Otlukbeli Gölü Açiklamasi Dünya Çapinda Essiz Bir Göl

Tarihe adini Otlukbeli Savasi ile yazdiran Erzincan’in Otlukbeli ilçesi, sadece Türkiye’de degil dünyada da esine az rastlanan bir doga harikasina ev sahipligi yapiyor.

Otlukbeli Gölü Açiklamasi Dünya Çapinda Essiz Bir Göl
Maden sularinin olusturdugu traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, bu özelligi ile “dogal anit” unvanini hak ediyor. Ülkemizdeki diger göllerden farkli özelliklere sahip olan bu göl, her yil yüzlerce turist tarafindan ziyaret ediliyor. Kirmizi rengi ve muhtesem manzarasi ile Otlukbeli Gölü dikkat çekiyor.

Otlukbeli Gölünü ziyaret edenlere bilgiler aktaran yöre halki, Otlukbeli’ye 7 kilometre uzaklikta olan göl hakkinda su bilgileri verdi:

“Deniz seviyesinden 1885 metre yükseklikte olan Otlukbeli Gölü’nün yüz ölçümü yaklasik olarak 7500 metrekaredir. Derinligi 20 metre olan gölün uzunlugu mevsimine göre 150-160 metre, genisligi ise 30 ila 50 metre arasinda degisiyor. Setler sayesinde olusan gölde bol miktarda maden sulari bulunuyor. Olusum bakimindan karst kaynaklarinin degil, maden sularinin olusturdugu dünyanin tek traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, bu özelligiyle 612 sayili Erzurum Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu karari ile dogal sit alani olarak ilan edilmis ve “dogal anit” olarak nitelendirilmis. Kapladigi alan açisindan “küçük” olarak nitelendirilen bu göl, tasidigi özellikler bakimindan oldukça büyüktür. Göl içerisine hem maden sulari ve kükürtlü sular hem de dere tarafindan beslenen tatli sular karisiyor. Göldeki maden sularinin romatizmal hastaliklar basta olmak üzere, kirik çikik rahatsizliklarinda ve kadin hastaliklarinin tedavisinde fayda sagladigi söyleniyor.”
Kaynak: İHA