Adana Sehir Hastanesi'nden 'Evde Diyaliz' Hizmeti

Adana Sehir Egitim ve Arastirma Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi, diyaliz hastalarina evde hizmet vermeye basladi. Egitim verilen hastalar, evlerine kurulan cihaz sayesinde, hastaneye gelmeden diyalize girebildigi belirtildi.

Adana Sehir Hastanesi'nden 'Evde Diyaliz' Hizmeti
Adana Sehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi’nde diyalize giren hastalarin tedavi konforunu artirmak için ‘evde hemodiyaliz’ uygulamasi basladi.

Yeni uygulama çerçevesinde, uygun olan hastalara önce hemodiyaliz cihazini kullanma egitimi veriliyor. Ardindan, hastalar evlerine yerlestirilen cihazlari kendileri kullanarak diyalize kendileri giriyor. Böylece hastalar hem haftada 3 gün hastaneye gitmekten kurtuluyor, hem de günde 4 saat yerine 6-8 saat diyalize girebilmis oluyor.

Evde tedavi yasam süresini uzatiyor

Adana Sehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi Idari Sorumlusu Nefroloji Uzmani Dr. Fatma Ülkü Adam, uygulamanin yeni basladigini belirterek “İçel-Diyarbakir arasindaki bölgede evde diyaliz hizmeti veren tek kamu hastanesiyiz” dedi.

Uzun süredir bu hizmetin altyapi hazirligini yaptiklarini belirten Uzm. Dr. Adam, “Dünyada, evde diyaliz uygulamasinin, kisinin yasam süresini uzattigini gösteren arastirmalar var. Biz de bu nedenle bu hizmet için çalisma yapiyorduk. Altyapinin tamamlanmasiyla uygulamaya basladik. Sadece Adana’da yasayanlar degil, bölgedeki diger illerden de hastalar bu hizmetten yararlanabiliyor”diye bilgi verdi.

Sorun çikarsa cihaz uyari veriyor

Önce, evde diyalize uygun hastalari belirlediklerini kaydeden Nefroloji Uzmani Dr. Adam,“Hastanin sagligi uygunsa ve egitimi alabilecek durumdaysa bu hizmetten yararlanabiliyor. Uygun olan hastalara hemsire arkadaslarimiz cihazi kullanabilmeleri için egitim veriyor. Daha sonra cihaz hastanin evine kuruluyor. Sarf malzemelerini de devlet karsiliyor. En küçük aksaklikta sorun gideriliyor. Hasta yanlis islem yaparsa ya da bir sorun çikarsa cihaz uyari veriyor. Bütün ekibimizin telefon numaralari hastalarda oluyor. Sikinti yasarlarsa günün 24 saati arayip yardim isteyebiliyorlar. Hastalar ayrica ayda 1 kez hastanemize gelip tahlil yaptiriyor. Böylece tedavilerinin nasil ilerledigini görebiliyoruz”diye konustu.



49 kisilik deneyimli ekip

Uzm. Dr. Fatma Ülkü Adam, Adana Sehir Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi’nde görev yapan ekip hakkinda da bilgi verdi. Uzm. Dr. Adam, “Ünitemizde 1 nefroloji profesörü, 1 nefroloji doçenti, 2 nefroloji uzmani doktor, 1 dahiliye uzmani doktor, 4 pratisyen doktor ile tam 40 kisilik hemsire, diyaliz teknikeri ve periton diyaliz hemsiresi ekibimiz görev yapiyor. Su anda hemodiyaliz tedavisi verdigimiz 250 hastamiz var. Ancak evde diyaliz uygulamasi sayesinde servisimizin yogunlugu azalacagi için daha fazla yeni hastaya hizmet verebilmeye baslayacagiz”ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA