Antalya Göç Çalistayi Tamamlandi Açiklamasi 'Iklim Degisikligi De Göçe Neden Olacak'

Akdeniz Üniversitesi’nin girisimiyle gerçeklestirilen Antalya Göç Çalistayi önemli sonuçlarla tamamlandi.

Antalya Göç Çalistayi Tamamlandi Açiklamasi 'Iklim Degisikligi De Göçe Neden Olacak'
Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi (ASPAG), Friedrich Ebert Stiftung Dernegi Istanbul Temsilciligi, Antalya Valiligi Göç Idaresi Müdürlügü ile Alanya Belediyesi Yabancilar Meclisi ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odasi’nin ortaklasa düzenledigi “Onlar Bizim Hemsehrimiz - Antalya Göç Çalistayi” önemli sonuçlarla tamamlandi.

Göç akini önemli ölçüde kontrol altina alindi

Akademisyenler, merkezi ve yerel idareden yöneticiler, çesitli sosyal ve kültürel kurulus temsilcileri Antalya’da göç konusunda sorunlari tartisip çözüm önerileri gelistirdi. Iki gün süren çalistayda Türkiye’deki kentlere yönelen göç akininin sinir önlemleri yardimiyla önemli ölçüde kontrol altina alindigina deginildi. Komsu ülkelerdeki sosyal, siyasi ve ekonomik sorunlar nedeniyle Türkiye üzerindeki göç baskisinin devam ettigi belirtildi.

“Iklim degisikligi de göçe neden olacak”

Akdeniz Üniversitesi Göç Çalismalari Merkezi’nin (ASPAG) iki günlük Antalya Göç Çalistayi’nda ele alinan bir diger konu da yeni bir kriz alani olan iklim degisikliginin göç hareketlerini nasil etkiledigi üzerine oldugu konusuldu. Gelecekte iklim degisikliginin olumsuz sonuçlarindan birisi de orta ve uzun vadede Türkiye’yi bekleyen yeni göç hareketlerinin olacagi ifade edildi. Dis göç kadar iç göçe de neden olacak iklim degisikliginin orta ve uzun vadede öncelikle Orta Anadolu, Göller ve Güneydogu Anadolu Bölgelerinin etkilenmesi beklendigi söylendi. Olabilecek iklim degisikligi ve buna bagli olarak göç hareketlerinden yogun bir sekilde etkilenmesi beklenen Antalya’da kurumlar arasi is birliginin artirilmasi gerektigi vurgulandi.

Çözüm önerileri de konusuldu

Çalistaya katilan uzman konusmacilar ve 50’den fazla kurum temsilcisi çözüm önerilerini de konustular. Öneriler arasinda uzmanlar tarafindan siginmaci/mültecilerin ülke içindeki hareketliligi yasal sinirlar içerisine çekilmesi, göçmenlerin yogun yasadigi illerde belediyeler ve sivil toplum kuruluslarina da göç konusunda sorumluluk ve yetki verilmesi yer aliyor. Göçmen ailelerinin kent hayatina uyum saglamalarini kolaylastirmak için, kolayca bilgi alabilecekleri danisma merkezlerinin kurulmasinin, Il Göç Konseyi ve benzer kurumlar üstü olusumlarin belediyeler ve STK’lari gibi paydaslari da içine alan yeni bir yapiya kavusturularak göçmenleri ilgilendiren olabilecek sorunlarin birlikte ele alinmasi, Antalya’da kurumlar üstü ve sivil toplum agirlikli bir destek ve koordinasyon merkezinin olusturulmasi öneriliyor.
Kaynak: İHA