12 Milyonluk 'Karadeniz'de Pedal Çevirelim' Festivali Basladi

Sakarya’nin tarihi, kültürel, dogal güzelliklerin tanitiminin yani sira bisiklet destinasyonlarinin da paylasiminin yapilacagi ve 12 milyon liraya mal olan ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ festivali basladi.

12 Milyonluk 'Karadeniz'de Pedal Çevirelim' Festivali Basladi
Avrupa Birligi tarafindan destek almaya hak kazanan ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ projesi çerçevesinde düzenlenecek 3 günlük festival basladi.

2 Haziran tarihine kadar çesitli parkur ve etkinliklere devam edecek olan festivalde Sakarya’nin tarihi, kültürel ve dogal güzelliklerin tanitiminin yani sira bisiklet destinasyonlarinin da paylasimi yapilacak. Karadeniz Havzasinda Sinir Ötesi Is Birligi Programi çerçevesinde hayata geçirilen projede SUBÜ’nün yani sira Bulgaristan, Gürcistan, Romanya ve Ukrayna’da proje ortaklari arasinda yer aliyor. Millet Bahçesi’nde açilisi gerçeklesen festivalde paydaslarin konusmasinin ve çesitli video gösterimlerinin ardindan BMX bisikletleriyle gösteri yapildi.

“400 isletmeye pedal dostluk girisimi egitimi verdik”

Sakarya Büyüksehir Belediyesi Strateji Gelistirme Daire Baskani ve Proje Koordinatörü Veysel Çiplak, “Bugün projesini yürüttügümüz sürdürülebilir büyüme ve ortak çevreme koruma yoluyla Karadeniz havzamiz bölgelerindeki insanlarin refahini iyilestirmek için ortak sorunlara, ortak çözümler slogani ile Sakarya Büyüksehir yöneticiliginde Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi, Bulgaristan, Romanya, Gürcistan ve Ukrayna’dan ortaklarimizla daha da önemli hale gelen mavi ve yesil gelecegi sürdürülebilir hale getiren ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim Projesi’ni baslatiyoruz. Proje çerçevesinde bugün aramizda olan 100 genç girisimci adayina eko turizm girisimciligi, 400 isletmeye pedal dostluk girisimi egitimi verdik” dedi.



“Bölgemize kalici bir hizmet sunmus olmanin mutlulugunu yasiyoruz”

Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi Ögretim Görevlisi Turan Bek, “Hedefi ögrencilerine, bölge halkina, sektöre, ülkemize ve dünyaya katkida bulunmak olan üniversitemiz ve proje ekibi olarak Büyüksehir Belediyesi’nin koordinatörlügünde yürütülen ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ projesiyle bölgemize kalici bir hizmet sunmus olmanin mutlulugunu yasiyoruz” diye konustu.



“12 milyon TL’ye mal olan bir projeyi hayata geçiriyoruz”

Sakarya Büyüksehir Belediyesi Baskani Ekrem Yüce, “Sakarya Büyüksehir Belediyesi olarak paydaslarimiz olan Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Gürcistan ile ‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’ proje çerçevesinde toplam maliyetimiz 893 bin 941 bin Euro olan yani 12 milyon TL’ye mal olan bir projeyi hayata geçiriyoruz. Proje çerçevesinde Karadeniz Bölgesi’ndeki gelir ve istihdami arttirmak adina önemli bir unsur olan bisiklet turizmi üzerine ciddi manada yogunlasiyoruz. Bunun yani sira var olan potansiyeli akilli uygulamalar gelistirerek ve bu uygulamalarla birlestirerek, alandaki insan ve kurum kapasitelerini arttirmaya çalisiyoruz. Gerçeklestirdigimiz bu projelerle Türkiye’de, Karadeniz Bölgesi’ndeki diger büyüksehir belediyelerine, Karadeniz havzasinda sinir ötesi ülkelerindeki belediyelere örnek olmaya inancimiz tamdir ve örnek olmaya çalisiyoruz” seklinde konustu.



“Bisiklet, gelecegin yesil ve çevre dostu ulasim aracidir”

5 ülkede toplamda 25 adet bisiklet parkuru rotalari belirlediklerini aktaran Yüce, "Rota üzerinde edilebilecek tecrübeleri paylasabilecekleri uygulamalari gelistiriyoruz. Sehrimizden geçen güzergahlarda sporcularin ve turistlerin hayatlarini kolaylastiracak islemlerin yayginlastirilmasi için uzman kisiler ve STK’lardan, egitime, mentorluk faaliyetlerini destekler almayi sagliyoruz. Bu hususta toplam 102 girisimci adayina ve 475 sektör temsilcisine farkli alanlarda egitimler verdik. Proje çerçevesinde Ayçiçegi Bisiklet Vadisi’nde sporcularin kullanimina 50 adet dag bisikleti aldik ve hizmete sunduk. Yine proje çerçevesinde iklim dostu hizmet anlayisiyla görevlilerin kullanmasi için 12 adet elektrikli bisiklet aldik ve hizmetlerine sunduk. Bisiklet, gelecegin yesil ve çevre dostu ulasim aracidir. Proje çerçevesinde bisiklet turizmini büyüterek farkindalik olusturmaya gayret gösteriyoruz. Bu projenin 2022-2027 ortak turistik ve kültürel stratejik plani olusturulmasi ve uygulamasiyla politik ve kurumsal düzeyde sürdürülebilirligi saglamaktayiz” ifadelerini kullandi.

Öte yandan, festivalin açilisina Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Gençlik ve Spor Il Müdürü Nevzat Inanç, Il Milli Egitim Müdürü Ebubekir Siddik Savasçi, bisiklet federasyonu yetkilileri, kamu ve sivil toplum kurulusu temsilcileri, bisiklet sporculari ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA