Yapay Zeka Teknolojisi Kalp Yetersizligini Erkenden Tespit Edebilecek

Yapay zekanin hizli gelisimi saglik alaninda da kullanilmaya baslandi. Marmara Üniversitesi ve AstraZeneca Türkiye’nin baslattigi ‘PROHEART-AI’ projesi kapsaminda, kalp yetersizliginin yapay zekâ ve giyilebilir teknoloji kullanilarak erkenden tespit edilmesi hedefleniyor.

Yapay Zeka Teknolojisi Kalp Yetersizligini Erkenden Tespit Edebilecek


Marmara Üniversitesi ve AstraZeneca Türkiye ‘PROHEART-AI’ projesini baslatti. Proje kapsaminda kalp yetersizliginin yapay zekâ ve giyilebilir teknoloji kullanilarak erkenden tespit edilmesi hedefleniyor. Epidemiyolojik verilere göre, hastaneye basvuran her iki kalp yetersizligi hastasindan biri sonraki 5 yil içinde yasamini yitiriyor ve kalp yetersizligi hastaligi ayni zamanda 65 yas üstü kisilerde en sik hastaneye yatis nedeni olarak saptaniyor. Bu durum, bu hastaligin erken teshis ve tedavisini daha da önemli hale getiriyor. Marmara Üniversitesi Tip Fakültesi’nin yani sira Mühendislik Fakültesi’nin de dahil oldugu çok disiplinli ‘PROHEART-AI’ projesinde, üzerindeki sensörler araciligiyla kalbe ait bazi biyolojik verileri anlik izleyebilen ve ayni zamanda bu ölçümleri kaydedebilen giyilebilir teknoloji kullanilacak ve elde edilen biyolojik veriler ve klinik takip verileri ile yapay zeka temelinde algoritma gelistirilecek. Proje, klinik açidan bu teknolojilerin kullanilarak kalp yetersizliginin erken tespit edilmesini saglayacak az sayidaki çalismadan biri olarak dikkat çekiyor.

AstraZeneca Türkiye’nin destek verdigi projeye Marmara Üniversitesi ile birlikte Eskisehir Osmangazi Üniversitesi, Eskisehir Saglik Bilimleri Üniversitesi Sehir Hastanesi, Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi Sehir Hastanesi ve Elazig Firat Üniversitesi de katkida bulunacak. Projenin detaylari Marmara Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ümit Süleyman Sehirli, Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Arastirma Merkezi (HIPAM) Müdürü Prof. Dr. Ali Serdar Fak, AstraZeneca Orta Dogu, Afrika ve Türkiye Bölgesi’nden Sorumlu Baskan Dr. Pelin Eristiren Incesu ve AstraZeneca Orta Dogu ve Afrika Bölgesi Medikal Direktörü Dr. Viraj Rajadhyaksha’nin katilimi ile gerçeklestirilen toplantida kamuoyu ile paylasildi.

“Kalp yetersizligi, Türkiye ve dünyada önemli bir saglik sorunu”

Marmara Üniversitesi HIPAM Müdürü Prof. Dr. Ali Serdar Fak toplantida yaptigi konusmada, kalbin kasilma veya gevseme performansinin azalmasi nedeniyle doku ve organlara gerekli ve yeterli kani gönderemedigini belirterek, “Ortaya çikan kalp yetersizligi ise Türkiye’de ve dünyada en sik görülen kronik saglik sorunlarindan biridir. Hipertansiyon, seker hastaligi, obezite, kalp damar hastaligi, kronik akciger hastaligi, kronik böbrek yetersizligi, kalp kapak hastaligi, kalp ritim bozukluklari, kalp kasi hastaligi veya dogumsal kalp hastaligi kalp yetersizligi sebepleri arasindadir. Kronik kalp yetersizliginin seyrinde klinik kötülesmeler yasanabilir. Hastalar artan sikayetlerle sik olarak acile basvurur. Acil basvuru ve yatislar hastaligin seyrini olumsuz etkiler ve risk daha da artar. Bu nedenle takipte olasi kötülesmenin erken fark edilmesi çok önemlidir. Erken fark edilmesi ve tedavinin zamaninda düzenlenmesi hastaligin seyrini iyilestirebilir” ifadelerini kullandi.

“Yasam kalitesini yükseltmek için üzerimize düsen sorumlulugu yerine getirmeye devam edecegiz”

Konusmasina devam eden Prof. Dr. Fak, “Geçtigimiz yil HIPAM olarak M.Ü. Tip Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dali ve M.Ü. Mühendislik Fakültesi ile birlikte biyolojik verilerden kalp yetersizligini tespit edebilen bir yazilim gelistirdik. Yakinda bilimsel bir dergide yayinlanacak. Bu projemizde ise kronik kalp yetersizligi hastalarinda klinik kötülesmeyi daha erken fark edecek bir yazilim gelistirme amacindayiz. Bes klinik merkezle birlikte hastalari takip edecegiz ve giyilebilir teknoloji ile elde ettigimiz verileri kullanacagiz. Gerçek verileri önceden planlanmis sekilde kullanacagimiz için degerli sonuçlara ulasacagimiza inaniyoruz. Çok disiplinli bir yaklasimla hayata geçirdigimiz bu projede giyilebilir cihazlar ve yapay zekâ gibi yenilikçi teknolojiler sayesinde kronik kalp yetersizligi hastalarinin takibinde ‘karar destek sistemi’ olusturmayi hedefliyoruz. Kalp yetersizligi gelisimini engellemek, gelismisse ilerlemesini yavaslatmak, yasam süresini uzatip yasam kalitesini yükseltmek için üzerimize düsen sorumlulugu yerine getirmeye devam edecegiz” diye konustu.



“Dijital dönüsümün tüm olanaklarindan yararlaniyoruz”

Toplumsal gelisime yön veren uluslararasi bir üniversite olma vizyonu ile çalistiklarini belirten Marmara Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ümit Süleyman Sehirli, “Tip fakültesi olarak üniversitemizin bu vizyonunu medikal dünyaya da tasima hedefiyle ilerliyoruz. Yaptigimiz çalismalarda paydaslarimiz ile yol almak bizim için çok degerli. Inovatif teknolojilerden faydalanarak gelistirdigimiz bu çözüm de paydaslarimizdan biri olan AstraZeneca Türkiye ile yaptigimiz güçlü is birliginin bir sonucu. Bu çalismamiz hipertansiyon basta olmak üzere, kalp ve damar hastaliklari konusunda ileri düzeyde multidisipliner arastirma anlayisinin yerlestigi bir Türkiye hedefimize de çok önemli katkilarda bulunacak. Eriskinlerde en sik görülen ve en sik ölümlere sebep olan kalp ve damar hastaliklari alaninda multidisipliner bir yaklasim ile böylesine önemli bir projeyi hayata geçirmenin mutlulugunu yasiyoruz. Dijital dönüsümün tüm olanaklarindan yararlanarak bilisim çagina uygun çözümler sunmak için çalismalarimiza kesintisiz bir sekilde devam edecegiz” seklinde konustu.



“Bu projede ortaya çikacak sonuçlar bir ilki gerçeklestirme potansiyeline sahip”

Tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de inovasyonu, is birlikleri yaparak mümkün hale getirdiklerini belirten AstraZeneca Orta Dogu, Afrika ve Türkiye Bölgesi’nden Sorumlu Baskan Dr. Pelin Eristiren Incesu, “Ar-Ge ve inovasyon çalismalarimiza devam ederken iyilestirilmis hasta sonuçlarina odakli, entegre ve kisisellestirilmis saglik hizmetleri çözümlerine sahip bir gelecek hedefiyle de çalismalarimizi sürdürüyoruz. Teknoloji firmalariyla ve akademik dünya ile is birligi yaparak, hastaliklarin tani ve tedavi konusunda saglik çalisanlarina destek oluyoruz. Marmara Üniversitesi ile kalp yetersizligi konusunda yaptigimiz bu is birligi de yapay zekâ destekli uygulamalar gelistirerek hastaliklarin tani ve teshisinde saglik çalisanlarina destek verme konusundaki kararliligimizin bir yansimasi. Pek çok kanser türünden daha ölümcül seyredebilen kalp yetersizliginde de erken tani, kanser kadar önem arz ediyor. Bu baglamda Marmara Üniversitesi’ne yeni nesil teknolojilerle saglik uzmanligini bulusturan bu projede kosulsuz destek saglayacagiz. Projede ortaya çikacak sonuçlar ise sadece Türkiye’de degil dünyada da bir ilki gerçeklestirme potansiyeline sahip. Kalp yetersizligi alaninda Türkiye’yi bölgemizdeki bir ana merkez haline getirmeyi amaçliyoruz. Türkiye’nin akademik gücü ve saglik sektöründeki potansiyeliyle birlikte, kalp yetersizligi hastalarinin yasam kalitesini artiracak çözümler sunmaya devam edecegiz” dedi.



“Bu hastaligin bir ölüm sebebi olmamasi için çalisiyoruz”

AstraZeneca Orta Dogu ve Afrika Bölgesi Medikal Direktörü Dr. Viraj Rajadhyaksha, “Sirket olarak degerlerimizden ve bilimden aldigimiz ilham ile yasam degistiren ilaçlarin sagligin hizmetine sunulmasini hizlandirmaya odaklaniyoruz. Ancak yasam degistiren ilaçlari hastalara ulastirma misyonumuzu tek basimiza basaramayacagimizi da biliyoruz. Hastalarin ve faaliyet gösterdigimiz toplumlarin faydasi için is birliklerinin öneminin de farkindayiz. Marmara Üniversitesi ile bilimin öncülügünde, inovatif ve yeni teknolojileri benimseme vizyonumuz dogrultusunda hastaliklari daha iyi tespit edebilmek ve saglik sonuçlarini iyilestirmek hedefiyle bu projeyi hayata geçirmenin gururunu yasiyoruz. “PROHEART-AI” projesi ile giyilebilir teknoloji ve yapay zekâyi kullanarak kalp yetersizligi olan hastalarinin yasam kalitesini artiracak çözümler sunmayi hedefliyoruz. Bu yeni girisimimizin kalp yetersizligi alanina yenilik getirmesini ve gelecekteki is birliklerinin önünü açmasini diliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA