Beylikova'dan Geçen Porsuk Çayi Yosun Tuttu

Eskisehir Çevre Koruma ve Gelistirme Dernegi (ESÇEVDER) tarafindan Beylikova ilçesinden geçen Porsuk Çayi’nda olusan yogun yosunun nedenlerine ve zararlarina dikkat çekildi.

Beylikova'dan Geçen Porsuk Çayi Yosun Tuttu
Porsuk Çayi’nin Beylikova ilçesinden geçen bölümünde olusan yogun yosun dikkat çekti. Eskisehir Çevre Koruma ve Gelistirme Dernegi tarafindan yapilan açiklamada yosun yogunlugu kirliligin en net göstergesi olarak yorumlandi. Yosun olusmasinin nedenleri arasinda ise akarsuyunun debisinin düsük olmasi gösterildi. Açiklamada yosun tutulmasinin akarsuda yasayan canlilarin ölümüne neden olacagina dikkat çekildi.

ESÇEVDER tarafindan yapilan açiklamanin tamami ise söyle;

“Eskisehir Çevre Koruma ve Gelistirme Dernegi ( ESÇEVDER ) olarak Porsuk Çayi Eskisehir için hayati öneme sahip bir akarsuyumuzdur. Porsuk çayi ile ilgili zaman zaman açiklamalar yapmaktayiz. 25.01.2021 tarihinde Porsuk çayinda balik ölümlerini, 04.08.2022 tarihinde de porsuk çayinin Beylikova’da kurutuldugunu kamuoyu ile paylasmistik. Porsuk çayi Beylikova da yosun tutmaya baslamis olup, kirliliginde göstergesi olup, çok yakinda balik ölümleri ile karsi karsiya kalacagimizi düsünüyor ve bunun önüne geçilmesi için yetkililere sesleniyoruz. Balik ölümleri bir çevre felaketi olup, Baliklarin ölmesi baliklardan beslenen su samuru, balikçil kuslar vb. dogal hayatin zarar görmesine, Flora ve Fauna’nin dengesinin bozulmasina sebep olacaktir. Porsuk çayinin Beylikova da yosun tutmasinin nedenlerinden biride yeterli debide beslenmemesi anlamini tasimakta olup, yine Porsuk çayi Beylikova da kurutulacak mi sorusunu da akillara getirmektedir. Porsuk Çayi yüzeyinde olusan yosunlar su yüzeyini tamamen kapladiklarindan dolayi günes isinlari dibe ulasamamakta ve eko sistemin dengesi bozulmakta, dogal yasami tehdit etmektedir. Bu sorunlar büyümeden yetkililerden bir an önce çözüm üretmelerini bekliyoruz. Eskisehir Çevre Dernegi ( ESÇEVDER ) olarak havamizin, topragimizin, suyumuzun kirletilmesine, eko sistemin bozulmasina ve dogal yasamin bozulmasina karsi oldugumuzu kamuoyuna açiklamaktan mutluluk duyuyoruz.”
Kaynak: İHA