Ev Sahipleri Ve Kiracilar Arasinda Tahliye Davalari Artiyor

Konutlarda yüksek kiralar ev sahipleri ile kiracilar arasinda uyusmazliklari arttirdi. Uzmanlar, caydirici cezalar ve denetim ile fahis fiyatlarin önüne geçilebilecegini belirtti.

Ev Sahipleri Ve Kiracilar Arasinda Tahliye Davalari Artiyor


Konutlarda yüksek kira artisi ev sahipleri ile kiracilari karsi karsiya getirdi. Yüksek kira talep eden ev sahipleri ile kiracilar arasinda uyusmazliklar artti. Yüzde 25 kira artis sinirinin üzerinde zam yapmak isteyen ve bunu kiraciya kabul ettiremeyen ev sahipleri tahliye yoluna gidiyor. Fahis kira artislarina karsi caydirici cezalarin getirilmesi ve yüzde 25 zam sinirinin da uzatilmasi gündeme geldi. Uzmanlar, caydirici cezalarin ve yeni düzenlemelerin sorunun asilmasinda gerekli oldugunu belirtti.

Tüm Girisimci Emlak Müsavirleri Dernegi (TÜGEM) Baskan Yardimcisi Mustafa Koçak, yüzde 25 kira artirma sinirinin pek uygulanmamasi nedeniyle tahliye davalarinin arttigina dikkat çekti.

’’Yüzde 25 kira artis siniri pek fazla uygulanamadi’’

Konut kira artislarindaki yüksek artisa iliskin açiklamalarda bulunan Mustafa Koçak, ’’Son 1 yildir kira artislarinda ciddi bir artis söz konusu. Bunun ana nedeni enflasyon. Enflasyonun yüksek olmasi her seyde oldugu gibi konut kiralarinda da ciddi artisa sebep oldu. Yüzde 25 kira artis sinirlamasi vardi, çok fazla uygulanamadi. Mülk sahipleri ve kiracilar arasinda tahliye davalarinca ciddi bir artis oldu’’ dedi.



’’Fahis kiralarin önüne caydirici cezalar ile geçilebilir’’

Yüzde 25 kira artis oraninin uygulanmadigini ve caydiricilik konusunda atilacak adimlar ile uygulanabilecegini aktaran Koçak, ’’Mülk sahipleri yüzde 25’in üstünde zam isteyemez. Mülk sahipleri bu siniri asamayacagi için kiracilarin tahliyesi ile ilgili davalar açiyor. Ev sahipleri farkli gerekçelerle tahliye davasi açabiliyor. Yüzde 25’in üzerinde zam yapanlar için caydiricilik konusunda adimlar atiliyor. Caydiricilik konusunda gerekli düzenlemeler yapildiginda fahis kiralarin da önüne geçilecektir’’ seklinde konustu.



Konut kiralarinda fiyatlarin artmasina neden olan unsurlari da siralayan Koçak, ’’Fiyatlarin artmasi ile ilgili birçok sebep var. Enflasyon baslica sebep ama göç durumunda talebin artmasi, deprem sonrasi artan konut ihtiyaci, artan nüfus da kira fiyatlarinin artmasinin sebeplerindendir. Satilik konut fiyatlarinin çok artmasi ve krediye ulasma da zorluk yasanmasi vatandaslari kiralik evlere yönlendiriyor. Bu yönde gelen talepler de kiralarin artmasinda bir etmen oluyor. Bu unsurlar çözüldügü takdirde fiyatlarin da normallesmesi mümkün olacaktir’’ diye konustu.



’’Kiraciyi tahliye gerekçesinin denetlenmesi gerekir’’

Kiraciyi tahliyede geçerli sebeplerin olup olmadiginin denetlenmesi gerektigini ifade eden Koçak, ’’Mevcut kiralara sinirlamanin yaninda yeniden kiralamalarda da fiyatlara sinirlama gelmesi gerekiyor. Yüksek kira talep eden ev sahipleri kiraciya bunu kabul ettiremeyince tahliye davasi açiyor. Tahliye davalari sorunlari daha fazla artiriyor. Ev sahibi kendi oturacaksa kiraciyi tahliye ettirebilir. Bina kentsel dönüsüme girecekse kiraci tahliye ettirilebilir. Eger ev sahibi ‘ben oturacagim’ diyerek tahliye talep ediyorsa 3 yil boyunca yeniden kiralayamaz. Mülk sahibi bunu talep ediyorsa kiraci mutlaka noter onayli yazili belge istemelidir. Denetim mekanizmalarinin artirilmasi gerekiyor’’ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA