Üsküdar'da 'Osmanli Filistin'ine Üç Boyutlu Yolculuk' Sergisi Açildi

Üsküdar’da Filistin’in tarihi ve Osmanli Devleti’nin bütün inançlara gösterdigi sayginin bir tarihi kaniti olarak görülebilecek "Osmanli Filistin’ine üç boyutlu yolculuk" sergisi düzenlenen törenle açildi. Açilisina Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen ve Ortadogu üzerine arastirmalar yapan koleksiyoner Murat Kargili’nin katildigi program büyük ilgi gördü.

Üsküdar'da 'Osmanli Filistin'ine Üç Boyutlu Yolculuk' Sergisi Açildi
Üsküdar’da katilimcilarin yogun ilgi gösterdigi "Osmanli Filistin’ine üç boyutlu yolculuk" sergisi düzenlenen törenle ziyarete açildi. Nevmekan sahilde düzenlenen programa katilan Ortadogu üzerine arastirmalar yapan koleksiyoner Murat Kargili ve Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen açilis öncesinde konusma yaptilar.

Açilista konusan Murat Kargili, "Stereoskobik fotograflar, 1850 ve 1930’lu yillar arasinda milyonlarca amatör ve profesyonel fotografçilar tarafindan üretilmistir. Bugün maalesef hiçbirimizin hafizasinda kalmamis olan bu fotograf bizi yakin gerçeklige dogru tasiyan bir materyaldir. Yazarken, çizerken, okurken tarihi ete kemige bürünen bir materyaldir. Geçmis ve gerçeklikle köprü kurabilmemizi saglayan bir materyaldir. Çok uzun zamandan beridir bunu sizlerle paylasmayi hayal ediyordum. Her seyin ötesinde ülkemizde ilçemize kültür ve sanatlarinda yepyeni bir vizyon katan kiymetli baskanimiz Hilmi Türkmen’e çok tesekkür ediyorum" dedi.

Daha sonra kürsüye çikan Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen "Bu anlamli bulusmaya, bu özel sergiye tesrif ettiniz zaman ayirdiniz her birinize sükranlarimi sunuyorum. Degerli dostlar Kudüs merhum Sezai Karakoç’un ifadesi ile gökte insa edilip yere indirilen sehir. Kudüs kubbeler sehri. Ona bakinca Biz Mescid-i Aksa’yi, Kubbestüs Sahrayi görüyoruz. Kudüs bizim her seyimiz. Kudüs 3 Fatih’in sehri. Hz. Ömer, Selahattin Eyyubi ve Yavuz Sultan Selim’in sehri. Zaten Filistin deyince aklimiza Kudüs geliyor. Dolayisiyla böyle özel bir anlami var Kudüs’ün bizim için. Tabii bugüne geldigimizde yüreklerimiz yaniyor içimiz kan agliyor ne söylesek meramimizi anlatamayiz. Gazze Filistin Kudüs... Ne yazik ki sözüm ona medeni dünyanin gözü önünde artik herkes alisti, her gün günde 50 kisi katlediliyor. Katliamdan öte bir soykirima bütün dünya seyirci. Böyle aci bir tablo aci bir hayat. Böyle bir psikolojiye bu ortamda siz kiymetli dostlarimizla beraber anlamli bir sergideyiz. Bir de Filistin’e, Kudüs’e 3 boyutlu bakalim. Sag olsun sevgili Murat Kargili kendi özel koleksiyonunda çok güzel eserleri sizlerin hizmetine sunuyor. Onun için Üsküdar Belediyesi olarak bu eserleri fotograflari tablolari kitap haline getirdik. Insallah sizlere takdim edecegiz. Bu serginin bizim için ayri bir önemi daha var. Bu topraklar bizim hem kutsalimiz hem de bu topraklar bize aslinda miras. Sahip çikmamiz lazim. Gençlerimizin, yeni kusagin bu hatiralari unutmamasi lazim" ifadelerini kullandi.

Program daha sonra Baskan Hilmi Türkmen’in Murat Kargili’ya plaket takdimi ile son buldu. Baskan ve katilimcilar hep beraber sergiyi gezdiler.

Sergiyle ilgili konusan Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen, "Bugün Üsküdar’da Nevmekan sahilde çok özel bir sergiyi daha sanatseverlerle bulusturuyoruz. Osmanli’nin Kudüs’ü Osmanli’nin Filistin’i adli 3 boyutlu bir resim sergisi bu. Sag olsun is insani, Üsküdarli Murat Kargili’nin Özel koleksiyonundan seçilmis fotograflar. Ve 3 boyutlu insanlarin ona bakabilecegi bir sistemi Nevmekan sahil galeride sanat severlerin hizmetine sunuyoruz. Buradan tüm sanatseverleri, Istanbullulari, Üsküdarlilari bu sergiyi görmeye davet ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA