BETAV'in Bal Fabrikasi Ögrencilere Burs Sagliyor

Bitlis Egitim ve Tanitma Vakfi (BETAV), Bitlis’te kurmus olduklari bal dolum fabrikasiyla elde edilen gelirle üniversite ögrencilere burs veriyor.

BETAV'in Bal Fabrikasi Ögrencilere Burs Sagliyor
36 sene önce Bitlisli is adamlari tarafindan egitim ve tanitima destek için kurulan BETAV, bugüne kadar toplamda 5 Bin’in üzerinde üniversite ögrencisine burs verdi. Vakif kuruculari, egitim düzeyini yükseltmenin en önemli mesele oldugu inanciyla, öncelikli olarak, egitim alma imkani olmayan, istekli ve yetenekli gençlere destek vermek, sehirde okullarin sayisini kalitesini iyilestirmek gayessyle birlestiler. Vakif egitimin yani sira Bitlis’in tarihî ve kültürel eserlerini, degerlerini ülke içinde ve disinda tanitmayi da amaç edindigi gibi, bu degerlerin ortaya çikarilmasi, korunmasi ve tanitilmasi için de öncülük yapiyor. BETAV Istanbul Sube Baskani Hasan Dalkiran Bitlis’teki aricilik ve balcilik tesislerinde gazetecilere açiklamalarda bulundu. Dalkiran, hem BETAV hemde aricilik ve balcilik tesisi ile ilgili bilgiler vererek, “BETAV 36 yillik bir kurulus, amacimiz ticaret ve siyasetin olmadigi bir yasam biçimi sunmak, Bitlisli üniversite ögrencilerini okutmak ve bunlarin devamini getirmektir. Bunda da basarili olduk bu güne kadar 4 bin 600 ögrencimizi okuttuk halen 600 ögrencimizi de okutuyoruz. Bitlis’teki ariciligi ve balciligi da gelistirmek için bir karar verdi. Balcilik ve aricilik adi altinda bir isletme kurdu. Burada Bitlis yöresinden topladigimiz ballari kavanozlayip yurt içi ve yurt disina satmayi planliyoruz. Elde edecegimiz gelirle de burs verdigimiz ögrencileri okutmak ve bunlarin sayisini fazlalastirmak istiyoruz. Bizden alinan ballar tadildigi zaman burs alan ögrencilerin okumasina da vesile olmus olacak. Öte yandan Ingiltere’nin Londra sehrinde düzenlenen uluslar arasi bal yarismasinda da BETAV olarak dünya birinciligi elde ettik” dedi.



“Bir yil içinde üretime geçtik”

Dalkiran, BETAV’in aricilik ve balcilik tesisini kurmak için çok hizli bir sekilde karar aldiklarini ve bir yil içinde çok iyi bir ekip çalismasi ilke üretime geçtiklerini belirterek sözlerine söyle devam etti. “Geçen sene Haziran ayinda bu tesisimizin temeli atildi. Iyi bir ekip çalismamizla bu yil yine Haziran ayinda açilisini gerçeklestirdik. Ancak resmi açilisimizi Bitlis’in kurtulus günü olan 8 Agustosta Genel Baskanimiz Ahmet Eren ve yönetim kurulu üyelerimizin de katilacagi bir törenle açilisimizi yapacagiz” diye konustu.



“Istihdama da katki sunuyoruz”

Egitim ve tanitma gibi faaliyetlerinin yani sira istihdama da katki sunduklarini ifade eden Dalikran, “Suan da 14 kisi ile çalismamizi yürütüyoruz. Yillik olarak 2 Bin tonluk bir kapasitemiz var. Geçen yil aldigimiz 400 ton bali bu yil satisa hazir hale getirdik. Sertifikalarimizi ve ISO belgelerimizi de aldik. Önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye’deki hatiri sayilir isletmelerde satisi baslayacaktir. Alacagimiz ballari önce üniversite laboratuarlarina gönderiyoruz oralardan gelen sonuçlara göre ballari satin aliyoruz. Kendi içimizde de üretime yönelik laboratuarimiz var. Belli bir seviyeye kadar kendi laboratuarimiza tahlilleri yapiyoruz sonrasinda üniversitelerimizdeki laboratuarlara gönderiyoruz. Daha önce İçel ve Izmir’deki üniversitelere yolluyorduk. Ama Bitlis Eren Üniversitemizde de böyle bir laboratuarlar girisimi var, olursa artik kendi üniversitemizde gereken tüm tahlilleri yapacagiz” dedi.



“Bitlis balini dünya markasi yapacagiz”

BETAV Istanbul Sube Baskani Hasan Dalkiran, bu yil ilk yillari olmasina ragmen 100’den fazla aricidan bal aldiklarini belirterek “Geçen yil ilk yilimiz oldugu için 100’den fazla aricidan bal aldik. Ama bu sene Bitlis yöresinde bulunan 800 civarindaki ariya hitap etmeyi düsünüyoruz. Bitlis balini dünya markasi yapmak için aldigimiz ballarda istedigimiz özellikleri bulamazsak geri iadesini de yapiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA