Kalp Damar Hastaliklarinda Risk Faktörlerine Dikkat

Kalp damar hastaliklarinin dünyada ölüm nedenlerinde ilk siralarda bulundugunu belirten Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Mahmut Yesin, "Kalp hastaligi ve felç için en önemli risk faktörleri sagliksiz beslenme, fiziksel hareketsizlik, tütün kullanimi ve alkolün zararli kullanimidir" dedi.

Kalp Damar Hastaliklarinda Risk Faktörlerine Dikkat
VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Mahmut Yesin, kalp damar hastaliklari hakkinda merak edilenler hakkinda bilgilendirmede bulundu. Kalp damar hastaliklarinin, kalp ve kan damarlarinin bir grup bozuklugu oldugunu ifade eden Doç. Dr. Yesin, "Bütün damar tikanikliklarinin (kalp damari, sah damari, bacak damari, kol damarlari vs.) tedavileri ilaçla tedavi (medikal takip), balon/stent yöntemi ya da açik ameliyat dedigimiz cerrahi yöntemlerle yapilir. Son yillarda ameliyatsiz yöntem olan balon/stentleme yöntemi ile açik ameliyatlardan daha yüz güldürücü sonuçlara ulasilabilmektedir" dedi.



"Anjiyo, el bileginden de yapilabiliyor"

Doç. Dr. Yesin, anjiyografi islemi hakkinda ise su bilgileri paylasti:

"Anjiyografi, eskiden kasik bölgesinden girilen, son dönemde ise daha sik olarak el bilegindeki küçük bir damardan girilerek küçük borucuk seklinde kateter dedigimiz malzemelerle yapilan bir damar görüntüleme/damari görme islemidir. Damar tikanikligini tespit ettigimizde, hasta ve yakinlarina detayli bilgilendirme yaptiktan sonra ilaç tedavisi düzenleyip balon ve stent dedigimiz damari açmaya yarayan yöntemle yine el bileginden bu islemi yapiyoruz"

Yüzde 100 tikali damarlar ameliyatsiz açilabiliyor

Günlük pratiklerinde nadir de olsa çok zor diye siniflandirabilecekleri damar tikanikliklarinin da olabildigini isaret eden Doç. Dr. Yesin, bunlardan en önemlisinin ise tam tikanmis (yüzde 100 tikali) damar tikanikliklari oldugunu ifade etti.

Bu tip tikanikliklara kronik total oklüzyon (CTO) dediklerini belirten Doç. Dr. Yesin, "Eskiden bu tip tikanikliklar için tek tedavi yöntemi açik kalp ameliyatiydi ancak son zamanlarda teknolojinin ilerlemesiyle mikro müdahalelerle ameliyatsiz açilabiliyor. Bu tip damarlari açmak için çok ciddi emek, özellikli malzeme, özel teller, özel mikrokateterler ve özel balonlar gerekmektedir. Eger kateter laboratuvarinizda bu tip malzemeler yoksa ya da bu konuda tecrübeniz yoksa, bu damarlari açmak/açmaya çalismak hastaya fayda yerine zarar getirebilir. Dolayisiyla, bu konuda tecrübeli bir hekimin müdahalesi dogru olacaktir. Nitekim kendi klinigimizde bu tip zor damarlarin müdahalesini yapiyoruz. Bir diger zor islem ise damar tikanikligi kireçlenmis ve normal balon stentleme yöntemi ile açilamayan damarlardir. Genelde yasli hastalarimizda ya da böbrek yetmezligi olanlarda bu durumla sik karsilasiriz. Bu tip tikanikliklar için de aterektomi dedigimiz damar içini traslama yöntemini kullaniyoruz. Yine bu yöntemde de damarlarin yirtilma riski yüksektir. Ancak tecrübeli operatörler tarafindan düsük riskle yapilabilmektedir" ifadelerini kullandi.

"Kalp damar tikanikligi dünyadaki en sik ölüm sebebidir"

Damar tikanikliklarinin çogunda ameliyatsiz tedavinin mümkün oldugunu ifade eden Mahmut Yesin, çogu müdahalenin el bileginden yapilabildiginin altini çizdi. Yesin, "Kalp damar tikanikligi dünyadaki en sik ölüm sebebidir. Kalp için kontrollerimizi aksatmamaliyiz. Özellikle seker hastaligi olanlar veya sigara içen hastalarda ayak yarasi varsa ve yürürken bacaklarda agrisi varsa mutlaka bacak damar tikanikligi için kardiyoloji uzmanina basvurmasi gerekmektedir. Erken teshis edildigi takdirde bacak kesilmesinin önüne geçilebilir. Görme bozuklugu ya da kisa süreli felç atagi geçirenlerde sah damar tikanikligi olabilir, basit bir yöntem olan ultrason ile tetkik edilmelidir" sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA