Bursa Büyüksehir Personelinde Yüzler Gülüyor

Bursa Büyüksehir Belediyesi ve bagli istiraklerde çalisan toplam 10 bin 114 personelin maas ve sosyal haklarinda büyük bir iyilestirme yapildi. Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, iyilestirilen rakamlari isçilerle bizzat paylasirken, evli iki çocuklu en düsük maas 19 bin 900 TL’ye çikarildi.

Bursa Büyüksehir Personelinde Yüzler Gülüyor
Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, belediye personelinin merakla bekledigi maaslardaki iyilestirme oranlarini, personelin yogun katilim gösterdigi toplantida kamuoyu ile paylasti. Personele seslenen Baskan Aktas, "Ofislerde çay tasiyan isçiden, örnek projelere imza atan mühendislere kadar yaklasik 6 yildir hep birlikte Bursa’nin gelecegini insa ediyoruz. Sadece Bursa’da degil, Bartin’da sel oldu siz vardiniz. Arhavi’de sel oldu siz vardiniz. Manavgat’ta yangin oldu siz vardiniz. Mugla’da yangin oldu siz vardiniz. Kahramanmaras’ta deprem oldu siz vardiniz. Moldova’daki bir parkin düzenlenmesiyle alakali yine siz oradaydiniz. Bu çalismalarda hepinizin emegi var. Allah hepinizden razi olsun” dedi.

Türkiye’nin çok kisa bir zaman diliminde çok büyük olaylara tanik oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, dünyayi etkileyen kovid salgini, ekonomik bunalim ve depremler silsilesinin ekonomiye olumsuz yansimalari oldugunu hatirlatti. Çalisanlari enflasyona ezdirmemek, alim gücünü yükseltmek ve ekonomik açidan refaha kavusturmak için büyük bir gayret gösterdiklerini kaydeden Baskan Aktas, “Sizlerin alin terini korumak boynumuzun borcu. Yaptigimiz iyilestirme ile ilgili farkli birimlerde çalisan personelimizle zaman zaman bir araya geldim. Sendika temsilcilerimizin taleplerini dinledik ve bütçeye agir bir yük getirmesine ragmen büyük bir hassasiyetle hem maaslarda hem de sosyal haklarda önemli iyilestirmeler yaptik” diye konustu.

Esit ise esit ücret

Belediye çatisi altinda yer alan tüm sirketler arasinda esitligi saglamak adina ciddi adimlar attiklarini dile getiren Baskan Aktas, “Esit ise esit ücret saglama konusunda ideale yakin bir noktaya geldik. Bazi sirketlerimizin toplu is sözlesmelerinde yer almayan hizmet yili primi (kidem zammi), aile yardimi, çocuk yardimi, bayram yardimi, yakacak yardimi, is riski primleri ve ek sorumluluk tazminatlari gibi ek ödenekler bu dönemde tüm sirketlerimiz nezdinde uygulamaya alinacak. Bu dönemde hayata geçirilecek olan seyyanen ödemeler, risk primleri ve ek sorumluluk tazminatlari ile ayni risk gruplarinda görev yapan çalisanlarimiza yapilacak esit prim ödemeleri ile denge saglanmis olacak” dedi.

Ilk maasta hesapta

Sözlesmenin temmuz ayini kapsaamasi nedeniyle enflasyon farkina ilave olarak yapilan tüm bu iyilestirmelerin ilk maasta hesaplara yatacagini dile getiren Baskan Aktas, “Bu iyilestirmeler ananizin ak sütü gibi helal olsun” dedi.

Yapilan iyilestirme ile sirketlerin en düsük ücretli kadrolarinda görev yapan 3 yil kidemli evli ve iki çocuklu çalisanin kadro net ücreti en az 19 bin 900 liraya çikarilmis oldu. Yapilan düzenleme ile 55 TL olan yemek yardimi 105 TL’ye, 26 TL olan ulasim yardimi 37 TL’ye çikarildi. Bugüne kadar toplu is sözlesmelerinde hizmet yili primi olmayan sirketlere en az 3 yil kidem sarti ile aylik brüt 70 TL kidem zammi ödemesi yapilacak. Binek araç soförü primi 200 TL’den 340 TL’ye, yol asfalt isçisi, kanalizasyon isçisi, içme suyu isçisi, atölye isçisi, endeks okuma isçisi ve operatör yardimcilarinin risk primi de 450 TL’den 1080 TL’ye yükseldi. Fiilen açik alanda çalisan beden isçilerinin risk primi 250 TL’den 490 TL’ye çikarilirken, bugüne kadar risk primi almayan gasilhane görevlileri ile hasta ve yasli bakim personeline de 490 TL risk primi getirildi.

Her sirket özelinde farkli tutarlarda ödenmekte olan çocuk yardimi bedeli 127 TL’ye çikarildi.

Esit ise esit ücret dengesini saglayabilmek adina normal enflasyon farklarina ilave olarak seyyanen yapilacak ödemeler de dahil olmak üzere toplam 2000-6000 TL arasinda degisen rakamlarda iyilestirmeler yapilacak.
Kaynak: İHA