayatini ise 40 yildir sürdürdügünü kaydetti.

Topaktas, “Bu meslegi babamdan ögrendim. Babam vefat ettikten sonra tek basima yapiyorum. 10 yasindan beri bu meslekle ugrasiyorum. Fakat meslek bitme noktasina geldi” dedi.



“Bu meslegi Patpat motorlari bitirdi”

Bu meslegi teknolojinin gelismesiyle kullanimi artan Patpat motorlarinin bitirdigini kaydeden Topaktas, “Patpat motoru semerciligi bitirme noktasina getirdi. 5-6 aydir bir semer satamiyorum satamayinca meslek bitti. Köylere gidiyorum satis olmuyor ben dayanamaz oldum. Bir çobanlarda var esek. Çoban bir semer aldigi zaman 3-4 sene gidiyor. Sadece çobanlara satar olduk. Eskiden odun çekerlerdi simdi odun isi de yok traktörle, patpatla çekiyorlar onun için meslek bitti” diye konustu.



“Satamadigim için yapmiyorum meslek bitti”

Topaktas, semerleri satmak için Karaman, Gülnar, Ermenek tarafina götürdügünü ama oralarda da satamadigini belirterek, “Eskiden is gelirdi. Yalniz 2-3 senedir kimse gelmez oldu. Onlarda patpata döndü. Asagi yukari 5 ayda bir semer satamaz hale geldim. Bir semerin maliyeti bin 500 ile 2 bin lira arasi. Bende 3 ile 3 bin 500 liraya satiyorum. Üç günde bir semer yaparim. Bin 500 lira maliyetinden 2 bin lira kalir ama iki ayda üç ayda bir semer satiyorum kurtarmiyor. Bir semerin isçiligi 3 gün 4 gün sürüyor. Semerin malzemesi keçesi Kahramanmaras’taki keçe ustasindan gelir. Derisi Izmir Tire’den gelir. Agaci kayisi agacidir. Burada kayisiyi kesen bahçecilerden tedarik ederiz. O sekilde hizara götürürüm. Orada kestiririm. Bir günde keçesini. Üç günde normal olsa dört günde bir semer ayda en fazla yapacak oldugum 5-6 semer. Onu da satamiyorum, satamadigim için yapmiyorum meslek bitti” diye konustu.

Kaynak: İHA