Van Gölü'ndeki Av Yasaginda 55 Ton Inci Kefali Ele Geçirildi

Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nde yasayabilen endemik tür olan inci kefali baligi için uygulanan av yasagi sürecinde su ana kadar kaçak avlanmis 15 tonu canli olmak üzere toplam 55 ton baliga el konuldu.

Van Gölü'ndeki Av Yasaginda 55 Ton Inci Kefali Ele Geçirildi
Bölgenin önemli degerlerinden olan ve akarsuyun tersine yüzerek zaman zaman uçarcasina derelere akin eden inci kefali için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasinda uygulanan av yasagi devam ediyor. Van Gölü Havzasi’nda yaklasik 20 bin kisinin ekmek kapisi olan inci kefalleri için koruma çalismalari ise tüm hiziyla sürüyor. Inci kefalinin korunmasinda Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekipleri basta olmak üzere sahil güvenlik, jandarma, polis, zabita ve güvenlik koruculari etkin mücadele ediyor.

Bu çerçevede kaçak avcilarla mücadelede su an kadar 15 tonu canli olmak üzere toplam 55 ton inci kefali ele geçirildi. Yakalanan canli baliklar tekrar suyla bulusturulurken, ölü baliklar ise imha edildi. Diger taraftan kaçak avlanan 170 sahsa 1 milyon 200 bin lira idari para cezasi uygulandi.

“Iki tekne ve 8 bin metre uzatma agina el kondu”

IHA muhabirine konusan Tarim ve Orman Il Müdürü Ibrahim Görentas, 15 Nisan tarihi itibariyle baslayan av yasaginin devam ettigini belirtti.

Tarim ve Orman Il Müdürlügü, jandarma, emniyet ve diger ilgili birimlerin av yasagi süresince yogun bir mücadele çalismasi yürüttügünü ifade eden Il Müdürü Görentas, “Bugüne kadar yapilan çalismalarda 15 tonu canli olmak üzere 55 ton baliga el konulmustur. Bu çerçevede 170 kisiye, 1 milyon 200 bin lira idari para cezasi uygulandi. Diger taraftan iki tekne ve 8 bin metre uzatma agina da el konmustur” dedi.



“Sorunlari en aza indirmek için çalisiyoruz”

Inci kefallerinin kuraklikla birlikte su kaynaklarindaki debinin düsmesiyle birlikte bir takim sorunlar yasadigini hatirlatan Görentas, kurakliktan kaynaklanan sorunlari en aza indirmek için de DSI ve diger ilgili kurumlarla görüserek en aza indirmek için büyük bir gayret sarf ettiklerini kaydetti.

Kaynak: İHA