Tohumculuk Kongresi Için Is Birligi Protokolü

Türk tohumculuk sektörünün uluslararasi alanda tanitilmasinda son derece önemli olan 2026 yili Asya Pasifik Tohumcular Birligi (APSA) Tohumculuk Kongresi’nin Antalya’da yapilmasi için ATB, TÜRKTOB ve TÜRKTED arasinda is birligi protokolü imzalandi.

Tohumculuk Kongresi Için Is Birligi Protokolü
Türk Tohumcular Birligi (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Baskani Savas Akcan ve Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Dernegi (TÜRKTED) Yönetim Kurulu Baskani Burak Gönen, Antalya Ticaret Borsasi (ATB) Baskani Ali Çandir ile Borsa’da bir araya geldi. Ziyarette, 2026 Asya Pasifik Tohumcular Birligi Tohumculuk Kongresi’nin Antalya’da düzenlenmesine yönelik çalismalarin yürütülmesi için is birligi protokolü imzaladi.

ATB Baskani Ali Çandir imza töreninde, ithal edilen tohumlarin yurt içinde dagitimiyla baslayan tohumculuk sektörünün zaman içerisinde yerli tohum üretimine yöneldigini ve dünyaya açildigini belirtti.

Tohumculuk sektöründe son 15 yilda islah çalismalarinda büyük ilerleme kaydettigini söyleyen Çandir, özellikle degisen iklim sartlari göz önüne alinarak farkli stres sartlarina dayanikli, yüksek verimli ve kaliteli çesitlerin islahinda büyük basari elde edildigini vurguladi.

“Antalya tohumculukta lider”

Ali Çandir, sebze tohumunda yerli üretimin payinin yüzde 55’e ulastigini, sebze tohumu üretimi yapan firmalarin yüzde 35’inin Antalya’da faaliyet gösterdigini bildirirken, yillik yaklasik 25 milyon dolar degerinde sebze tohumlugunun ihraç edildigine dikkat çekti. Çandir, tohumculuk sektörünün önünün açik oldugunu söylerken, “Türk tohumculuk sektörünün uluslararasi alanda tanitilmasi için son derece önemli bir girisim olan 2026 yili Asya Pasifik Tohumcular Birligi (APSA) Tohumculuk Kongresi’nin ülkemizde, Antalya’da düzenlenmesi için girisimde bulunulmasi önemli bir adimdir. Biz, bu adimi destekliyoruz” diye konustu.



“APSA 2026 Antalya için artik daha güçlüyüz”

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Baskani Savas Akcan, TÜRKTOB’un Asya Pasifik Tohumcular Birliginin üyesi oldugunu belirtirken, “Türk tohumculuk sektörü ve TÜRKTOB olarak APSA Tohumculuk Kongresi’nin 2026 yilinda Türkiye’nin tarim ve turizm merkezi Antalya’da düzenlenmesini çok önemsiyoruz” dedi.

Akcan, Türk tohumculuk sektörünün dünyada daha iyi taninmasi ve tohumluk ihracatin daha da artmasi için is birligi içinde Türkiye’ye ve tohumculuk sektörüne yakisan bir organizasyon yapma hedefinde olduklarini anlatti. Akcan, “Türk tohumculuk sektörü her yil üretim miktarini, kalitesini ve dolayisiyla ihracatini artiriyor. Asya-Pasifik ülkeleri ile hem bilgi ve tecrübe paylasimi hem de ticari kapasitenin gelistirilmesi tarimsal üretimin ve tohumculugun küresel öneminin arttigi bu dönemde çok daha önemlidir. Antalya Ticaret Borsasina ve degerli Yönetim Kurulu Baskani Sayin Ali Çandir’a bu çabalarimiza büyük destek verdigi için çok tesekkür ediyoruz” diye konustu.



“Tohum endüstrisini Asya’ya yaklastiracak”

Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Dernegi Baskani Burak Gönen, son yillarda Türkiye’nin önemli bir tohum merkezi haline geldigini söyledi.

Özellikle sebze tohumculugunda daha önce bati pazari ile alisveris yapildigini, Asya pazarinin uzak pazar olarak görüldügünü kaydeden Gönen, “APSA Tohumculuk Kongresi’nin Antalya’da yapilmasi tohumculuk sektörünün gelisimi için çok önemli. Antalya zaten tarimin baskenti. Türkiye’de faaliyet gösteren tohum firmalarinin merkezi Antalya’da. Dolayisiyla kongrenin Antalya’da olmasi bu açidan önemli. Kongre, hem Asya Pasifik tohum firmalarini Türkiye’ye yaklastiracak hem de Türkiye’deki tohum endüstrisini Asya firmalarina yaklastiracak” diye konustu.

Kaynak: İHA