Pil Fabrikasi 'Kütüphane' Ile Kapilarini Açiyor

Kepez Belediyesi, 132 bin metrekare araziden olusan Antalya Pil Fabrikasi yerleskesini, sehrin hizmetine sunmak için çalismalara basladi. Millet Bahçesi, projesinin yapilacagi yerleskede, ilk olarak kütüphane yatirimi gerçeklestiriliyor.

Pil Fabrikasi 'Kütüphane' Ile Kapilarini Açiyor
Kepez Belediyesi, Dokuma Iplik Fabrikasi’ndan sonra uzun yillardir atil halde kalan sehrin bir endüstriyel degerini daha ayaga kaldiriyor. Antalya Pil Fabrikasi yerleskesi de, ‘DokumaPark Projesi’ mantigiyla sehre kazandiriliyor. Böylelikle Fabrikalar Mahallesi Namik Kemal Bulvari’nda, sehrin tam göbeginde yan yana bulunan iki sanayi yerleskesinin kiymetli arsalari; yesil doku, kültür, sanat, egitim ve müze tesisi olarak Antalya’nin hizmetine sunuluyor. Dokuma ve Pil fabrikalari yerleskeleriyle, sehre 332 dönümlük bir yesil alan da kazandirilmis oldu.

Pil fabrikasina Dokuma dokunusu

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, geçtigimiz aylarda 132 bin metrekare arazi üzerinde yer alan ve 1998’de üretimin durdugu Antalya Pil Fabrikasi’ni, Kepez Belediyesine tahsis etmisti. Kepez Belediyesi de, ‘Millet Bahçesi’ projesini uygulayacagi fabrika yerleskesinin kapilarini, Antalyalilara açmak için kollari sivadi. Fabrika yerleskesinin tahsisini alabilmek için Ankara’da yogun bir mesai yapan Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü, pil fabrikasi arazisini Dokuma mantigi ile sekillendiriyor. Baskan Tütüncü, hatiralarinin ve yesil dokusunun korunacagini ifade ettigi Pil Fabrikasi yerleskesindeki binalari egitim, spor, kültür ve müze tesisleri haline getiriyor.

Pil Fabrikasi’nda ilk yatirim kütüphane

Bu çerçevede fabrikanin lokal binasi kütüphaneye dönüstürülüyor. 870 metrekare kullanim alani olan bina, mimari dokusu korunarak, güçlendirilecek. Lokal binasinin kütüphaneye dönüstürülmesi isi ihale yönetimiyle yapilacak. Ihaleyi alacak yüklenici firma, kütüphane binasinin tadilat, elektrik, mekanik, tesisat imalatlari ile mobilya tefrisat islerini gerçeklestirecek. Pil Fabrikasi Kütüphanesi’nin yapiminin bu yilin son çeyreginde tamamlanarak, hizmete açilmasi planlaniyor.

Cemil Meriç Kütüphanesi’ne kardes kütüphane

Kepez Belediyesi, daha önce de Dokuma Fabrikasi’nin trafo binasini, Cemil Meriç adiyla kütüphane haline getirmisti. Yaklasik 100 bin kitap kapasitesi olan ve çok sevilen Cemil Meriç Kütüphanesi, her gün yüzlerce kisiyi kitap ve bilgiyle bulusturuyor. Pil Fabrikasi Kütüphanesi’nin de yogun bir ilgi görmesi bekleniyor.

Pil’e Millet Bahçesi

Pil Fabrikasi Kütüphanesi projesiyle Kepez Belediyesinin, Cumhuriyetin 100. yilina armagan etmek için yatirim programina altigi kütüphane sayisi da 22’ye çikmis oldu. Baskan Hakan Tütüncü, Antalya’nin eski sanayi tesislerinden biri olan Pil Fabrikasi’nda, üretimin 1998’de durdugunu animsatti. Baskan Tütüncü, bu fabrika alanini, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin destegi ile Milet Bahçesi’ne dönüstüreceklerini belirtti.



“Yesil doku ve binalar korunacak”

Fabrika binasinin yesil dokusunu koruyacaklarinin altini çizen Tütüncü, açiklamasinda sunlari kaydetti: “Pil Fabrikasi alanindaki binalari yeniden islevlendirecegiz. Islevlendirme mantiginda temel yaklasimimiz Dokuma Fabrikasi olacak. Mezbele binalarini kültür, sanat, gençlik, egitim ve spor tesisleri haline getirerek Dokuma Fabrikasi’ni, bir deger haline dönüstürdük. Ayni mantikla pil fabrikasinin binalarini da egitim, spor, kültür ve müze tesisleri haline getirecegiz. Bu alanda egitime, kültüre, sanata, spora, kadinlara, çocuklara ve gençlere yönelik önemli sosyal projeleri hayata geçirecegiz. Fabrika alaninin mimari tarz itibariyle nitelikli olan yapilarinin korunmasi konusunda bir kararliligimiz var.”

Baskan Tütüncü, ayni alanda bulunan Dokuma ve Pil fabrikalarinin arazilerinin, yesil dokulari, egitim, kültür, spor ve müze tesisleriyle Antalya için muhtesem bir yasam bir adasi olacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA