Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan'i Silahlandiran Ve Bir Sonraki Savasa Hazirlayan Ülke Fransa'dir'

Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, Fransa’nin Ermenistan’i silahlandirmasinin amacinin Azerbaycan’i sürekli baski altinda tutmak oldugunu belirterek, “Bugün Ermenistan’i silahlandiran, destekleyen ve bir sonraki savasa hazirlayan ülke Fransa’dir” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaskani Aliyev Açiklamasi 'Ermenistan'i Silahlandiran Ve Bir Sonraki Savasa Hazirlayan Ülke Fransa'dir'
Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev, yerel televizyon kanallarina gündeme iliskin açiklamalarda bulundu. Karabag sorununda adaletin galip geldigini belirten Aliyev, “Biz dogru islerimizi tamamladik ve adaleti kendimiz sagladik. Ancak ne yazik ki uluslararasi aktörler bizim görüsümüzü paylasmiyor. Tam tersine bizi suçlamaya çalistilar, üzerimize çesitli baski mekanizmalari baslatmaya çalistilar. Biz bu adaleti uluslararasi düzeyde siyasi ve diplomatik bir savas yürüterek elde ettik Dolayisiyla Zaferimizin bu nedenle daha da önemlidir” dedi.



“Hankendi’de bayragimizin göndere çekilmesi zaferimizin son noktasiydi”

Hankendi’de Azerbaycan bayragini göndere çekerken Hocali katliaminin kurbanlarinin kaninin yerde kalmadigini düsündügünü belirten Aliyev, “Hankendi’de bayragimizin göndere çekilmesi, adaletin tamamen yeniden tesis edilmesi ve zaferimizin son noktasiydi. Bunlar tarihi anlardi. Hepimiz bu çagda yasadigimiz için mutluyuz, bu dönemin taniklariyiz ve bu büyük zaferin kazanilmasina katkida bulunduk. Halkimizin her kesimi çalismalariyla bu zaferi yakinlastirdi” diye konustu.

Hedeflerine ulasmalari için minimum düzeyde dis baskiyla karsilasacak sekilde müzakereleri yürüttüklerini ifade eden Aliyev, “Ama benim için asil önemli olan bunun tarihi bir mesele olmasi, bunun ülke çapinda bir mesele olmasi ve burada uygun görülebilecek bir basarinin pesinde kosmanin gerekli olmamasiydi. Sorunu köklü bir sekilde çözmeliyiz, kesin olarak çözmeliyiz, toprak bütünlügümüzü ve egemenligimizi tam olarak yeniden tesis etmeliyiz. Ülkemizde bölücülük yuvasi olmamali, eger bizim neslimiz bunu yapacak kadar sansli degilse, öyle bir genç nesil yetistirmeliyiz ki, 20 yil, 30 yil, 50 yil sonra gelip yapacaklar. Ana mesele buydu” dedi.



“Askerlerimiz büyük kahramanlik gösterdi”

23 Nisan olaylarinin çok önemli bir tarih oldugunu belirten Aliyev, “O tarihten itibaren tüm sinirlari kontrol etmeye basladik ve bu topraklarin sahibi oldugumuzu bir kez daha gösterdik. ‘Ferruh’, ‘Saribaba-Kirkgiz’ ve ‘Kisas’ operasyonlari sonucunda Karabag bölgesinin o dönemde kontrolümüzde olmayan stratejik tepeleri ve yükseltileri tarafimizdan kontrol altina alinmistir ve bu 19-20 Eylül operasyonu süreci açisindan büyük önem tasiyordu. Yani bu operasyonlar amaçli operasyonlardi. Terörle mücadele operasyonu çok basarili ve profesyonelce yürütüldü, askerlerimiz büyük kahramanlik gösterdi. Operasyonun 23 saat 23 dakika sürdügü söylense de aslinda daha kisa sürede tamamlandi. Operasyonda planladigimiz tüm pozisyonlari aldik, tüm iletisimimiz vardi, tüm yükseklikleri ele geçirdik ve aslinda ayrilikçilarin teslim olmasi kaçinilmazdi, kaçinilmazdi, eger teslim olmasalardi yok olacaklardi. Baska bir seçenek olamazdi” ifadelerini kullandi.

“Bize tehdit ve kibirle yaklasmak mümkün degil”

Ikinci Karabag Savasi’ndan sonra Karabag’da olup bitenlerden farkinda olduklarini vurgulayan Aliyev, “Bu süreci hem görsel hem de operasyonel olarak takip ettik. Yani biz Ermenistan’a bunun bizim kontrolümüzde oldugunu, her an operasyon yapabilecegimizi anlatmaya çalisiyorduk. Hem Ermenistan yönetimine hem de uluslararasi aktörlere dügmeye basip bu operasyonu bir dakika içinde gerçeklestirecegini ve onlarin hiçbir sey yapamayacaklarini açikça söylemistim. Bu olaylar sadece Ermenistan için degil, Ermenistan’in arkasinda duranlara da ders olmali. Bize tehditle, kibirle yaklasmak mümkün degil” dedi.



“Zengezur Koridoru’nun açilmamasi durumunda Ermenistan zarar görecek”

Azerbaycan’in topraklari arasinda insanlarin ve mallarin hiçbir sinir kontrolü olmadan geçmesi gerektigini belirten Aliyev, “Aksi takdirde Ermenistan’in ebedi bir çikmaz olarak kalacak, bahsettigim Zengezur Koridoru’nun açilmamasi durumunda Ermenistan’la baska hiçbir yerde sinirimizi açmak gibi bir düsüncemiz yok. Yani onlar bundan yarardan çok zarar görecekler” dedi.



“Ermenistan’i silahlandirarak savasa hazirlanan ülke Fransa’dir”

Azerbaycan’a belirli yerlerden gelen olumsuzluklarin bitmeyecegini vurgulayan Aliyev, “Ermenistan’i silahlandirmanin amaci bizi sürekli baski altinda tutmaktir. Bu gelecekte rahat yasamamizi engellemeye yönelik çalismalardir. Ne yazik ki burada da Fransa ön planda. Bugün Ermenistan’i silahlandiran, destekleyen ve bir sonraki savasa hazirlayan ülke Fransa’dir. O yüzden Fransa’nin politikasi Kafkasya’da gerginlige neden oluyor derken bunu kastetmistim” ifadelerini kullandi.

“Ciddi bir sorun ile karsilasirsak arayacagim ilk kisi Erdogan olacaktir”

Ikinci Karabag Savasi sirasinda telefonda en çok konustugu kisilerin isimlerini açiklayan Aliyev, “Ikinci Karabag savasi sirasinda en çok telefonda konustugum kisiler Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’di. Bu dogaldir, Türkiye Cumhurbaskani’nin savasin ilk gününden son gününe kadar yanimizda olmasi, Azerbaycan’a siyasi ve manevi destegi birçok insana mesaj olmustur. Bugün ülkemiz karsi karsiya geldigi ciddi bir sorun olursa arayacagim ilk kisinin elbette kardesim Recep Tayyip Erdogan olacaktir ve kendisini bilgilendirirdim” dedi.



Azerbaycanlilar Karabag’a geri dönüyor

Karabag’da altyapi projelerinin hizla devam ettigini isaret eden Aliyev, “Bu yil daha fazla kisinin kendi ata topraklarina geri dönmelerine imkan saglanacak. Bu yil insanlarin geri dönecekleri sehirler arasinda bes sehir yer aliyor, Susa, Cebrail, Kelbecer, Hankendi ve Hocali. 2025 yilinda ise vatandaslarimizin Agdam, Zengilan ve Gubadli kentlerine dönmelerini planliyoruz. Laçin, Fuzuli, Agali, Talis ve Zabuh köyleri simdiden canlaniyor. Bu yil da zorla yerinden edilen insanlarimizin bu yerlesim yerlerine dönüsü devam edecek. Karabag ve Dogu Zengezur’daki tüm altyapi projelerine bu yil da devam edilecek. Bunlar çok büyük projeler” dedi.

Kaynak: İHA