Antalya'da Asiri Yagmur Kirazi Dalinda Birakti

Antalya’da son zamanlarda yasanan saganak yagmurlar, Ibradi ilçesi Ürünlü Mahallesi’ndeki kiraz agaçlarina zarar verdi. Fazla yagmurdan çürüyen kirazlar dalinda kaldi. Çiftçiler bu sene yagmurlarin yogun yagmasi sebebiyle kirazlarda çatlak ve çürümeler oldugunu belirterek, "Geçen seneye oranla kirazlarin dökümü çok ama dalinda çürüdüler" dedi.

Antalya'da Asiri Yagmur Kirazi Dalinda Birakti
Kiraz bahçesini 18 yil önce olusturdugunu söyleyen üretici Sacit Yilmazsoy, “Yillardir tarim ile ugrasiyorum. Bahçeyi 18 yil önce olusturmustum. 5-6 yildir verim almaya baslamistim. Geçen yil aldigim verim bir ton civarindaydi. Planli bakim ve ilaçlama sayesinde iç kurdu veya bozulmaya karsi çok iyi bir önlem almistik. Çok iyi ürün almistim. Bu yil ise hava sartlari öyle çok etkiledi ki, bizim ilaçlama programini bozdu ve kirazlar çöktü. Yani bütün ilaçlamamiza ragmen kirazlar yumusadi ve bozuldu. Daha önce böyle bir afet görülmedi. Bunun gibisi ilk kez oluyor. Bahçeye dahi girmek istemiyorum” dedi.



“Geçen yila göre rekolte çok iyi olacakti”

Geçen yila göre bu yil 3 kati ürün beklediklerini ve iyi bir rekolte olacagini söyleyen Yilmazsoy, “Bu yil geçen yila göre 3 kati verim almayi yani 3 ton civarinda kiraz almayi bekliyorduk. Fakat biz su anda yüzde on ancak ürün alabildik. Kirazlar tamamen bozulma yapti. Dalinda çürüdü. Bu da hava sartlarindan meydana geldi. Bir aydan bu yana yagmur yagiyor. Her hafta yagmurlu geçti. Haftanin bes günü yagisli gitti. Havanin müsaade ettigi bir iki günde de ilaçlama yaptik. Ona ragmen verim alamadik. Geçen yil ayni programda ilaçlama yaptik ve hiçbir sekilde sorunla karsilasmadik. Geçen yil haziranin ilk haftasinda ürünü toplamaya basliyorduk. Bu yil hava sartlarindan dolayi 10 gün gecikmeyle basladi.

Bu hava sartlari da bu sonucu getirdi. Maalesef bu yil çok büyük zarardayiz. Bu sorun köyümüzü ve Ibradi’yi etkiledi. Hatta Türkiye’yi etkiledigini biliyorum. 170 adet agacim var. Bahçeyi ben 2005 yilinda yaptim. Cins ziraat 900 Napolyon kirazi. Bu zamana kadar budamasi ve bakimi ile her yil ugrastik. Belli bir kazanç saglamaya çalistik ama maalesef istedigimizi her zaman elde edemiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA