Asiri Sicaklar Jeneratör Satislarini Yüzde 20 Arttirdi

Jeneratör sektörü rekor hava sicakliklarinin yasandigi yaz döneminde, yüzde 20 oraninda büyüme kaydetti.

Özellikle Temmuz ve Agustos aylarinda rekor seviyelere ulasan hava sicakliklari, jeneratör satislarinin da ayni oranda artmasini sagladi. Turizm, sanayi, tarim, saglik, gida, akaryakit gibi birçok sektörde en az iklimlendirme elemanlari kadar önemli bir yere sahip olan jeneratörler, asiri sicaklar ile birlikte daha fazla talep edilir hale geldi. Sektör temsilcileri agustos ayi sonu itibariyle iç pazarda yüzde 20, dis pazarlarda ise yüzde 15’e varan bir büyüme yasandigini belirtti.



Ana etken iklim degisikligi

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde jeneratör üretimi yapan sektör temsilcileri, satista hareketlilikte, iklim degisikliginin neden oldugu asiri sicaklarin önemli bir rolü olduguna dikkat çekti. Sicakliklarin basta insan sagligi olmak üzere hayatin her alaninda olumsuzluklara yol açtigini söyleyen üreticiler, hem insan sagliginin hem üretimin hem de ticaretin olagan düzeninin korunmasi için asiri sicaklarin yol açtigi olumsuzluklarin bertaraf edilmesi gerektigini, bunun da ciddi bir enerji ihtiyacini da beraberinde getirdiginin altini çiziyor. Turizm tesislerinin de tam kapasite faaliyete geçtigi yaz dönemlerde artan enerji ihtiyacinin kesintisiz bir sekilde karsilanmasi, tüm sektörler için hayati önem tasiyor.

En büyük talep turizmden

Antalya özelinde basta turizm olmak üzere, tarim ve sanayi sektörlerinde enerjinin önemine dikkat çeken sektör temsilcileri turizmde, tarimda ve sanayide her seyin enerjiye bagli oldugunu belirterek , anlik bir enerji kesintisinin bile bu üç sektörün o an için tamamiyla durmasina anlami geldigini, bunun da bu da ülke ekonomisinde çok büyük kayiplari beraberinde getirebilecek bir durum oldugunun altini çizdi. Asiri sicaklarin etkisini göstermeye basladigi yaz sezonu itibariyle, jeneratöre olan talebin ise ciddi oranda artarak iç piyasada yüzde 20’ye, ihracat tarafinda ise yüzde 15’e ulastigi, ihracatta Afrika ülkelerinin ise basi çektigi kaydedildi.
Kaynak: İHA