Biçakçilarda Bayram Mesaisi Açiklamasi 'Bu Biçaklarla Tiras Bile Olursunuz'

Kurban Bayrami’na sayili günler kala, kurbanlik kesilerken kullanilacak biçaklar bilenmeye basladi. Hasan Usta’nin tezgahinda bilenen biçaklar keskinligi ile dikkat çekerken, vatandaslar “Bu biçaklarla bayram tirasini bile oluruz” dedi.

Biçakçilarda Bayram Mesaisi Açiklamasi 'Bu Biçaklarla Tiras Bile Olursunuz'
Kurban Bayrami öncesi Izmir’in tarihi Kemeralti Çarsisi’nda bulunan biçakçilarda da yogunluk basladi.

Kemeralti’nin son biçak ustalarindan 73 yasindaki Hasan Ergenay, hem biçak üretip satiyor hem de biçaklarini biletmeye gelen müsterilere biçak bileme hizmeti veriyor. Biledigi satir ve biçaklarla kagit keserek ürünlerinin keskinligini gösteren Hasan Usta’nin müsterileri, “Bu biçaklarla bayram tirasini bile oluruz” diyerek espri yapiyor.

Kurban kesimlerinde okunacak dua, biçaga islendi

Islerin yogunlastigini belirten Hasan Ergenay, “Isler yogunlasti ama eskiye göre yogun degil. Eskiden bu zamanlarda dükkana girmek çok zor olurdu. Kuyruklar disariya kadar uzardi. Simdi kurban kesimleri azaldi. Biz burada biçak üretiyoruz, satiyoruz ve bileme yapiyoruz. Bu sene daha çok biçak biletmek için gelen oldu. Bizde bir biçagi bileme 10 lira, satir bileme ise 20 lira. Biçaklarin kurban kesiminde keskin olmasi gerekiyor. Müsteriler keskinligini sorunca ‘Bayram tirasinizi bile olursunuz’ diyorum” dedi.

Ergenay, ürettigi biçaklarin üzerine kurban kesiminde okunacak duayi da isledigini söyledi.



“O kadar keskin olmasin”

Nurten Köse isimli müsteri ise biçaklarin fazla keskin oldugunu ifade ederek “Kurban Bayrami öncesi hep buraya gelirim. Geçen sene bilettigim biçak çok keskindi ve dikkatsizlikle elimi kestim. Çok keskin yapmadan da biletmek mümkün mü bilmiyorum ama bu kez ustamizdan çok keskin yapmamasini isteyecegim. Biçagi elime almaya korkuyorum ama buraya gelmekten yine de vazgeçmedim” diye konustu.



“Elimi kestim ama kurbani yine kendim kesecegim”

Timur Özgünes isimli müsteri de, “Biçaklarimi biletmem gerekiyordu. 7 biçagimi buraya getirdim. Bu isin gerçek ustasi Hasan Usta. Bu yüzden buraya geldim. Kurban kesmek için biçaklarin keskin olmasi ve iyi kesim yapabilmek önemli. Hatta o kadar keskin olmali ki biçaklarinizla bayram tirasinizi yapabilmelisiniz” diyerek espri yapti. Hasan Güleç adli müsteri, “Kurbanda kendi isimizi kendimiz görecegiz. Biçaklarimi biletmeye geldim. Ben daha önce kurban keserken elimi kestim, elimde izi duruyor. Elimi bir daha kesmekten korkuyorum ama idare ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA