Sicak Yaz Aylarinda Beslenme Tüyolari

Yaz aylarinda sicaklik ve nem artisina bagli olarak vücut isisinin arttigini belirten Diyetisyen Hande Güngör, yükselen vücut isisi beyin ve diger hayati organlarda hasara yol açabilecegini söyledi.

Sicak Yaz Aylarinda Beslenme Tüyolari
Potasyum kaynaklarindan, tam tahillar, badem, havuç, hurma, ayçiçegi ve muz gibi potasyum kaynaklarindan zengin beslenmek gerektigini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Diyetisyen Hande Güngör, "Su orani yüksek, mevsimine uygun sebze ve meyvelerden destek alinmalidir. Yaz mevsimde öne çikan su içeriginden zengin salatalik, marul, kabak, kavun, karpuz, limon, ananas, çilek, üzüm gibi yiyeceklerin çig tüketimi sivi ihtiyacinin karsilanmasini destekler. Mide kramplarina sebep olabilecegi için çok soguk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Bu gibi besinler tüketilecekse yavas ve küçük porsiyonda tüketilebilir. Vücut direncini artirmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasini saglamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Tüm sebze ve meyvelerin iyi yikanmasi gida güvenligi açisindan önem tasir" dedi.

Yagli besinlerin ve yagda kizartmalarin tüketiminden kaçinilmali, yemeklerde bitkisel sivi yaglar kullanilmasi konusunda da uyaran Güngör, "Yemekleri pisirirken kizartma ve kavurma yerine haslama, izgara, kendi suyunda veya az suda pisirme gibi saglikli pisirme yöntemleri uygulanmalidir. Disarida ve açikta satilan yiyeceklerin, tüketiminden kaçinilmali, çabuk bozulma riski olan besinler açikta bekletilmemeli, besinlerin hazirlanmasi ve pisirilmesi asamalarinda hijyen kurallarina özen gösterilmelidir. Gida zehirlenmelerinin önüne geçmek için bitkisel bazli beslenme tercih edilmelidir. Sicak yaz aylarinda bu beslenme önerilerine özen göstererek saglikli bir yaz geçirilebilir" diye konustu.

Kaynak: İHA