Kirsali Kalkindiracak Projelere 1 Milyar 222 Milyon Lira Hibe Saglanacak

Tarim ve Orman Bakanligi, kirsali kalkindiracak projelere 1 milyar 222 milyon lira hibe destegi saglayacak.

Tarim ve Orman Bakanligi, Tarim Reformu Genel Müdürlügünce Kirsal Kalkinma Yatirimlarinin Desteklenmesi Programi kapsaminda; Tarima Dayali Ekonomik Yatirimlarin Desteklenmesi, Modern Basinçli Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi ve Kirsal Kalkinmada Uzman Eller Projesine yönelik basvurular sonuçlandirildi. Basvurulari uygun bulunan yatirimcilara toplam 1 milyar 222 milyon lira hibe destegi saglanacak.

Afet bölgesinde 83 projeye 222 milyon lira hibe

Tarima Dayali Ekonomik Yatirimlarin Desteklenmesi kapsaminda 2006 yilindan bu yana yatirimcilara yüzde 50 hibe destegi saglaniyor. Hibe destegi ile dogal kaynaklar ve çevrenin korunmasi gözetilerek kirsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarimsal üretim ve tarima dayali sanayi entegrasyonunun saglanmasi için küçük ve orta ölçekli isletmelerin desteklenmesi, tarimsal pazarlama altyapisinin gelistirilmesi, geriye dönük izlenebilirligin saglanmasi hedefleniyor.

2022-2023 dönemi için 70 ili kapsayan basvuru sonuçlari 18 Nisan tarihinde açiklanmis, depremden zarar gören 11 ili kapsayan basvurularin süresi ise 8 Mayis tarihine uzatilmisti.

Destek programina basvuru süresi uzatilan afet bölgesindeki 11 ildeki degerlendirmeler bugün sonuçlandi. Bu kapsamda 11 ildeki yatirimcilara ait 83 proje için 222 milyon lira hibe destegi saglanacak.

Modern basinçli bireysel sulama sistemlerine 750 milyon lira hibe

Modern Basinçli Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi kapsaminda ise bakanlikça yüzde 50 hibe destegi saglaniyor. Destek programinin 2023 yili için 81 ili kapsayan basvurulari 25 Haziran tarihinde sonuçlandi. Bu kapsamda 7 bin 410 adet proje için basvuru sahipleri 750 milyon lira hibe destegi almaya hak kazandi. Hibe destegi saglanan projelerin tamamlanmasiyla 985 bin dekar alan modern basinçli bireysel sulama sistemine kavusacak.

Uzman Eller Projesi kapsaminda 250 milyon lira hibe

Bakanlik, Kirsal Kalkinmada Uzman Eller Projesi kapsaminda da kirsalin ayaga kaldirilmasi amaciyla hibe destegi sagliyor.

Hibe desteginden tarim, hayvancilik, ormancilik, gida ve su ürünleri alanlarinda egitim veren üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokullari ile Milli Egitim Bakanligina bagli tarim, hayvan yetistiriciligi ve sagligi, laboratuvar hizmetleri ve gida teknolojisi alanlarinda egitim veren lise ve dengi okullardan mezun olan genç girisimciler yararlaniyor.

Bakanlik, basvurulari onaylanan bu girisimcilere kirsal alan/kirsal mahallede uygulayacaklari bitkisel üretim, hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, cografi isaretli ve geleneksel ürün üretimi ile bu ürünlerin islenmesi, depolanmasi ve paketlenmesine yönelik projelerine 250 bin liraya kadar yüzde 100 hibe destegi veriyor.

2023 yili için hibe destegi almaya hak kazanan bin 200 projeye toplam 300 milyon lira hibe destegi saglanacagi 16 Haziran 2023 tarihinde açiklanmisti. Bununla birlikte destek programina bütçe dahilinde 250 milyon lira ek bütçe ayrilarak bin projenin daha hibe desteginden yararlandirilmasi kararlastirildi. Hibe almaya hak kazanan bu projeler de yine bugün açiklandi. Böylece, basvurusu uygun bulunan bin projeye 250 milyon lira hibe verilecek.

Böylece, Kirsal Kalkinmada Uzman Eller Projesi için 81 il genelinde, 2023 yilinda 2 bin 200 projeye toplam 550 milyon lira hibe destegi saglanmis olacak.

Destek programlarina ait gelismeler Tarim Reformu Genel Müdürlügünün resmi internet sitesi ile sosyal medya hesaplarindan duyurulacak.
Kaynak: İHA