Yaylalara Gideceklere Uzmanindan Uyari
Karadeniz Bölgesi’nde sicaklarin arttigi bu günlerde yaylalar basta olmak üzere yüksek rakimli yerleri tercih edenlere saglik yönünden olumsuzluklarla karsilasmalari için uzmanlardan uyari geldi.

Saglikli ve kronik hastaligi olmayan kisiler için yaylalarin bu mevsimde çok ideal bir yasama alani oldugunu kaydeden Özlü, “Saglikli ve kronik hastaligi olmayan kisiler için yaylalar bu mevsimde çok ideal bir yasama alanidir. Hakikaten oralarda hem hava akimi daha fazla, daha nem miktari az, kirleticilerde de çok yok, gerçekten ideal. Ancak yasli hastalarda özellikle kronik hastaligi varsa kalp yetmezligi gibi ya da KOAH gibi ya da akciger sertlesmesi gibi hastaligi olanlar eger oksijen basinçlari kanda düsükse oksijen satürasyonlari düsükse onlarin yüksek rakimli yerlere çikmalari sorunlarini artabilir oksijensiz kalabilirler nefes darliklari artabilir. O açidan bu tür hastalarin hekimlerine danismalara lazim yani yüksek rakimli bir yere yada yaylaya çikabilir miyim diye doktorundan onay almalarini tavsiye ederim. Bunun disinda yaylalara çikmak saglikli kisiler için çok iyi bir çözüm. Orada da suna dikkat etmek lazim: yüksekte günes isinlari daha yakindan ulasacagi için günes altinda çok kalmamak lazim. Özellikle günes isinlarinin dik geldigi saat 10.00-16.00-17.00 arasinda dogrudan günes altinda olmamali gölgede oturabilirsiniz. Güneste kalirsaniz cilt yaniklari günes çarpmasi daha kolay olusabilir. Yaylalarin bazisinda agaçlar, ormanlar var ama bazisinda gölgelik bulmak zor olabilir bu nedenle tedbirli olmakta yarar var” diye konustu.
Hava akiminin oldugu yerde vakit geçirmeye çalisin
Hava sicakliginin arttigi bu günlerde çok daha dikkatli olunmasi gerektigine dikkat çeken Özlü, hava akiminin oldugu yerlerde vakit geçirilmesini ögütleyerek, “Sicak havalar basladi önümüzdeki günlerde daha da isinacak gibi görünüyor. Dikkatli olmamiz gerekiyor. Özellikle bebekler, çocuklar, yaslilar ve kronik hastaligi olanlarin bu sicak havalardan kendini iyi korumasi sart. Bilhassa gündüz günesin dik olarak geldigi saat 10.00 ile 16.00-17.00 arasinda günes altinda dolasmamak gerekiyor. Bu saatlerde dogrudan günes isigina maruz kalmamak lazim gölgede oturmayi tavsiye ederim. Hava akiminin oldugu yerde vakit geçirmeye çalisin kapali hava akimi olmayan yerlerde sicak basmalari sicak çarpmalari olabilir. Dogrudan günes altinda günes çarpmasi da olabilir. Dikkat etmek lazim, semsiye kullanabilirsiniz sapka kullanabilirsiniz. Sicaklarda sentetik kumaslardan yapilmis giysiler giyilmemeli daha çok bol rahat kiyafetler özellikle hafif pamuklu, ipek tarzi olabilir hava geçiren kiyafetler olmali. Bol sivi tüketilmesi gerekiyor dogal olarak suyu çok içmelisiniz. Eger özel bir diyetiniz yoksa maden suyu maden sodasi tuzlu ayran bu havalarda en iyi içecekler. Çok agir yemekler, tika basa yemek yenilmemeli küçük porsiyonlar halinde sik yenilebilir. Özellikle sivi tüketimi çök en önemli geliyor su tüketmek lazim. Eger tansiyon, kalp hastasi, akciger hastaliginiz varsa özellikle de idrar sökücü ilaçlar kullaniyorsaniz sicak havalarda terlemeniz artabilecegi için bu ilaçlara bagli sorunlar yasayabilirsiniz tansiyonunuzda sorunlar olabilir dalgalanmalar olabilir. O açidan herhangi bir sikayetiniz, sorununuz oldugunda mutlaka hekiminize tekrar danismalisiniz mevcut ilaçlarin degisimi veya düzenlenmesi konusunda. Güneste oldugunuz zaman günes gözlügü kullanmaniz renkli gözlük kullanmaniz gerekiyor. Dikkatli olmak lazim günes ve sicak havalarda sivi kaybi çok fazla oluyor. Eger kaybettiginiz siviyi yerine koymazsaniz sicak çarpmasi olayi ile karsilasabilirsiniz. Özellikle bebeklerde ve yaslilarda bu olay çok daha hizli bir sekilde ortaya çikar” diye konustu.
