Anne Babalar Dikkat Açiklamasi Çocuklarda Uzun Süreli Telefon Ve Tablet Kullanimi Kalici Durus Bozukluguna Sebep Oluyor

Ankara Koru Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Basak Mansiz Kaplan, çocuklarda uzun süre telefon ve tablet kullaniminin kalici durus bozukluguna sebebiyet verdigine dikkati çekti.

Anne Babalar Dikkat Açiklamasi Çocuklarda Uzun Süreli Telefon Ve Tablet Kullanimi Kalici Durus Bozukluguna Sebep Oluyor
Uzmanlar, teknolojinin hizla gelismesinin olumlu etkilerinin yani sira kas-iskelet sistemi üzerinde de birçok olumsuz etkisi olduguna dikkat çekiyor. Çocuklarda uzun süre telefon ve tablet kullaniminin kalici durus bozukluguna sebebiyet verdigini vurgulayan Ankara Koru Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Uzmani Basak Mansiz Kaplan, günlük ortalama kisi basina düsen ekran süresinin 3 saate kadar ulastigini belirtti.

Kaplan, uzun süre telefon ve tablet kullaniminin ise postür (durus) bozukluguna yol açtiginin altini çizdi. Kaplan, postür bozuklugunun ise fizik tedavi, lokal enjeksiyon ve kisiye özel egzersiz programiyla tedavi edilmesi gerektigini kaydetti.



“Küçük yaslardaki çocuklarda boyun ve sirt agrisi görmekteyiz”

Uzun süre telefon ve tablet kullaniminda boynun ön pozisyonda uzun süre kalmasi sonucu boyun ile sirt kaslarinda agri ve zedelenme basladigini dile getiren Kaplan, “Gençlerde yaklasik yüzde 80 oraninda boyun ve sirt agrisi riskini artirmakta. Daha küçük yastaki çocuklarda da buna bagli olarak boyun ve sirt agrilari görmekteyiz. 7-8 yaslara kadar inmis durumda ve bunlari takip etmek zorundayiz, çünkü daha gelisimlerini tamamlamadilar. Ayrica düzenli tedaviye uyum saglayip saglamadiklarinin kontrolü için takipte kaliyoruz. Boyun öne dogru uzadigi vakitte kaslarda güçsüzlük, ön grup kaslarda ise gerginlik meydana geliyor. Bu durum ‘bas önde postür diye geçiyor’ ve gerginlikten dolayi omuzlar yuvarlaklasiyor. Bu devam ettigi vakitte boyuna binen yük artiyor. Arttiktan sonra artik geri dönüsümsüz hasarlar meydana gelebiliyor. Özellikle erken yasta fitiklar ve erken kireçlenme görülebiliyor” diye konustu.



“Tablet ve telefon kullaniminin kas-iskelet sagligi açisindan kisitlanmasi gerekiyor”

Okul sürecinin kas-iskelet rahatsizliklarinda tetikleyici bir dönem olduguna deginen Kaplan, “Çocuklar 40 dakika boyunca sürekli düzgün postürde oturmuyorlar. Ek olarak eve gelir gelmez tablet ve telefon açilip saatlerce ayni pozisyonda ona bakmasi bunu tetikleyen bir durum. Bunun bir sekilde kisitlanmasi lazim. Tablet ve telefon kullaniminin kas-iskelet sagligi açisindan kisitlanmasi gerekiyor. Molali kullanmak gerekiyor. 40 dakika yaptiysa, ayni teneffüs gibi bir süre mola verip sonra tekrar yapabilir. Yemek yerken düzgün durusta olsun. Bunlari böyle kisitlarsa aile, kas-iskelet sisteminin gelisimi ve sagligi için iyi bir sey yapmis olur" seklinde konustu.



“Ileri yaslarda görülebilecek olan fitik ve kireçlenme gibi durumlar daha erken görülebilecek”

Bu yaslarda postür bozuklugunun baslamasi sonucu gelisim engeli ortaya çiktigini ifade eden Kaplan, “Daha bu çocuk boy atacak. Ne kadar daha bozulacagini, postürün ne kadar daha degisecegini bilmiyoruz. Takip etmemiz gerekecek. Düzenli egzersiz yapmasi gerekecek. Yasitlarindan farkli egzersizler, sporlar yapmasi gerekecek. Aslinda çocuk için de yorucu bir süreç baslayacak. Öbür türlü olsaydi yasitlariyla daha uygun sporlara gidebilecekti. O yüzden çocugu farkli bir tedaviye yönlendirmis oluyoruz. Ileri yaslarda görülebilecek olan fitik ve kireçlenme gibi durumlar, bu durumlar bu çocuklarda daha erken görülebilecek" dedi.



“Ekran basinda ne kadar vakit geçiriyor diye sordugumuz zaman 16 saat cevabini aldim”

Boyun ve sirt agrisi nedeniyle bir hastasinin kendisine basvurdugunu dile getiren Kaplan, sözlerine söyle devam etti:

“Ekran basinda ne kadar vakit geçiriyor diye sordugumuz zaman 16 saat cevabini aldim. Zaten 24 saatin 8 saati uyuyup, 16 saati ekran basinda. Bu çocugun boynunun ve sirtinin agrimamasi mümkün degil, keza kalici bir hale gelmis. Çocukta boyun düzlesmesi gelismisti ve biz bu çocukta kisiye özel egzersiz programi düzenledik. Düzenli olarak da takibe girmek zorunda, çünkü hala daha uzayacak. 14 yasinda da olsa büyümeleri devam ediyor."
Kaynak: İHA